Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 4. krog

8. avgust 2016, ob 20:15: MARIBOR - OLIMPIJA

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev (povprečen obisk: 2.250 gledalcev)

Neposredni prenos: Kanal A

Cena vstopnic:
- odrasli: 12 evrov (v predprodaji 8 evrov)
- mladostniki do 15. leta: 6 evrov (v predprodaji 4 evre)
- tribuna jug: 4 evre (v predprodaji 2 evra)
- tribuna jug brez članske izkaznice: 10 evrov (v predprodaji 5 evrov)
- družinski sektor: 9 evrov odrasli, 4 evre otroci do 15 let (v predprodaji 6 in 3 evre)
- predpisana je personalizacija
- sezonska vstopnica

 

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

Mariborčane za konec zgoščenega ritma dveh tekem tedensko čaka nova zahtevna preizkušnja. Po četrtkovem dvoboju s škotskim Aberdeenom, ki je klubu prinesel vsaj še dve evropski preizkušnji in potovanje v daljni Azerbajdžan, se bodo varovanci trenerja Darka Milaniča udarili še z rivalom iz prestolnice. V Ljudskem vrtu bo gostovala Olimpija, ki po treh krogih državnega prvenstva še ni oddala točke in s popolnim izplenom zaseda vrh ligaške razpredelnice, dve točko pred Mariborom. Štajercem motiva pred prvim velikim derbijem letošnje sezone ne bi smelo manjkati, saj so 13-kratni državni prvaki preteklo sezono sklenili za ponedeljkovim nasprotnikom, za nameček pa so Ljubljančani z avgustovskega derbija lanske sezone odnesli tudi zmago, marčevski derbi v štajerski prestolnici pa ni dal zmagovalca.

Darko Milanič, trener Maribora: »Zavedamo se, da nas čakajo v nadaljevanju pomembne tekme. Želimo polne tribune proti nasprotnikom, ki so nam izziv. Za nas je dobro, da bo derbi v ponedeljek, saj se bomo tako lažje regenerirali in pripravili na ta zahteven obračun. Gremo na polno, želimo igrati odlično. Za to bomo znova potrebovali podporo s tribun in sploh ne dvomim, da jo bomo imeli. Zelo se že veselim.«

Kdo je vroč?

Tokratni derbi bo znova ponudil tudi spopad dveh izkušenih vratarjev. Mrežo Olimpije bo zaradi poškodbe Nejca Vidmarja znova čuval 36-letni Aleksander Šeliga, v golu Maribora pa bo stal še dve leti starejši Jasmin Handanović. Ljubljančan je v četrtek pokazal dobro predstavo, nekajkrat reševal svoje moštvo, za nameček pa je v prvem polčasu zaustavil tudi strel z bele točke in tako preprečil, da bi se Maribor znašel v rezultatskem zaostanku. Nekdanji vratar Olimpije je v preteklosti že igral tudi vidno vlogo v derbijih, kateri od bivših reprezentantov bo mariborsko zelenico tokrat zapuščal boljše volje?

Ali ste vedeli?

Medtem ko je Etien Velikonja edini nekdanji nogometaš Maribora v ljubljanskih vrstah, najdemo v Ljudskem vrtu kar pet nekdanjih zmajev. Ob Jasminu Handanoviću je bil član Olimpije tudi rezervni vratar Maribora, Matko Obradović, ki pa za Olimpijo ni odigral niti minute, v lanskem poletju se je iz mladinskih selekcij v Maribor preselil Zasavčan Adis Hodžić, najvidnejšo vlogo pa je v dresu Olimpije igral Dare Vršič. Ob tem ne gre pozabiti niti na Milivoja Novakovića, a je reprezentant igral za mladinske selekcije kluba, ki se je od prvoligaške konkurence poslovil leta 2005.

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

Ljubljančani so se lahko v miru pripravljali na ponedeljkov derbi, saj so z evropskimi izzivi zaključili na Slovaškem, v Žilini. Četa trenerja Rodolfa Vanolija je rane po izpadu iz kvalifikacij UEFA Lige prvakov, v katerih je zmajem zmanjkal zgolj zadetek, zacelila z novo zmago v državnem prvenstvu. Zeleno-beli so po Celju in Radomljah ugnali tudi Krčane, ki so v Stožicah sicer povedli, a je sledil hiter odgovor zmajev, ki so preko novinca Danijela Miškića hitro izenačili, nato pa preko Blessinga Elekeja in Dejana Kelharja prišli še do tretje ligaške zmage v sezoni. Z devetimi točkami na svojem računu je Olimpija znova zasedla vrh ligaške razpredelnice, na katerem je sklenila tudi minulo sezono, v kateri je dvakrat premagal Maribor, lanskega avgusta so se Darijan Matić in soigralci prvih treh točk veselili tudi v Ljudskem vrtu, ko sta domačo mrežo tresla bivša zmaja Ezekiel Henty in Andraž Šporar.

Rok Kronaveter, vezist Olimpije: »Ekipa je dobro začela letošnjo sezono, zbrali smo vseh devet točk, kar je bil naš cilj pred derbijem. Nadaljevati moramo z nizom zmag in strinjam se s trenerjem, da imamo dovolj kvalitete, da v Mariboru osvojimo vse tri točke. Pripravljen sem, da pomagam ekipi na igrišču, derbi je posebna motivacija, zato tudi telo zdrži nekoliko več. Na derbiju gremo na zmago.«

Etien Velikonja, napadalec Olimpije: »V Ljudskem vrtu sem navadno dobro igral, veselim se, da bomo imeli na gostovanju veliko podporo naših navijačev. Pričakovanja so visoka, pričakujemo zmago in verjamem, da imamo dovolj kvalitete, da v Ljubljano prinesemo vse tri točke.«

Kdo je vroč?

Danijel Miškić je hitro pokazal, da bo izjemno dobrodošla okrepitev Olimpije. Hrvaški vezist, ki je na svet prijokal na slovenskih tleh, v Novem mestu, je potrdil dobro formo, ki jo je kazal že v celjskem dresu, dobro predstavo ob debiju v zeleni opravi pa je nadgradil tudi z izenačujočim zadetkom, s katerim je svojemu moštvu omogočil lov na nove tri točke, ki so jih zmaji po koncu dvoboju s Krškim tudi vknjižili.

Ali ste vedeli?

Ponedeljkov derbi bo nekaj posebnega tudi za Etiena Velikonja. Otrok Gorice je v dresu Maribora odigral 65 tekem in dosegel 28 zadetkov. Sredi poletja 2012 je prestopil v valižanski Cardiff City, še pred julijskim slovesom pa je Primorec maja dosegel zadnja dva zadetka v vijoličastem dresu. V zadnjem derbiju sezone 2011/12 je kar dvakrat zatresel mrežo sedanjega delodajalca, ob tem pa podal tudi za gol Volaša, Maribor pa je dvoboj dobil z izidom 3:2.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 08.08.2016 | Prva liga Telekom Slovenije
    Na derbiju delitev točk
    Nogometaši Maribora in ljubljanske Olimpije so se v 4. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).

DELI NA