Pred tekmo: Maribor in Mura za naslov

Prva liga Telekom Slovenije, 36. krog

MARIBOR - MURA

22. maj 2021, ob 20.00

Neposredni prenos: Planet TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev

Cena vstopnic:
- omejeno število gledalcev in režim PCT
- več informacij

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: Denis Klinar

Lani v Celju, letos v Mariboru, znova o prvaku odloča medsebojni spopad v zadnjem krogu prvenstva. Mariborčanom v Ljudskem vrtu, v katerega se po več kot enoletnem premoru vračajo gledalci, za slavje zadostuje že točka, Mura za prvi naslov državnega prvaka potrebuje zmago. Pred 35. krogom je dišalo po troboju, a so nogometaši Olimpije po preobratu Sežancev izgubili vse možnosti za prvo mesto. V igri sta le še dve imeni, v prednosti pa Maribor, ki se je po nizu ljubljanskih spodrsljajev vrnil na vrh lestvice. V letošnji sezoni smo videli že tri različne razplete, Mura je v svoji Fazaneriji dobila prvi obračun, decembra so se veselili Štajerci, marca pa v Murski Soboti nismo dočakali zadetekov. Gostitelji se v dvoboj podajajo z dvema zmagama, v sredo jo je v Kopru potrdil Andrej Kotnik, ki bo kljub udarcu v obraz na voljo za sobotni nastop.

Simon Rožman, trener Maribora: "Negotovost v boju za vrh je še posebej zanimiva za gledalce, kot trener pa se ukvarjam z izzivom, ki ga prinaša za našo mlado ekipo. Če pogledamo kader, je Mura nedvomno izkušenejša, a to ne bi smelo biti pretiranega pomena v zadnjem krogu. Pot je zastavljena, vsi skupaj želimo videti našo ekipo, ki bo igrala dober nogomet. V tem finišu pa veliko pomeni spoznanje, da bodo z nami tudi navijači, ki bodo fantom lahko v veliko pomoč v trenutkih, ko morda v določenem delu tekme ne bo šlo vse po željah."

Blaž Vrhovec, vezist Maribora: "Preračunljivost ne pride v poštev, misel o remiju ne bo prisotna. Gremo po zmago, da tudi z boljšim medsebojnim izkupičkom potrdimo, da smo boljši. Izračuni nikomur niso prinesli nič dobrega. Misija ni končana, dokler tudi uradno ne naredimo zadnjega koraka. Zavedali smo se, da moramo v finišu sezone zmagovati, če želimo do naslova in trenutno izhodišče ničesar ne spreminja."

Kdo je vroč?

Četa Simona Rožmana na Bonifiki še tretjič zapored ni prejela zadetka, gol Ažbeta Juga so neuspešno napadli tudi nogometaši Gorice in Olimpije. V Kopru je v vlogi osrednjega branilca zopet zaigral Aleks Pihler in odlično opravil svojo nalogo. Koprsko mrežo je načel Jan Mlakar, ki je s 13. golom sezone na vrhu ligaške lestvice strelcev ujel Nardina Mulahusejnovića. Novopečeni reprezentant Slovenije je z devetimi zadetki najboljši strelec nadaljevanja sezone, lahko v soboto potrdi novo krono Maribora?

Ali ste vedeli?

Šestnajstič ali prvič? Maribor ali Mura? Devetič o prvem mestu odloča poslednje dejanje sezone. Sedmič so v igri tudi Štajerci, ki so bili doslej uspešni štirikrat. Prvi naslov so v sezoni 1996/97 potrdili z zmago nad Beltinčani in se pred (pre)polnim Ljudskim vrtom odlepili od Primorja, ki je izgubilo v Novi Gorici. Leta 1999 so v neposrednem obračunu za vrh lestvice ugnali prav Gorico, dve leti kasneje so z remijem za Bežigradom rajali v Ljubljani, že v naslednji sezoni pa so v zadnjem krogu dobili dvoboj z Ajdovci. Mariborske molitve niso bile uslišane ob koncu sezone 2017/18 in 2003/04, ko smo prvič videli troboj za naslov prvaka. Maribor je v zadnji krog vstopil kot vodilna ekipa lige, a je po v 89. minuti, golu Aleksandra Radosavljevića, izgubil v Fazaneriji, Goričani pa so osvojili prvega od treh zaporednih naslovov.

