Pred tekmo: Maribor - Mura

Prva liga Telekom Slovenije, 18. krog

MARIBOR - MURA

17. december 2020, ob 17.15

Neposredni prenos: Planet TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Ljudski vrt v četrtek gosti derbi zadnjega kroga prve polovice Prve lige Telekom Slovenije. Maribor se bo po zmagi v Kopru pomeril z Muro, s katero se je opekel konec oktobra. Poraz v Murski Soboti, po katerem so se Prekmurci povzpeli na vrh lestvice, je bil za varovance Maura Camoranesija tudi zadnji pred velikim derbijem. Ničla v Stožicah je za zdaj tudi edina v drugi četrtini prvenstva, Štajerci pa so dobili sedem od osmih dvobojev in vse od 11. kroga državnega prvenstva držijo prvo mesto. Minuli konec tedna so prednost pred zasledovalci povečali za točko, saj je Mura po remiju z Domžalami izgubila drugo mesto in ga predala Olimpiji. Maribor rivalu iz prestolnice beži za tri točke, zato še ni dokončno jasno, kdo bo nogometno pomlad dočakal na vrhu ligaške razpredelnice. Bo to Maribor? Z zmago bi že prezimil na prvem mestu.

Mauro Camoranesi, trener Maribora: "Mura je trdna, kompaktna ekipa, ki zna zelo dobro kaznovati napake. Ne smemo si jih privoščiti, predvsem pa moramo poskrbeti, da izrazimo svoje najboljše značilnosti. Največ bo odvisno od nas. Če bomo igrali z enako energijo kot tekmeci, bo prišla do izraza kvaliteta, ki je, verjamem, na naši strani."

Blaž Vrhovec vezist Maribora: "Dobro smo se prilagodili zahtevam trenerja, imamo pozitivno ozračje v slačilnici in želimo ostati na zmagovitih tirnicah. Radi bi šli na zimski premor s čim boljšo popotnico, to je naš cilj. Na voljo je 6 točk, skušali bomo vzeti vseh šest. Mura je odlično organizirana in vodena ekipa, tekme proti njim so vedno zahtevne. Nikdar ni lahko najti poti do njihove mreže in tudi tokrat ne bo nič drugače."

Kdo je vroč?

Zmaga v Kopru je bila prigarana v končnici dvoboja, a nekaj posebnega tudi zaradi slavja 60. obletnice delovanja kluba. Jan Repas je na zelenici Bonifike potrdil dobro formo, ob golu za zmago pa je podal tudi za zadetek Blaža Vrhovca. S petimi asistencami je najboljši podajalec v mariborski slačilnici, v ligi pa zaostaja zgolj za Daretom Vršičem, ki je vknjižil podajo več. Domžalčan v zadnjih tednih kaže odlično formo in postaja vse pomembnejša figura v zvezni vrsti vijolic, pa čeprav smo ga bili v preteklosti vajeni igrati višje ob stranski črti.

Ali ste vedeli?

Nogometaši Maribora so na koprsko igrišče pritekli v prav posebnih dresih. Ob 60. rojstnem dnevu kluba so na hrbtu nosili priimke enajsterice nogometašev z največ nastopi v zgodovini Maribora. Enajsterico z 296 uradnimi nastopi zaključuje prav strateg Mure Ante Šimundža, ob Aleksandru Rajčeviću, Alešu Mertlju, Gregorju Židanu, Mladenu Krajncu, Herbertu Vabiču, Alešu Križanu in Tomislavu Prosenu pa na seznamu najdemo tudi tri zdajšnje člane ekipe. To so Jasmin Handanović (351), Mitja Viler (356) in Marcos Tavares, ki je s 570 nastopi daleč pred zasledovalci. Tomislav Prosen je kot drugi na lestvici odigral 391 tekem.

MURA

Prepoved nastopa: /

Nogometaši Mure so zelenico Fazanerije po koncu nedeljskega obračuna z Domžalami zapuščali z mešanimi vtisi. Četa Anteja Šimundže je niz neporaženosti podaljšala na pet tekem, a je v izdihljajih srečanja izgubila dve točki. Marka Zalokarja, ki je med vratnicama vnovič zamenjal poškodovanega Matka Obradovića, je šest minut pred zadnjim sodniškim žvižgom premagal Dario Kolobarić. Mura in Domžale sta se še drugič v tem prvenstvu razšla z delitvijo točk, tokratni remi pa je poskrbel, da so Prekmurci izgubili drugo mesto. Pred črno-bele se je zavihtela Olimpija, Sobočane pa nova preizkušnja čaka v četrtek. Vodilni Maribor v zadnjem obdobju le redko oddaja točke, drugače pa je bilo v uvodni četrtini tekmovanja, ko so Štajerce na kolena spravili tudi muraši.

Ante Šimundža, trener Mura: "Na prvi tekmi z Mariborom smo trpeli, zato si ne želimo podobne tekme. Rezultatsko smo bili uspešni, vendar si niti jaz niti igralci ne želimo. Bili smo v drugem obdobju, fizično in mentalno smo bili kar prazni. Zadnje tekme kažejo, da je tekma veliko višja, kot je bila, zato verjamem, da ne bomo trpeli."

Luka Bobičanec, vezist Mure: "Skušali se bomo pripraviti kot na vsakega drugega nasprotnika in odkriti njihove slabosti. To, da rotirajo, je njihovo stvar. Dobro jih poznamo, zato moramo vsakemu nasprotniku vzeti tisto, kar mu ne gre." 

Kdo je vroč?

Mariborčani so oktobra Fazanerijo zapuščali z dvema žogama v svoji mreži, zatresla sta jo Nino Kouter in Luka Bobičanec. Prvi je zadel tudi na nedeljski tekmi z Domžalčani, s petim zadetkom pa je na vrhu klubske lestvice strelcev ujel prav Bobičanca. Borbeni vezist je ob tem vknjižil še dve podaji, v nedeljo pa je odigral 120. tekmo v Prvi ligi Telekom Slovenije. Če bo zaigral tudi v Ljudskem vrtu - presenečenje bi bilo, če ne bi - bi lahko presegel tudi mejo 9.000 minut na prvoligaških zelenicah.

Ali ste vedeli?

Konec tedna so na priznani marketinški konferenci Sporto podelili tudi več priznanj. Nagrajena je bila tudi Mura, ki je prejela posebno priznanje za najboljšo družbeno odgovorno akcijo. Projekt "Mi smo Mura" je v prvem valu epidemije koronavirusa "napolnil" tribune Fazanerije. Pristaši črno-belih so s pomočjo 56 prodajnih točk širom Prekmurja in Prlekije pokupili več kot 10.000 spominskih zbirateljskih vstopnic z motivi in podpisi vseh igralcev, članov strokovnega osebja ter navijaške skupine Black Gringos.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 17.12.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor dobil derbi in osvojil jesenski naslov
    Nogometaši Maribora so na derbiju 18. kroga Prve lige Telekom Slovenije premagali Muro z 2:1 (0:0).

DELI NA