Pred tekmo: Maribor - Olimpija

Prva liga Telekom Slovenije, 22. krog

25. februar 2017, ob 20:15: MARIBOR - OLIMPIJA

Neposredni prenos: Kanal A

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (povprečen obisk: 3.391 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 14 evrov (v predprodaji 10 evrov)
- mladostniki do 15. leta: 7 evrov (v predprodaji 5 evrov)
- tribuna jug: 4 evre (v predprodaji 3 evra)
- tribuna jug brez članske izkaznice: 10 evrov (v predprodaji 6 evrov)

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: Denis Šme in Blaž Vrhovec

V Ljudskem vrtu so bili minuli tedni izjemno mirni. Erik Janža, ki je po letu in pol igranja za Maribor sprejel ponudbo Viktorie Plzen, se je od vijoličastih poslovil že decembra, januarsko-februarski prestopni rok pa ni ponudil večjih presenečenj, Štajerci so nastalo luknjo zapolnili z notranjimi viri. Po dogovoru obeh klubov se je s posode v italijanski Novari vrnil Gregor Bajde, ob Sunnyju Omoregieju, ki je posojen Hapoelu Kfar Sabi, pa je mariborski dres še drugič v karieri slekel Dejan Mezga. V prvi epizodi eden od najpomembnejših členov vijoličaste zasedbe jeseni ni bil v ospredju. Pripravljalno obdobje so Darko Milanič in sodelavci izkoristili tudi za preverjanje sposobnosti mladih upov. Zajetne minutaže so bili deležni predvsem Sandi Ogrinec, Adis Hodžić, Luka Uskoković in Žan Celar, na priprave v turški Belek pa sta odpotovala tudi Luka Štor in Anel Hajrić. Prav med mladci gre v prihodnosti pričakovati tudi nosilce igre vijoličastih, na kar je ob začetku zimskih priprav jasno nakazal tudi mariborski športni direktor Zlatko Zahovič.

Darko Milanič, trener Maribora: »Priprave so bile dolge, tekem veliko. Dobro smo opravili predvidene zadeve, imamo pa še nekaj časa do derbija. Za naše delo, a tudi za temeljito analizo nasprotnika. Predstava proti Rudarju, nekatere med pripravami in seveda tiste v jesenskem delu sezone vlivajo zaupanje. Generalka je uspela tudi zaradi tega, ker smo igrali proti moštvu, ki ima kvaliteto in je tik pod vrhom. Rudar je dobro organiziran in je bil pravšnji nasprotnik za to preizkušnjo.«

Kdo je vroč?

V nasprotju s kadrovanjem, ki ga pod Kalvarijo ni bilo veliko, je Maribor v odigral zajetno število pripravljalnih tekem. Četa Darka Milaniča je formo pilila na kar 11 preizkušnjah, predvsem v uvodnem delu priprav, kljub napornim treningom in težkim nogam, pa so se Mariborčani izkazali z učinkovitimi predstavami. Možje v vijoličastem so polnili mreže drugoligašev, po zdaj že tradicionalni selitvi v turški Belek pa sta bila med tekmeci Maribora tudi državna prvaka Belorusije in Bolgarija. Tako proti BATE Borisovu in Ludogrcu je pomlajena enajsterica vijoličastih iztržila neodločen izid, pod oba zadetka v bolgarskem golu se je podpisal Luka Zahović. Morda bo prav poletni povratnik, ki se v pomlad podaja z nazivom prvega strelca prvenstva, skupaj z Milivojem Novakovićem pričel tudi sobotni derbi z Olimpijo, ki očitno še posebej leži prav izkušenemu reprezentantu.

Ali ste vedeli?

Milivoje Novaković je glede na zgodovino zadnjih derbijev strah in trepet ljubljanske obrambe. 37-letni Ljubljančan je v štirih dvobojih z zeleno-belimi dosegel že tri zadetke, dvakrat je bil v obračunih z Olimpijo natančen tudi v letošnji sezoni. Reprezentančni napadalec, ki se je v 24 prvoligaških nastopih podpisal pod deset zadetkov, je brez doseženega gola zaključil zgolj prvi slovenski derbi v svoji bogati karieri, a marčevski spopad v Ljudskem vrtu ni ponudil zadetkov. Povsem drugače je bilo na zadnjih treh obračunih. Lanskega aprila je prav Novaković z realizirano enajtsmetrovko pričel sanjski preobrat gostov za zmago z 1:2, ob zadetku za avgustovsko delitev točkovnega plena pa je bil oktobra znova natančen v Stožicah, ko je z uvodnim golom na tekmi tlakoval pot do mariborskega slavja z izidom 1:3. Kako bo tokrat, ko bodo gostitelji v svoji zasedbi pogrešali Denisa Šmeja in Blaža Vrhovca?