 

MURA

Prepoved nastopa: /

V Murski Soboti so lani slavili pokalno lovoriko, bodo letos še naslov državnega prvaka? Mura za zgodovinski podvig potrebuje zmago, s tremi točkami pa bi Maribor na vrhu lestvice prehitela na račun boljšega izplena na medsebojnih tekmah s štajerskim prvoligašem. Sobočani se v Ljudski vrt odpravljajo z dobro popotnico, saj so neporaženi na šestih tekmah. Brez remijev proti Bravu in Aluminiju bi bil njihov položaj še boljši, a zdaj nima smisla obžalovati zamujenega. Prekmurci o svoji usodi še vedno odločajo sami. Mariborčani so se v preteklosti že opekli s črno-belo zasedbo, nazadnje oktobra, ko sta trenutno vodilno ekipo prvenstva na kolena spravila Luka Bobičanec in vnovič reprezentant Nino Kouter. Res pa je, da Mura po preboju med prvoligaše na petih tekmah še ni slavila v Ljudskem vrtu, se bo to spremenilo v soboto?

Ante Šimundža, trener Mure: "Kot klub in ekipa smo prvič v tej situaciji, prvič v zgodovini Mure. Smo novinci v tej situaciji, tudi iz tega stališča je Maribor pod večjim pritiskom. Vsaka težka tekma te dela boljšega, če si pameten, ne glede na izid. Pomembno je, da izvlečeš pozitivne stvari, se zavedaš slabosti in skušaš napredovati. Odigrali smo veliko težkih tekem, predvsem za klub kot je Mura. Z ogromno energije, ki so nam jo dali navijači, smo lažje prebrodili nekatere zadeve. Imamo nekaj kapitala v težkih tekmah, kar bomo skušali izkoristiti na prihajajoči tekmi."

Matko Obradović, vratar Mure: "En korak smo naredili, vendar ne smemo zapasti v evforijo. Videli bomo, kako bo po 36. krogu prvenstva, dali pa bomo vse od sebe, da zmagamo tudi zadnjo tekmo. Lahko smo bolj sproščeni, pritisk je na strani Maribora."

Luka Bobičanec, vezist Mure: "Maribor je velik klub z bogato tradicijo. Vemo, da imajo imperativ biti prvi, mi svoj cilj dosegli, v tekmo gremo neobremenjeno. Vsi pa smo športniki, vsi si želimo zmage, zakaj ne bi zagrabili priložnosti in postali prvaki."

Kdo je vroč?

Sobočani so s skalpom Domžal potrdili evropsko vozovnico in izpolnili primarni cilj sezone. Prekmurci so za hrbet Ajdina Mulalića pospravili tri žoge, že v uvodni fazi srečanja pa so si pripravili nekaj izrednih priložnosti. Okrog tisoč gledalcev, ki so svojim ljubljencem dali dodatno energijo, so se prvega zadetka veselili tik pred odmorom, ko je z bližine zadel Amadej Maroša. Napadalec je s petim golom sezone prekinil strelski post, ob Luki Bobičancu pa je bil osrednji junak domače zmage. Mariborčani bodo morali paziti tudi na Medžimurca, ki je z devetimi zadetki prvi strelec Mure.

Ali ste vedeli?

Celje je lani postalo sedmi klub z naslovom državnega prvaka, bomo v soboto dobili še osmega? Sobočani so lani osvojili pokalno lovoriko, z naslovom državnega prvaka pa se lahko pohvali zgolj Matko Obradović, pa še on je tekme Maribora spremljal v vlogi rezervista. Ima pa Mura na klopi strokovnjaka, ki je naslove osvajal tako v igralski kot trenerski vlogi. Ante Šimundža je Mariborčane v vlogi glavnega trenerja popeljal do dveh naslovov, Štajerci so bili pod njegovim vodstvom najboljši v sezoni 2013/14 in 2014/15.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.05.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Mura z zmago v Mariboru do naslova prvaka
    Nogometaši Mure so državni prvaki za sezono 2020/21. Izbranci Anteja Šimundže so si svoj prvi naslov prvaka zagotovili v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije, ko so v Ljudskem vrtu premagali Maribor s 3:1 (1:1).

DELI NA