05.08.2022 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Olimpija

Prva liga Telemach, 4. krog

MARIBOR - OLIMPIJA LJUBLJANA

7. avgust 2022, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 11.671 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 12 evrov
- otroci do 15 let: 6 evrov
- družinski sektor: 9 in 4 evri
- VPS: 75 evrov
- sezonske vstopnice

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Četrti krog Prve lige Telemach bo postregel tudi s prvim velikim derbijem letošnje sezone. Olimpija v treh krogih še ni oddala točke, še več, mreža zmajev je po 270 minutah prvenstva še nedotaknjena. Ljubljančani v Ljudski vrt prihajajo z dobro popotnico, povsem drugačno stanje pa vlada v štajerski presotlnici. Maribor je po Šerifu in Kopru izgubil še s HJK Helsinki in si pred povratno tekmo tretjega kroga kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige priigral dva zadetka zaostanka. Časa za objokovanje ni, saj že nedelja prinaša novo pomembno preizkušnjo. Jasno je, koliko pristašem vijoličastih pomeni zmaga na derbiju, nedeljski uspeh pa bi bil pomemben tudi v luči povratne tekme kvalifikacij UEFA Evropske lige. Se bodo Štajerci po seriji skromnejših rezultatov pobrali prav v spopadu z največjim rivalom?

Radovan Karanović, trener NK Maribor: "Prihaja derbi, ni prijetno, ko se soočiš s takšnim porazom, a ne bo časa za večje analize. Od tega trenutka se moramo usmeriti k nedelji, treba je strniti vrste, odigrati neprimerno boljše kot v zadnjem obdobju in se na takšen način opravičiti navijačem. Imamo težave v igri, tega se zavedamo. Manjka nam tudi kanček sreče, da bi se dogodki zasukali v drugo smer. Težko se je sprijazniti s tem bolečim porazom, toda ostati moramo pozitivni in v oporo igralcem. Prišli smo v situacijo, ki ni najbolj spodbudna, a bomo naredili vse, da že proti Olimpiji rezultatsko krivuljo obrnemo navzgor."

Kdo je vroč?

Kadrovske spremembe in nekaj poškodb je terjalo davek, trenutno pa se zdi, da Radovan Karanović na zelenici ne najde pravega vodje, ki bi voz v najtežjih trenutkih znal potegniti naprej. Napad in zvezno vrsto z izjemo Jana Repasa sestavljajo nogometaši, ki nimajo pretirano veliko izkušenj, kljub temu pa na trenutke kažejo svetle trenutke. Ivan Brnić je bil v prvem polčasu četrtkove tekme s HJK Helsinki med bolj izpostavljenimi, veselje Dalmatinca pa je pred odmorom preprečil okvir gola.

Ali ste vedeli?

Zadnji derbi minule sezone je pripadel Mariborčanom, ki so se veselili prve domače zmage na derbiju po novembru 2017. Mariborsko-ljubljanski obračuna je četrt ure pred koncem tekme odločil Ognjen Mudrinski, Olimpija pa je s porazom praktično dokončno izpadla iz bitke za vrh lestvice. Močno pa se je spremenila tudi mariborska zasedba, saj je Ljudski vrt zapustila četverica nogometašev, ki so pričeli aprilski derbi, ob Mudrinskemu še Antoine Makoumbou, Nino Žugelj in Đorđe Ivanović. Ob dejstvu, da sta Ažbe Jug in Martin Milec poškodovana, lahko zapišemo, da se bo zmajem zoperstavilo močno spremenjeno moštvo.

 

OLIMPIJA LJUBLJANA

Prepoved nastopa: /

V Mariboru se spopadajo z vprašanjem, kako se po treh zaporednih porazih izkopati iz zahtevnega psihološkega položaja, v zmajevem gnezdu pa bodo skušali na krilih samozavesti podaljšati niz ligaških zmag. Albert Riera je na seznam že dodal Muro, Tabor in nazadnje še Bravo, Olimpija pa brez izgubljene točke kraljuje na vrhu Prve lige Telemach. Ljubljančani bi z nadaljevanjem uspešnega niza zadržali prvo mesto, Štajercem pa bi pobegnili na že devet točk naskoka, s tem pa bi verjetno še dvignili raven svoje samozavesti. Čeprav tudi Riera priznava, da v igri Olimpije še ni vse na svojem mestu, pa Ljubljančane v uvodu prvenstva spremlja tudi boginja Fortuna. Bo na ljubljanski strani tudi v štajerski prestolnici?

Albert Riera, trener NK Olimpija: "Gledam vse tekme vseh naših nasprotnikov. Ni pa potrebe, da preveč mislimo o tekmecu, seveda pa vedno vse analiziramo. Skrbim le za svojo ekipo in kako bomo mi igrali. Smo pripravljeni."

Mario Kvesić, vezist NK Olimpija: "To, da je Maribor izgubil zadnje tri tekme, ne pomeni prav nič. Na derbiju se lahko odrazi kot dodatna motivacija, frustracija, jeza… Derbi je zgodba zase."

Kdo je vroč?

Matevž Vidovšek na treh ligaških tekmah še ni klonil, Korošec v golu zeleno-belih pa je bil med najboljšimi posamezniki Olimpije tudi na evropskih preizkušnjah. Dvaindvajsetletni Vuzeničan je v letošnji sezoni dočakal svojo priložnost in jo zagrabil z obema rokama. Skoraj dvometraš je živce paral že nogometašem Mure, svoja vrata pa je zaklenil tudi na tekmah s Taborom in Bravom. Do ligaškega rekorda nekdanjega soigralca Nejca Vidmarja, ki je bil nepremagan več kot tisoč minut, ga sicer loči še precej tekem.

Ali ste vedeli?

Nogometaši Maribora so aprila prekinili štiri leta in pol dolgo čakanje na skalp Olimpije v Ljudskem vrtu. Ljubljančani so po preboju med prvoligaše v mestu ob Dravi gostovali 26-krat, domov pa so odnesli štiri zmage. V zadnjem obdobju je bil neodločen rezultat nekaj povsem običajnega za derbije v Ljudskem vrtu, saj se je do aprilskega slavja vijoličastih kar pet tekem končalo brez zmagovalca, Olimpija pa je med majem 2018 in majem 2019 dobila kar tri zaporedna gostovanja v Mariboru.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 07.08.2022 | Prva liga Telemach
    Slavje Olimpije v Mariboru
    Nogometaši Maribora so v 4. krogu Prve lige Telemach izgubili proti ljubljanski Olimpiji z 0:2 (0:1).

DELI NA