07.04.2022 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Olimpija

Prva liga Telemach, 30. krog

MARIBOR - OLIMPIJA LJUBLJANA

8. april 2022, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev

Cena vstopnic:
- 12 evrov
- družinski sektor: 9 evrov
- otroci: 4 in 6 evrov

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Sobotni večer bo zaznamoval zadnji večni derbi v letošnji sezoni. Čeprav je med tekmecema tokrat sedem točk razlike, bo imel mariborsko-ljubljanski spopad znova velik pomen. Če, na primer, Mariboru pod Kalvarijo spodrsne in Olimpiji prepusti vse tri točke, ga čaka izredno živčen zaključek sezone. Temu, najslabšemu scenariju se bodo Štajerci skušali za vsako ceno izogniti, ob tem pa ne smejo pozabiti niti na prve zasledovalce iz Kopra, ki jim dihajo za vrat (mimogrede, dvoboj, ki bo morda odločal o naslovu prvaka, nas čaka konec aprila). Od šestnajste zvezdice četo Radovana Karanovića loči sedem tekem – 630 minut nogometa. Preveč, premalo ali ravno prav?

Radovan Karanović, trener NK Maribor: »Prihaja tekma, ki je drugačna od ostalih, je pa to glede na naše cilje ena od sedmih tekem, na kateri moramo narediti vse, da pridemo do zelo pomembne zmage. Pričakujem zelo dobro igro, tudi glede odnosa ni dvoma, igramo pred našo publiko in polnimi tribunami.«

Nemanja Mitrović, branilec NK Maribor: »Že nekaj časa nismo zmagali na derbiju, morda je zdaj pravi trenutek, da to obrnemo. Ponavljam pa, da derbi ne odloča prvenstva. Karkoli se zgodi v soboto, je prvenstvo še dolgo, po derbiju je še šest tekem, v igri bo še 18 točk. Derbi ogromno pomeni navijačem, nam igralcem, klubu in mestu, vendar derbi prinaša samo tri točke, kot vse ostale tekme. Po derbiju se bo igralo še veliko tekem, zato ničesar še ne bo odločeno.«

Kdo je vroč?

Radovan Karanović je bil prejšnji konec tedna še posebej vesel zadetkov Ognjena Mudrinskega. Srbskemu napadalcu se je po krajši strelski krizi namreč znova »odprlo«, in to v najboljšem mogočem trenutku. Ob Kamniški Bistrici se je prvič veselil že v 8. minuti (zadetek mu je »podaril« Ajdin Mulalić), končni rezultat pa je po odličnem preigravanju postavil v zadnji minuti prvega polčasa. Bo zabil tudi Olimpiji?

Ali ste vedeli?

Gologlavi Srb je v letošnji sezoni talisman mariborskega kluba. Jasno, s 14 zadetki je najboljši strelec lige, ob tem pa je zanimiv še en podatek. Vijoličasti so se vsakič, ko se je Mudrinski vpisal med strelce, na koncu slavili zmago. Edina izjema je septembrska tekma z Domžalami, ko sta se poleg posojenega nogometaša Jagiellonie zabila še Vrhovec in Žugelj, a so se na drugi strani trikrat veselili tudi ravbarji.

 

OLIMPIJA LJUBLJANA

Prepoved nastopa: Mustafa Nukić

Na Dina Skenderja so v prestolnici že pozabili. Zeleno-belo taktirko je v roke vzel njegov rojak Robert Prosinečki in na generalki z Radomljami upravičil visoka pričakovanja. Ljubljančani niso odigrali popolnega srečanja – daleč od tega. Jasno pa je bilo, da »Žuti« varovancem počasi, a zagotovo vceplja svojo nogometno filozofijo. No, v zadnjih nekaj dneh je moral malce pohiteti, v soboto ga namreč čaka tista prava preizkušnja. Olimpija gostuje v mestu ob Dravi, kjer bo, če se hoče vrniti med kandidate za končno slavje, morala napadati zmago. V nasprotnem primeru bo zaostanek za vodilnim Mariborom do konca sezone zelo težko izničila.

Robert Prosinečki, trener NK Olimpija: »Naš cilj je jasen. Želimo zmagati. Remi nam ne bi nič pomenil. Lahko bi rekli le, da nismo izgubili. Toda to bi bilo brez prave vrednosti. Maribor ima dobro ekipo, o čemer priča lestvica, ima pa tudi prednost pred nami. Sedem točk ni malo. Čaka nas kvaliteten nasprotnik, ki zna igrati svoj sistem igre. Imajo hitro tranzicijo, hitra krila. Maribor ne sme izgubiti, če pa zmaga, bo prvenstvo odločeno. Toda mi bomo pripravljeni. Čaka nas dobra tekma. Na tribunah bo veliko ljudi, stadion bo poln. Ko je vzdušje takšno, se včasih igra drugače. Ampak ponavljam: želimo zmagati. Verjamem, da bomo na koncu pokazali, da smo mi boljši.«

Timi Max Elšnik, kapetan in vezist NK Olimpija: »Mislim, da bodo gledalci prišli na svoj račun. Mi smo po zmagi v prejšnjem krogu prežeti s pozitivno energijo in v Maribor bomo odšli samozavestno. Veliko je na kocki in jasno je, da moramo zmagati. Odkrito odhajamo po tri točke. Na drugi strani zmago potrebuje tudi Maribor, ki v Ljudskem vrtu ni slavil že dolgo časa. Trenutno so na prvem mestu in na nas je, da jih lovimo.«

Kdo je vroč?

Če se je na eni strani prebudil Mudrinski, lahko na drugi strani znova računajo na Almedina Ziljkića. Nogometaš iz Bosne in Hercegovine, ki se je proslavil na začetku letošnje sezone, je v nedeljo prekinil niz desetih tekem brez zadetka. V 34. minuti je spretno našel Aldairja, po dobri uri igre pa se je med strelce vpisal še sam, ko je izkoristil podajo Erica Boakyeja z desne strani. Kakšna bo njegova vloga tokrat?

Ali ste vedeli?

Zmaji so pred napetim finišem v svoje gnezdo pripeljali okrepitev. Kot posojen nogometaš zagrebškega Dinama bo zeleno-beli dres do konca sezone nosil Neven Đurašek. Gre za v Varaždinu rojenega vezista, ki je nastope nazadnje zbiral v dresu ukrajinskega Dnipra-1. Pohvali se lahko tudi z reprezentančnimi izkušnjami: na lanskem evropskem prvenstvu je s hrvaško mlado izbrano vrsto prilezel do četrtfinala.

Tekst: VBi
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 10.04.2022 | Prva liga Telemach
    Maribor do zmage na derbiju
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Olimpijo z 1:0 (0:0). Edini strelec na tekmi je bil Ognjen Mudrinski v 75. minuti.

DELI NA