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

V Ljubljani so se po jesenskem delu prvenstva odločili za kadrovski remont. Miha Zajc nogometno pot nadaljuje v italijanski Serie A, Antonio Mlinar Delamea bo kot prvi Slovenec zaigral v severnoameriški ligi MLS, Etien Velikonja pa je kmalu po selitvi v Turčijo že dosegel zadetek v dresu Genclerbirligija. Od zmajev se je poslovil Dejan Kelhar, ki je nov izziv prav tako našel v Turčiji. Darijan Matić, ki je lanskega maja kot prvi dvignil lovoriko za naslov državnega prvaka, bo pri lovu na 2. SNL pomagal Muri. Leo Ejup in Dorian Babunski se bosta kalila v Radomljah, Aljaža Krefla pa si je izposodil srbski Spartak. Po več kot desetletju v tujini se je v Ljubljano vrnil nekdanji reprezentant Branko Ilić. Novinca ob levi stranski črti predstavlja Dino Štiglec, medtem ko bo povratnik Rok Baskera predstavljal dodatno rešitev na desni strani igrišča. Čevlje Zajca si bo obul Daniel Avramovski, mladi reprezentant Makedonije, pomembna vloga na sredini igrišča čaka tudi Alexandruja Cretuja. Mlada Abass in Vorotović predstavljata naložbi za prihodnost, udarni igli ljubljanskega napada pa bosta Kingsley Boateng in Nathan Oduwa. Prvi je bil v preteklosti član AC Milana, nazadnje pa je igral za Bari, medtem ko je Oduwa zrasel v pogonu Tottenhama.

Luka Elsner, trener Olimpije: »Imam pozitivne občutke in ne glede na vse spremembe, ki smo jih doživeli, čutim pozitiven stres in naboj. Tako je tudi pri fantih. Pred nami je velik izziv, na katerega se pripravljamo že nekaj tednov. Cilj je v naših mislih že od pričetka priprav. Ne čutim pa negativne napetosti, da ne vemo, kaj počnemo in kje smo. To je zame dober znak in mislim, da se bo to preneslo tudi na fante, ki bodo pred tem dogodkom čutili umirjenost, saj smo v Ljudskem vrtu sposobni zmagati. Moramo biti samozavestni in da je naša skupina pripravljena na boj.«

Nathan Oduwa, napadalec Olimpije: »Rekli so mi, da bo poln stadion, odlično vzdušje, zato tudi komaj čakam. Dodali so, da lahko pričakujem, da bodo navijači vrgli tudi kakšno pirotehnično sredstvo na igrišče, a tudi to je del takšnega spektakla. Podobne derbije sem že igral v Angliji, kasneje tudi na Škotskem, kjer sem igral za Rangers, vseeno pa mislim, da bo derbi z Mariborom posebno doživetje.«

Kdo je vroč?

V primerjavi z jesenskim delom sezone so zimske priprave, med katerimi so se na zelenice po dolgem okrevanju vrnili Nejc Vidmar, Nemanja Mitrović in Nik Kapun, ponudile precejšnje spremembe v enajsterici zmajev. Ob zajetnem številu odhodov se je na pripravah v Turčiji že izoblikovala prva slika. Ljubljančani bodo tudi po besedah trenerja Elsnerja veliko stavili na hitrost, ki je močan adut Boatenga kot tudi Oduwe. Prav Londončan se je ob debiju v zeleno-beli opravi podpisal pod zadnji zadetek Olimpije v pripravljalnem obdobju. Zmaji so po njegovem zadetku remizirali z Astano, brez zmagovalca pa sta se v Turčiji zaključili tudi tekmi z Vorsklo in Randersom. Ljubljančani so dobili dvoboj z moskovskim Dinamom. Že pred odhodom v Belek je Olimpija napolnila mreži Zagreba in Doba, več težav pa sta ljubljanski obrambi predstavljala Krško in zaprešićki Inter.

Ali ste vedeli?

Maribor in Olimpija sta v Prvi ligi Telekom Slovenije doslej odigrala 30 derbijev, polovico njih so dobili Štajerci, zmaji so doslej vknjižili tri zmage, eno tudi v Ljudskem vrtu, na zelenici katerega so neporaženi na zadnjih treh tekmah. Prva ljubljanska zmaga v derbiju z Mariborom sega v avgusta 2011, ko so se vijoličasti prvič prebili v skupinski del UEFA Evropske lige. Pogled na takratno zasedbo Olimpije razkriva, da je Aleksander Šeliga še zadnji med takratno osemnajsterico izbrancev trenerja Dušana Kosiča, ki dres Olimpije nosijo tudi malce manj kot šest let kasneje. Antonio Mlinar Delamea, ki je srečanje spremljal s klopi, je zmajevo gnezdo zapustil pozimi, medtem ko bo Dare Vršič, ki je tedaj z golom za 4:1 potrdil slavje Ljubljančanov, danes pomemben adut Maribora. V takratnem mariborskem moštvu je moč najti več starih znancev. Leta 2011 so pomembno vlogo igrali Jasmin Handanović, Aleksander Rajčević, Mitja Viler, Aleš Mertelj in Marcos Tavares, ki so še vedno med vijoličastimi.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 25.02.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Mariboru derbi in vodstvo na lestvici
    Nogometaši Maribora so v 22. krogu državnega prvenstva v Ljudskem vrtu premagali Olimpijo z 1:0 (0:0).
  • 24.02.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    V derbi z visokimi pričakovanji
    Prva liga Telekom Slovenije je nazaj! In že uvodno pomladansko dejanje bo v sobotnem večeru ponudilo tudi spopad Mariborčanov in Ljubljančanov. Derbi poleg prestiža prinaša tudi prvo mesto, ki si ga močno želijo v mariborskem kot tudi ljubljanskem taboru.

DELI NA