12.03.2022 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Mura

Prva liga Telemach, 27. krog

MARIBOR - MURA

13. marec 2022, ob 17.30

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev 

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Nedelja ne bo skoparila z zanimivimi predstavami, v praznem Ljudskem vrtu se bosta v štajersko-prekmurskem derbiju udarila Maribor in Mura. Gostitelji nedeljskega srečanja se v obračun, ki je v zadnjem krogu prejšnje sezone odločil vprašanje o državnem prvaku, podajajo odločeni, da po dveh skromnejših rezultatih vknjižijo novo zmago, 16. v letošnjem prvenstvu. Čeprav so varovanci Radovana Karanovića na zadnjih dveh tekmah iztržili le točko, so tudi ob pomoči tekmecev zadržali prvo mesto, na katerem pa, kot poudarjajo v vijoličastem taboru, želijo ostati tudi v prihodnje. Nedeljska naloga ne bo enostavna, saj v štajersko prestolnico prihaja Mura, ki je v naletu, dobila pa je tudi zadnje tri medsebojne tekme. Bodo petnajstkratni državni prvaki prekinili črno-beli urok?

Radovan Karanović, trener NK Maribor: "V tem neizprosnem boju za prvo mesto je pomembna vsaka točka, boj bo odprt do konca sezone. Morali smo razporediti moči med serijo zaporednih tekem, načrtovano smo osvežili moštvo, proti Muri pa bomo znova odigrali z enajsterico, ki je bila doslej največ na igrišču. Znašli smo se v določenem krču, poraz proti Bravu je pomenil hladno prho, kar je bilo opazno tudi v Kidričevem. Ni veliko časa do nedelje in moramo delati predvsem na psihološki pripravi."

Kdo je vroč?

Poraz proti Bravu in točka v Kidričevem, ki jo je po vodstvu z 0:2 in domačem preobratu v sodniškem dodatku rešil Marcos Tavares. Legendarni kapetan mariborskega kluba je vstopil v zadnjo pomlad kariere, v štajerskem dvoboju pa je po jesenskem okrevanju zaigral šele drugič to sezono. Po 295 dneh strelskega premora se je razveselil 158. zadetka v Prvi lig Telemach in z mojstrskim golom v 91. minuti tekme spomnil na najboljše čase. Verjetno je odveč zapisati, da se je Brazilec z golom le še utrdil na vrhu večne ligaške lestvice. Drugouvrščeni Štefan Škaper jih je zabil 130.

Ali ste vedeli?

Radovan Karanović je v Kidričevem pošteno premešal enajsterico in v primerjavi s tekmo proti Bravu opravil kar sedem zamenjav. Strateg vijoličastih je pred nedeljsko tekmo že napovedal, da bo na zelenico Ljudskega vrta pritekla standardna zasedba, v kateri bo po prestani kazni tudi Ognjen Mudrinski. Dvanajstkratni strelec je v aktualnem prvenstvu zatresel mrežo sedmerice prvoligašev, ob Olimpiji pa "kljukice" na seznamu ni dodal le še ob Muri.

 

MURA

Prepoved nastopa: /

Sobočani bodo zgoščeni spored preizkušenj sklenilil z gostovanjem v Ljudskem vrtu, ki so ga jeseni dodobra spoznal v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Črno-beli so se na mariborski zelenici razveselili skalpa Tottenhama, mesto ob Dravi pa so v minulem letu dvakrat zapuščali nasmejani tudi po tekmah z Mariborom. Zadnji krog lanskoletne sezone je Sobočane okronal za državne prvake, Sobočani pa so v štajerski prestolnici rajali tudi septembra. Tedaj sta bila za prekmurski preobrat najzasluženejša Žiga Kous in Jan Gorenc. Mura se v nedeljski obračun podaja z dobro popotnico, saj je klub iz Fazanerije na zadnjih treh tekmah vknjižil sedem točk, med tednom pa je kar trikrat zatresel mrežo Olimpije. Bodo Sobočani tako učinkoviti tudi v nedeljo?

Damir Čontala, NŠ Mura: "Mariborčani imajo izkušeno ekipo, ki je vodilna lestvica. So stabilni, prejemajo izredno malo golov, kar se je sicer nekoliko spremenilo v zadnjih dveh krogih. Na nedeljski tekmi bomo videli, kako je to z mentalnega vidika vplivalo na moštvo. Maribor se zanaša na stabilnost in kompaktnost v fazi branjenja, imajo pa, tako kot Olimpija, dodano vrednost in individualno kakovost v napadu. S kombinatoriko lahko hitro pridejo do priložnosti in zadetkov."

Alen Kozar, kapetan NŠ Mura: "Moramo biti čimbolj kompaktni na sredini igrišča. Nasprotniku ne smemo dopuščati, da prihaja v zrele priložnosti. Mudrinski je izredno iznajdljiv v kazenskem prostoru, zato moramo biti kompaktni in organizirani ter iskati gole iz protinapadov. Vemo, da dosegamo veliko zadetkov, popraviti moramo predvsem igro v obrambi."

Kdo je vroč?

Mariborski navijači so jeseni pogrešali Marcosa Tavaresa, soboški pa Luko Bobičanca. Medžimurec je zaradi neugodne poškodbe izpustil večji del jesenskega dela sezone, a zdi se, da ga to ni zaustavilo. Tehtično odlično podkovani Hrvat znova melje vse pred sabo, ob zadetkih pa pridno zbira tudi podaje. V četrtkovem obračunu z Olimpijo je v prvem polčasu najprej zaposlil Mirlinda Dakuja, nato pa je po njegovem predložku lastno mrežo zatresel še Eric Boakye. Dolgoletni član Mure je odlično predstavo zapečatil z zadetkom za zmago črno-belih in bil okronan za igralca 26. kroga Prve lige Telemach.

Ali ste vedeli?

Tudi pristaši Mure so bili razočarani ob sobotni novici, da bodo vrata Ljudskega vrta v nedeljo ostala zaklenjena. Navijače črno-belih pa je ob tem razžalostila še ena novica. V petkovem večeru je preminil Nebojša Vučićević, ki je v Fazaneriji igral v sezoni 1996/97. Legenda beograjskega Partizana se je Prekmurcem predstavila v lokalnem derbiju s Potrošnikom, ki pa ga je Srb sklenil z rdečim kartonom v 39. minuti tekme. Na 22 tekmah je dosegel tri zadetke, še pred selitvijo v Fazanerijo pa je nekdanji član Korotona zaigral tudi v mestu ob Dravi. Ne v Ljudskem vrtu, temveč na desnem bregu. Z Milkom Đurovskim sta v 2. SNL oblekla dres Železničarja.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 13.03.2022 | Prva liga Telemach
    Remi na derbiju v Mariboru
    Nogometaši Maribora in Mure so se v 27. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:1).

DELI NA