Pred tekmo: Maribor - Mura

Prva liga Telekom Slovenije, 31. krog

MARIBOR - MURA

5. junij 2020, ob 20.15

Neposredni prenos: Planet TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (povprečni obisk: 3.394 gledalcev)

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Maribor je s porazom v Stožicah otežil svojo položaj v bitko za vrh lestvice. Sergej Jakirović je prvič po selitvi na sončno stran Alp oddal točke, čeprav so si njegovi varovanci v Ljubljani pripravili več priložnosti. Le-te so ostale neizkoriščene, Mariborčani pa so bili kaznovani v 59. minuti, ko je podajo Stefana Savića izkoristil Ante Vukušić. Aktualni državni prvak za vodilno ekipo prvenstva zaostaja za štiri točke, prvoligaše pa do zaključka prvenstva loči še šest krogov. Štajerce v nedeljo čaka nova zahtevna preizkušnja, saj bodo v Ljudskem vrtu gostovali žilavi Sobočani z Antejem Šimundžo na čelu. Prekmurci so si s pokalnim naslovom že zagotovili evropsko vozovnico, zato lahko zaigrajo povsem sproščeno. Je lahko to težava za Maribor?

Sergej Jakirović, trener Maribora: "Zaostajali smo že za sedem točk, a nismo obupovali. Vedeli smo, da bo težko in to velja tudi v prihodnje. Res nismo več odvisni od sebe, a bo v tej končnici še veliko zahtevnih preizkušenj, tudi za Olimpijo. Tukaj je nevarno tudi Celje, zelo zanimiv zaključek sezone je pred nami. Dovolj je še tekem in ob trenutnem izhodišču je še vse odprto v boju za naslov prvaka."

Martin Milec, branilec Maribora: "Potrlo nas je zaradi razpleta v nedeljo, a nismo izgubili tiste močne želje. Od prvega treninga po derbiju so vse misli usmerjene k nedeljski tekmi proti Muri. Z vračanjem na zmagovite tirnice je v končnici sezone vse mogoče."

Kdo je vroč?

Sergej Jakirović je na nedeljskem derbiju izgubil Aleksandra Rajčevića, ki je z zlomljenima rebroma že končal sezono. Bi pa lahko mariborski strateg v nedeljo računal na Nemanjo Mitrovića, ki je tekmo prej utrpel zlom nosu in bo v zaključku prvenstva igral z masko na obrazu. Domžalčan v vijoličastem, ki se je pred leti uveljavil v dresu Olimpije, se je Mariboru pridružil poleti in hitro postal vodja obrambe. Visokorasli branilec je zbral 22 ligaških nastopov, na strelski prvenec pa še čaka.

Ali ste vedeli?

Mariborski športni direktor Oliver Bogatinov je že pred derbijem napovedal tretjega novinca za prihajajočo sezono. Po Ažbetu Jugu in Iliji Martinoviću se je v Ljudski vrt preselil še Jan Repas, tudi on kot prost nogometaš brez odškodnine. Otrok domžalskega kluba je z vijolicami sklenil triletno pogodbo, dan po podpisu pogodbe pa se je že priključil vadbi z novimi soigralci. Krilni nogometaš je zadnja tri leta preživel pri francoskem Caenu, v rumeni opravi Domžal pa je odigral 44 ligaških tekem.

 

MURA

Prepoved nastopa: /

Brez točk so v prejšnjem krogu ostali tudi nogometaši Mure. Sobočani so v domači Fazaneriji gostili Domžale, si pripravili nekaj zrelih priložnosti, a so bili - podobno kot Mariborčani - neučinkoviti v zaključku akcij. Gostje so to znali izkoristiti, za veselje rumenih je v drugem polčasu zadel rezervist Arnel Jakupović. Nogometaši Mure, ki so med tednom slavili naslov pokalnega prvaka, so priznali tretji poraz na domači zelenici, februarja so jim ga zadali tudi Mariborčani. Štajerci so v začetku leta le prišli do prvega skalpa Sobočanov, ki so na šestih tekmah z Mariborom iztržili kar štiri remije. Mura velja za tradicionalnega neugodnega nasprotnika, črno-beli pa na treh gostovanjih v Ljudskem vrtu še niso izgubili. Se bo niz v nedeljo še podaljšal?

Kdo je vroč?

Kai Cipot se je na nedeljski tekmi z Domžalami znašel v dveh obetavnih situacijah, a mu je obakrat zmanjkalo nekaj zbranosti. Devetnajstletni napadalec se je članskega prvenca veselil prav na pokalni tekmi z Domžalčani, v Kidričevem pa je pred dnevi dosegel še krstni zadetek v Prvi ligi Telekom Slovenije. Kai sicer ni edini predstavnik družine Cipot v črno-beli druščini, saj se v Fazaneriji poti tudi mlajši Tio, ki je pred tedni z Muro sklenil prvo profesionalno pogodbo v svoji karieri.

Ali ste vedeli?

Šimundža Kaiju Cipotu vse bolj zaupa. Soboški strateg pa dobro pozna tudi njegovega očeta Fabijana, s katerim si je dobro leto delil mariborsko slačilnico. Mož, ki se je dobro znašel tako v konici napada kot v obrambni vrsti, se je v Ljudski vrt preselil sredi zimskega premora sezone 1999/2000. S Šimundžo sta v istem moštvu igrala v letu 2000, saj se je sedanji strateg Mure od vijoličastih poslovil po koncu jesenskega dela sezone 2000/01, ko je prestopil v belgijski Louviere.Šimundža se je od Ljudskega vrta še kot igralec poslovil kar trikrat. Prvič leta 1997, ko se je za pol leta odpravil na Japonsko, v naslednjem letu je iz Maribora prestopil v švicarski Young Boys, med vijolice pa se je nato znova vrnil po koncu aktivne nogometne kariere.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 05.07.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tavares rešil vijolice
    Nogometaši Maribora so v 31. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Muro s 3:2 (2:0).

DELI NA