Pred tekmo: Olimpija - Celje

Prva liga Telekom Slovenije, 1. krog

16. julij 2016, ob 20.20: OLIMPIJA - CELJE

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Neposredni prenos: Kanal A

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- ženske, upokojenci, dijaki: 7 evrov
- otroci do 14. leta in invalidne osebe: 2 evra
- sezonske vstopnice

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: Alexandru Cretu in Nemanja Mitrović

Uvodni krog 27. sezone Prve lige Telekom Slovenije bosta z nedeljsko večerno tekmo zaključili ekipi Olimpije in Celja. Zmaji bodo storili vse, da z zmago vsaj malce zacelijo rane po hitrem zaključku evropske zgodbe, v kateri je bila od Ljubljančanov močnejša finska Vaasa. Četa novega stratega Igorja Bišćana ni uspela prebiti finskega zidu. Boljšega učinka se v ljubljanskem taboru nadejajo že v prvi ligaški preizkušnji, čeprav Zagrebčan na klopi zmajev priznava, da ekipa potrebuje še nekaj osvežitve v konici napada. Sicer pa ob peterici novincev zgolj bočni branilec Mitch Apau ne igra na sredini igrišča, kjer se najbolje znajdejo Dario Čanađija, Stefan Savić ter Tomislav Tomić in Goran Brkić, ki sta se Stožicam predstavila že v povratni tekmi prvega predkroga UEFA Evropske lige. Po izteku pogodbe sta se od Olimpije poslovila Julius Wobay in Andraž Kirm, zeleno-beli pa se bodo morali v tekmi  Celjem znajti tudi brez kaznovanih Alexandra Cretuja in Nemanje Mitrovića.

Igor Bišćan, trener Olimpije: »Potrebujemo še osvežitev v napadu, drugače pa sem zadovoljen. Čanađija, Apau in Savić bodo že v nedeljo konkurirali za nastop, mogoče bo eden izmed njih tekmo celo začel.«

Kdo je vroč?

Pri Olimpiji je je v času tekmovalnega premora največ sprememb doživela zvezna vrsta, v kateri so se znašli kar štirje novinci. Tomislav Tomić in Goran Brkić sta se s soigralci že dodobra spoznala, saj sta pod taktirko trenerja Bišćana vadila vse od uvodnega dneva priprav. Eden od tistih, na katerega velja biti pozoren v novi sezoni, je tudi Brkić. Šestindvajsetletnik je nase prvič resneje opozoril v pretekli sezoni, ko je v dresu Mladosti Doboj-Kakanj dosegel deset zadetkov. Srbski vezist slavi po močnem in natančnem udarcu z velike razdalje, že ob debiju pa ni veliko manjkalo do prvenca v dresu Olimpije. Bodo topovski izstrelki ljubljanske desetice gledalcem že v nedeljo ponudili kakšno mojstrovino?

Ali ste vedeli?

Pogled na minule dvoboje razkriva, da sta se nedeljska nasprotnika v ljubljanskih Stožicah pomerila tudi v prvem krogu lanske sezone Prve lige Telekom Slovenije. Še bolj zanimivo pa je dejstvo, da je bila tekma, ki jo je z natančno izvedenim prostim strelom odločil Etien Velikonja, odigrana 16. junija, ko bo odigrano tudi tokratno srečanje. Pred enim letom so krajšo potegnili Celjani, ki na zmago v obračunu z nekdanjim državnim prvakom čakajo zadnji dve sezoni, torej osem srečanj. Zmaji so štirim zaporednim celjskim slavjem v Stožica odgovorili z nizom, ki ga ob šestih zmagah sestavljata še dva neodločena izida. Se bo trend ljubljansko-celjskih dvobojev nadaljeval?

 

CELJE:

Prepoved nastopa: /

Najštevilčnejše so bile menjave v knežjem mestu. Celjsko barko je poleti zapustilo kar 17 nogometašev, med njimi tudi prvi strelec Dalibor Volaš in vratar Matic Kotnik, ki sta srečo našla na Nizozemskem oziroma v Grčiji. Med drugimi so se od Celja poslovili še Goran Cvijanović, Amar Rahmanović, Igor Košman, Tilen Klemenčič, Matej Podlogar in številni drugi. Vodstvo kluba je rešitve za nastalo luknjo našlo predvsem v domačem okolju. Igorja Jovićevića je nasledil Tomaž Petrovič, ki se je vrnil v Celje, na Stadionu Z'Dežele pa bo sodeloval z dvema nekdanjima varovancema, saj sta Filip Dangubić in Nikola Gatarić še nekaj tednov nazaj nosila krški dres. Ob zdaj že nekdanji dvojici Krškega se lahko s prvoligaškimi izkušnjami pohvali tudi Rok Jazbec, ki se je medtem že poslovil od dosedanjega kluba. Konkurenco bodo ob omejeni trojici zaostrili še Filip Dangubić, Deni Štraus, Luka Šušnjara, Edin Kesić in Herolind Ciqaki.

Tomaž Petrovič, trener Celja: »Kot ekipa moramo imeti do vsakega gledalca maksimalno spoštovanje. Na tem bomo znotraj ekipe in znotraj kluba veliko delali. Želimo si vse večje podpore, vse več gledalcev na naših tekmah. Vedno pravim, da se mora razviti nekakšna medsebojna energija med moštvom in našimi privrženci. Verjamem, da nam bo to uspelo doseči. Kot ekipa se bomo na vsaki tekmi maksimalno borili. Nadejam se, da bodo to gledalci prepoznali in cenili.«

Kdo je vroč?

Vodstvo celjskega kluba je to poletje sestavilo ekipo, ki bo slonelo predvsem na domačih igralcih. V moštvu trenerja Tomaža Petroviča najdemo zgolj peterico tujcev, ob Lovru Cveku pa je zgolj Jucie Lupeta celjske barve branil že spomladi. Portugalec je že v drugem delu sezone nekajkrat pošteno opozoril nase, poleti pa je trdo delal, kar je bilo vidno že v pripravljalnih tekmah. Nekdanji up Porta je zabil dva zadetka, zatresel pa mreži hrvaškega in romunskega prvaka. Predvsem obramba Viitorula je imela z robustnim in močnim napadalcem nemalo preglavic, 24-letni nogometaš pa bo skušal predstave v pripravljalnem obdobju prenesti tudi v prvenstvo. Bo prav on na vrhu ligaške lestvice strelcev zamenjal Daliborja Volaša?

Ali ste vedeli?

V Celju so po zamenjavi na čelu kluba posegli po številnih spremembah. Ne le kadrovskih, v katere sovpada slovo sedemnajsterice nogometašev in trenerja Jovićevića, grofje so bili dejavni tudi na ostalih področjih. Ob novih pokroviteljih tudi ime celjskega nogometnega objekta nosi novo ime in bo v bodoče znano pod nazivom Stadion Z'Dežele. Nov pa je tudi termin celjskih domačih tekem, saj so v knežjem mestu na petkovi novinarski konferenci razkrili, da bodo tekmece gostili ob petkovih večerih. Prvoligaški spored bo torej včasih dolg tudi tri dni, prvič v tretjem krogu Prve lige Telekom Slovenije, ko bodo v mestu ob Savinji gostovale Domžale, s tem pa se bo zaključil celjski niz treh zaporednih dvobojev s slovenskimi predstavniki v kvalifikacijah UEFA Evropske lige.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.07.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Olimpija z odličnim štartom
    Nogometaši Olimpije so v prvem krogu Prve lige Telekom Slovenije v Ljubljani premagali Celje s 3:1 (1:0).

DELI NA