26.08.2022 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Mura - Maribor

Prva liga Telemach, 7. krog

MURA - MARIBOR

28. avgust 2022, ob 17.30

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Mestni stadion Fazanerija, kapaciteta: 3.782 sedežev

Cena vstopnic:
- glavna tribuna: 10 evrov
- ostale tribune: 8 evrov
- otroci: 4 evre

 

MURA

Prepoved nastopa: Kai Cipot

Prekmursko-štajerski derbi Mure in Maribora bo vrhunec in hkrati tudi zaključno dejanje sedmega kroga Prve lige Telemach. Sobočani v dvoboj z ranjenimi Mariborčani vstopajo z dobro popotnico, saj so v Šiški razveselili druge zmage v aktualnem prvenstvu, prvič po aprilski tekmi z Aluminijem pa je mreža črno-belih ostala nedotaknjena. Prekmurci želijo pred polnimi tribunami Fazaneriji povezati dve zmagi, v nedeljo pa bodo imeli še motiv več. Strateg Damir Čontala priznava, da bo majsko dogajanje, ko so Mariborčani na zelenici Fazaneriji slavili naslov državnega prvaka, dodaten motiv nogometašev v črno-beli opravi. Bodo državni prvaki iz leta 2021 podaljšali rezultatsko krizo Štajercev?

Damir Čontala, trener NŠ Mura: "Tudi če je v krizi, je Maribor še vedno vreden spoštovanja in se bo prej ali slej dvignil. Nasprotnik ima kakovost in eno najboljših ekip v ligi. Če Mariborčanov ne bomo maksimalno spoštovali in se bomo zanašali na njihovo krizo, bomo hitro v težavah. Narediti moramo vse, da bomo odlični in bomo takšni, kot si želimo, šele potem lahko izkoristimo njihove trenutne slabosti."

Matko Obradović, vratar NŠ Mura: "Ničla pomeni veliko za samozavest, saj smo končno obdržali nedotaknjeno mrežo. To mora biti vodilo za naprej, dejal bi, da je to prava Mura. Zavedati se moramo, da smo prava ekipa, ko smo disciplinirani in delamo en za drugega, sicer se pojavijo težave."

Kdo je vroč?

Mirlind Daku je v uvodu letošnje sezone prvo ime soboškega kluba, kar je potrdil tudi na tekmi v Šiški, ki jo je po odličnem udarcu z glavo odločil v zaključnih minutah. Kosovski napadalec bo nevaren tudi za vrata Maribora, ob njem pa velja izpostaviti še eno ime. Gregor Balažic se je v prestolnici po več kot enomesečnem boju s kronično poškodbo vrnil na igrišče in hitro pokazal, da gre za pomembno orožje Mure. Izkušeni branilec se je ob napadih Mure izkazal z nekaj odličnimi posredovanji.

Ali ste vedeli?

Mura je dvoboj z Bravom odigrala v nekoliko spremenjeni postavitvi, saj je zadnjo vrsto sestavljala trojica nogometašev. Bo tako tudi v nedeljo? Ni nujno, saj zaradi izpolnjene kvote štirih rumenih kartonov manjka Kai Cipot, ki je pred tedni dobro nadomestil poškodovanega Gregorja Balažica. Če starejšega od bratov Cipot ne bo na soboški zelenici, pa bi lahko pristaši Mure prvič na delu videli dva novinca. Mladi Mihajlo Baić je bil v Prekmurje pripeljan kot zamenjava za poškodovanega Nikolo Petkovića, litovski reprezentant Domantas Šimkus pa je po besedah Damirja Čontale že zdaj blizu tega, da dobi nekaj minut na sredini igrišča.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Mariboru v romunskem Cluju ni uspelo izpolniti pred pričetkom sezone postavljenega cilja. Marko Šuler je ob pričetku priprav napovedal, da se želijo vijoličasti prebiti v skupinski del enega od evropskih tekmovanj, a so po sedmih kvalifikacijskih tekmah brez doseženega zadetka ostali pred pragom UEFA Evropske konferenčne lige. Novi strateg Damir Krznar je že ob prihodu v Maribor priznal, da nima čarobne palice, Hrvat pa razloge za optimizem išče predvsem v prvem polčasu tekme s Celjani. Vijoličasti so štajerski derbi odprli sanjsko, a so se jim po dveh golih Marka Božića vnovič ponovile individualne napake, ki so aktualne prvake stale dveh točk. Časa za objokovanje ni, saj Mariborčane že v nedeljo čaka nova zahtevna preizkušnja in motiviran tekmec. Bodo vijoličasti po bolečem izpadu strnili svoje vrste?

Damir Krznar, trener NK Maribor: "Zagotovo ne bo lahko, je pa recept za tekmo z Muro enostaven. To je tekma, ki se igra na mišice, pozabite taktiko in tehniko. Ne bomo iskali zaključkov po tekmi ali dveh, videl sem dva obraza. Verjamem, da smo pravega pokazali na tekmi s Celjem in ne to, kar je bilo v Romuniji. Imamo veliko igralcev, ki nimajo evropskih izkušenj, morda je to presodilo, verjamem pa, da bomo v slovenski ligi boljši."

Rok Kronaveter, vezist NK Maribor: "Tekma bo težka, v Murski Soboti je vedno težko igrati, Mura je dobra ekipa. Imamo priložnost, da hitro pokažemo karakter. Zdaj ni časa za jamranje in govorjenje, da je kdo utrujen. Dati moramo vse od sebe, da dobimo to tekmo. Vsak posameznik mora dati več kot na zadnji tekmi."

Kdo je vroč?

Nogometaši Maribora so se pred vstopom v september znašli v sila neugodnem psihološkem položaju. Devet zaporednih tekem brez zmage v vseh tekmovanjih je pustilo posledice tako na morali kot tudi na rezultatskem področju. Vodilna Olimpija rivalu s Štajerske beži že za 14 točk, a Rok Kronaveter verjame, da so Mariborčani v nadaljevanju sposobni ujeti zmaje. Vezist poudarja, da bo potrebno čimprej povezati nekaj dobrih rezultatov, kar bo dvignilo tudi samozavest mladih nogometašev. Lahko prav Kronaveter s svojimi izkušnjami mariborski voz potegne iz zahtevnega položaja?

Ali ste vedeli?

Tudi v Ljudskem vrtu so pred prekmursko-štajerskim derbijem predstavili novo moč. Kot se je šušljalo že nekaj dni, se je Mariboru pridružil Marko Tolić. Vezista je do konca jesenskega dela prvenstva posodil zagrebški Dinamo, v dresu katerega je 26-letnik odigral 62 tekem. Strelca sedmih zadetkov je pri modrih vodil tudi Damir Krznar, ki je pred dnevi dejal, da Tolić v času, ko je sam vodil moštvo, ni veliko igral, kljub temu pa je z nogometašem ohranil dobre odnose. V Mariboru se mu verjetno obeta drugačna vloga.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.08.2022 | Prva liga Telemach
    Baturina odločil na Fazaneriji
    Nogometaši Mure so v 7. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:1 (0:0).

DELI NA