Pred tekmo: Maribor - Rudar

Prva liga Telekom Slovenije, 29. krog

MARIBOR - RUDAR VELENJE

21. junij 2020, ob 20.00

Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (povprečni obisk: 3.636 gledalcev)

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: Rok Kronaveter

Maribor pod taktirko Sergeja Jakirovića še ni oddal točke, novo zmago pa je vknjižil tudi v Kranju. Aktualni državni prvak je do slavja v gorenjski prestolnici prišel na podoben način kot na prejšnjem gostovanju, s preobratom v zaključku tekme. Kranjčani so v uvodu drugega polčasa izkoristili nezbranost v obrambi vijolic, a je Jakirović z menjavami v nadaljevanju dvoboja znova dvignil ritem igre in tehtnico nagnil v korist Maribora. Amir Dervišević je izenačil neposredno iz kota, kmalu zatem je za vodstvo zadel Luka Zahović, ki je nato vpisal še asistenco za gol Marcosa Tavaresa. Štajerci so s prigarano zmago najbolje izkoristili ničli Olimpije in Celja, za vrhom lestvice pa osem krogov pred koncem prvenstva zaostajajo le še za točko. Se lahko na prvo mesto prebijejo že ta konec tedna?

Kdo je vroč?

Ne bomo odkrili tople vode, če bomo zapisali, da ima Maribor izjemno kakovosten in širok kader. To dejstvo je še posebej vidno sedaj, ko lahko trenerji posegajo po petih menjavah.  Jakirović je tudi v Kranju posegel po petih zamenjavah in z njimi vnovič dvignil ritem igre. Ključno vlogo pri preobratu je znova odigral Amir Dervišević, ki je zadel na vseh treh tekmah po nadaljevanju prvenstva. Domžalčanom in Kidričanom je zabil z bele točke, kranjsko mrežo pa je zatresel po udarcu iz kota.

Ali ste vedeli?

Četrtkov komplet točk je z golom v 85. minuti potrdil Marcos Tavares. Dolgoletni napadalec Maribora se je v letošnjem prvenstvu veselil treh golov, v Kranju pa je še izboljšal svoj rekord Prve lige Telekom Slovenije. Na vrhu večne lestvice strelcev zdaj kraljuje s 152 zadetki, v vijoličastem dresu je v vseh tekmovanjih dosegel že 203 gole. Kapetan vijolic v letošnji sezoni ni več udarno orožje Maribora, saj ga tako Milanič kot Jakirović v igro pošiljata s klopi. V igro je vstopil na 23 tekmah, kar je daleč največ med vsemi, osem krogov pred koncem prvenstva pa je že jasno, da ga v tem statističnem podatku ne more ujeti prav nihče.

 

RUDAR VELENJE

Prepoved nastopa: Josip Filipović

Velenjčani tudi na uvodni tekmi zadnje četrtine letošnjega prvenstva niso dočakali prve zmage. Knapi so morali čestitati Domžalčanom, ki so v Šaleški dolini dočakali prvo zmago v letošnjem letu. Rudar je na koncu izvlekel časten poraz, pa čeprav so gostje že vodili s tremi goli prednosti. Zadetka Miča Kuzmanovića in Sandra Jovanovića, ki se je veselil prvoligaškega prvenca, nista bila dovolj za preobrat Velenjčanov. Zeleno-črni so tako še povečali svoj zaostanek za devetim mestom, že čez nekaj dni pa bi lahko bila velenjska selitev med drugoligaše tudi uradno zapečatena. Zasedbo, ki ji po odhodu Andreja Panadića poveljuje pomočnik Domen Beršnjak, tudi v nedeljo čaka zahtevna preizkušnja. Mariborčani so motivirani, da se karseda hitro prebijejo pred Olimpijo, kakšen bo odgovor knapov?

Kdo je vroč?

Velenjčani tudi tokrat niso uspeli sestaviti dveh enakovrednih polčasov, na kar je po porazu z Bravom opozoril tudi Beršnjak. Njegovi varovanci so se po zaslugi dveh napak Ajdina Mulalića sicer povsem približali, a do tretjega gola in izenačenja niso zmogli. Pod prvi gol gostiteljev se je podpisal Mičo Kuzmanović, ki je bil med vidnejšimi aduti Rudarja že na tekmi v Celju. Bosanski Srb se je tokrat le veselil zadetka, skupno petega v sezoni in prvega po zimskem premoru.

Ali ste vedeli?

Beršnjak vsaj za zdaj še ni uspel najti čarobne paličice za prvo zmago Rudarja v letošnjem prvenstvu. Zeleno-črni so izgubili vse tri tekme, v Ljudskem vrtu pa se bodo skušali izogniti petemu zaporednemu porazu. To sicer ni najdaljša serija porazov v letošnji sezoni, ki ostaja v lasti Triglava. Kranjčani so med četrtim in desetim krogom izgubili sedem zaporednih tekem, niz štirih porazov pa je najdaljši Rudarjev v letošnji sezoni. Neslavni rekord še vedno drži Izola, ki je izgubila 17 zaporednih srečanj.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 21.06.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor doma zanesljiv proti Rudarju
    Nogometaši Maribora so v tekmi 29. kroga prve lige Telekom Slovenije premagali Rudar s 3:0 (1:0).

DELI NA