Pred tekmo: Olimpija - Celje

Prva liga Telekom Slovenije, 27. krog

OLIMPIJA - CELJE

13. junij 2020, ob 18.00

Neposredni prenos: Planet TV 

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev (povprečen obisk: 2.250 gledalcev)

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost
- skupni ogled tekme v NHZ

 

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: Macky Bagnack

Stožice bodo v sobotnem večeru gostile dvoboj vodilnih ekip Prve lige Telekom Slovenije. Celjani letos še niso okusili grenkobe poraza, v prestolnici pa bodo napadli prvouvrščeno Olimpijo. Zmaji imajo deset krogov pred koncem sezone pet točk prednosti, z novo zmago pa bi storili pomemben korak k naslovu. Tako Ljubljančani kot Celjani bodo v Stožicah lovili četrto zaporedno zmago, zeleno-beli bodo utrjevali temelje po pomembnem slavju v Sežani. Olimpijo sta do zmage na Krasu popeljala debitant Enrik Ostrc in Luka Menalo, Nejc Vidmar pa je še sedmič to sezono zaklenil svoja vrata. Ljubljanska obramba bo pred pomembno preizkušnjo tudi v soboto, saj si Celje in Olimpija delita naziv najučinkovitejšega napada lige.

Safet Hadžić, trener Olimpije: "Celje v spomladanskem delu igra dobro, ampak veste, kako je, vsi nizi se enkrat končajo, tako zmage kot porazi. Zavedamo se nasprotnikove kakovosti, vemo pa tudi, kaj za nas pomeni zmaga nad Celjem. Naredili bomo vse, da na tej tekmi zmagamo. Celje ima kakovostne posameznike, imamo jih tudi mi, a zmage prinaša predvsem usklajena ekipna igra. Do konca bo še pestro, igramo še deset krogov in kar nekaj težkih tekem je pred nami, vsaka zmaga je pomembna, ker želimo osvojiti prvenstvo. Pri sestavi ekipe za to tekmo računam tako na izkušene igralce kot tudi na naše mlade upe, ki so se že izkazali. Vzdušje v ekipi je  dobro, z izjemo manjših poškodb resnih težav nimamo."

Kdo je vroč?

Luka Menalo je bil z dvema goloma eden od dveh osrednjih junakov sobotne zmage. Domača obramba je zaustavila Anteja Vukušića, ki se bo v Celju udaril tudi z neposrednim konkurentom za vrh ligaške lestvice strelcev. Tako Vukušić kot Dario Vizinger sta doslej dosegla 18 zadetkov, napadalec iz Sinja je bil tudi zadnji avtor gola pred trimesečno prekinitvijo tekmovanja. Dalmatinec je jeseni zadel tudi na obeh tekmah s Celjani, prva se je končala z delitvijo točk, v knežjem mestu so slavili zmaji.

Ali ste vedeli?

Safet Hadžić je imel pred tekmo v Sežani težave s sestavo enajsterice. Od prve minute je zaigral tudi Enrik Ostrc in zablestel že ob debiju v Prvi ligi Telekom Slovenije. Sedemnajstletni vezist je nastopil praktično na domačem dvorišču, saj prihaja iz Kozine, kjer je tudi pričel nogometno pot. Visokorasli nogometaš, ki je nekaj časa treniral tudi rokomet, se je pred tremi leti preselil v Koper, leta 2018 pa je postal član Olimpije. Mladenič je v začetku leta prav v Sežani prejel priznanje za najperspektivnejšega športnika Krasa in Brkinov, sorodstvene vezi pa ga povezujejo z Milanom Ostercom.

 

CELJE

Prepoved nastopa: /

Tudi Celjani so dobili uvodno preizkušnjo po trimesečnem premoru. Varovanci Dušana Kosiča so bili na domači zelenici boljši v sosedskem obračunu z Rudarjem, ki pa je bil predvsem v prvem polčasu precej nevarnejši tekmec. Grofje so se po bledi predstavi v prvem polčasu prebudili v nadaljevanju tekme. Kmalu po povratku na zelenico so povedli po udarcu Luke Kerina, zmago pa je potrdil Mitja Lotrič, z golom in podajo prvi junak novega slavja Celja. Moštvo iz knežjega mesta v nadaljevanju prvenstva še ni pokleknilo, niz pa je vreden vsega spoštovanja tudi ob dejstvu, da Celje ni klonilo niti med zimskimi pripravami. Štajerci so tedaj premagali tudi Piast Gliwice, aktualnega prvaka Poljske, remizirali pa so s Crveno zvezdo.

Kdo je vroč?

V soboto se bosta udarila najučinkovitejša napada lige, za gol tekmeca pa bosta nevarna najboljša strelca prvenstva, Vizinger in Vukušić. Celjani imajo v Vizingerju in Lotriču, ki sta skupaj dosegla že 31 zadetkov, najučinkovitejši napadalni dvojec, Matjaž Rozman pa poveljuje najtrdnejši obrambi tekmovanja. Izkušeni čuvaj mreže je blestel tudi na tekmi z Rudarjem, ko je predvsem v prvem polčasu zaustavil nekaj nevarnih udarcev Velenjčanov. Je lahko dolgoletni vratar Celja jezik na tehtnici tudi v soboto?

Ali ste vedeli?

Po petkovi tekmi so se lahko z debitantom pohvalili tudi v Celju. Dušan Kosič je v ob koncu srečanja v igro poslal Toma Kljuna, ki je s petkovim nastopom spisal zgodovino celjskega kluba. Kljun je postal najmlajši celjski nogometaš z ligaškim nastopom, s 16 leti, štirimi meseci in sedmimi dnevi pa je iz prvega mesta izrinil sedanjega stratega Rudarja Dominika Beršnjaka. Slednji je leta 1998 za Celje debitiral mesec in pol pred 17. rojstnim dnevom. Beršnjaku sledita Jon Šporn in Janez Pišek, visoko na večni lestvici pa najdemo tudi Simona Rožmana. Zdajšnji trener Rijeke je maja 2000 debitiral v Novi Gorici, ko je bil star vsega 17 let in 26 dni.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 13.06.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani z zmago tik pod vrhom
    Nogometaši Celja so v tekmi 27. kroga prve lige Telekom Slovenije v gosteh premagali Olimpijo z 1:0 (1:0).

DELI NA