Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 7. krog

OLIMPIJA - MARIBOR

27. avgust 2017, ob 20.20

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev (povprečen obisk: 2.300 gledalcev)

Neposredni prenos: Kanal A

Cena vstopnic:
- odrasli: 15 evrov
- ženske: 10,5 evrov
- otroci do 14. leta in invalidne osebe: 5 evrov

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

Mariborskega slavja po ponovnem preboju v skupinski del UEFA Lige prvakov je konec. Državnemu prvaku so za uspeh javno čestitali tudi Ljubljančani, prav Olimpija pa bo naslednji tekmec Štajercev. Velika rivala bosta z nedeljskim derbijem zaključila sedmi krog prvenstva in odigrala zadnjo pred dvotedenskim ligaškim premorom. V taboru Ljubljančanov se poleg novih točk nadejajo tudi številčne podpore s tribun, ki bodo, glede na uspešno predprodajo, očitno zapolnjene do zadnjega kotička. Vodilni ekipi tekmovanja v veliki derbi vstopata z odlično popotnico, saj so tako Ljubljančani kot Mariborčani po šestih preizkušnjah sezone še neporaženi, ob petih zmagah pa so zgolj enkrat remizirali. Zmaji so po točki v Kranju napolnili mrežo Rudarja in nazadnje, po treh zadetkih v drugem polčasu, na kolena spravili še Ankaran Hrvatine. Zeleno-beli se lahko še vedno pohvalijo z najtrdnejšo obrambo in najuspešnejšim napadom. Bo le-ta deloval tudi v nedeljo?

Igor Bišćan, trener Olimpije: »Moštvi sta v dobri formi, zmagujeta, tako da je vse pripravljeno za derbi. Tudi sam sem malce napet in še posebej nestrpno pričakujem tekmo. To bo odlična priložnost, da vidimo, kje smo v primerjavi z ekipo, ki se je uvrstila v UEFA Ligo prvakov. Verjamem, da bomo pred našimi navijači z dobro igro prišli do pozitivnega rezultata.«

Tomislav Tomić, vezist Olimpije: »Igral sem v dresu Željezničarja proti Sarajevu ter mestni derbi med Zrinjskim in Veležem, vseeno pa se slovenskega najbolj veselim. Pričakujemo polne tribune, igralci smo zdravi, tako da je vse pripravljeno za dobro tekmo.«

Kdo je vroč?

Igor Bišćan ima pred nedeljskim derbijem sladke skrbi glede izbire začetne enajsterice. Goran Brkić je, potem ko je izpustil zadnje tri preizkušnje, nared za nastop in bo tako predstavljaj dodatno nevarnost za vrata Jasmina Handanovića, vprašljiv pa je zgolj nastop Nejca Vidmarja, ki ga v ljubljanskih vratih ni bilo že v Dravogradu. Lahko pa Bišćana, nekdanjega nogometaša Liverpoola, ki bo jeseni nasprotnik Mariborčanov, veseli odlična forma Issaha Abassa, saj je bil Ganec z dvema goloma osrednji junak nedeljske zmage nad Ankaran Hrvatini. Osemnajstletni mladenič je s petimi zadetki prvi strelec Olimpije, v prvenstvu pa zaostaja zgolj za Miljanom Škrbićem.

Ali ste vedeli?

V tem tednu, natančneje 22. avgusta, je minilo sedem let od prve tekme Olimpije na stoženski zelenici. Zmaji so v novem domovanju uvodoma gostili Koprčane, ki pa so pokvarili krstno preizkušnjo, saj so obračun dobili z izidom 2:1. Dober mesec kasneje, 29. septembra, je bil v Stožicah odigran tudi prvi veliki derbi Olimpije in Maribora, ki so ga pred deset tisoč gledalci, po golu Roberta Berića, dobili gostje. Zatem so Stožice gostile še 13 ligaških spopadov zmajev in vijolic, v zgodovini pa se je vpisal dvoboj, ki ga je prestolnica gostila lanskega maja. Obračun vodilnih moštev lige si je ogledalo 14 tisoč ljubiteljev slovenskega nogometa, s čimer je bil izenačen najštevilčnejši obisk katere od tekem Prve lige Telekom Slovenije. Rekord tako ostaja tudi v lasti Maribora.

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: /

Se bo sanjski teden za privržence Maribora zaključil še s prestižnim skalpom rivala? Prestiž zagotovo ne bo prva misel mariborskih nogometašev, ki si želijo znova osvojiti prestolnico in s tremi točkami še drugič to poletje prevzeti vrh ligaške razpredelnice. S tem bi Štajerci le še dopolnili uspešen teden, v katerem so tretjič v klubski zgodovini slavili uvrstitev v skupinski del UEFA Lige prvakov. Po žrebu skupin je tekmovanje najboljših evropskih moštev potisnjeno v ozadje, na delovnem meniju pa je derbi z Olimpijo. Marcos Tavares in soigralci so imeli po torkovem večeru dovolj časa, da se poveselijo, spočijejo in pripravijo na nedeljsko gostovanje v Ljubljani, kjer v sklopu Prve lige Telekom Slovenije niso klonili v zadnjih šestih obračunih. Za dodaten motiv bi lahko poskrbel spomladanski pokalni poraz, ki je Mariborčanom preprečil boj za dvojno krono, a zvrhano mero motivacije prinaša že sam derbi. Kdo bo med reprezentančnim premorom pogledoval z vrha lestvice?

Darko Milanič, trener Maribora: »V derbiju želimo biti pravi. Imamo dovolj časa, da se odlično pripravimo. Na programu je priprava na naslednjo tekmo, ki se je bomo resno lotili. Želimo biti tekmovalni, fantje bodo na tej tekmi polni energije. Jasno je, da se veselimo nedelje. Cilj je zmaga. Igrati želimo dober nogomet, uživati v njem in se, tako kot znamo, postaviti po robu nasprotniku.«

Marko Šuler, branilec Maribora: »Ne zanima nas nič drugega kot zmaga. Derbi kot derbi, preračunljivosti, jasno, ne bo. Olimpija je resna ekipa, ki jo je treba spoštovati. Je pa zanimiv trenutek derbija in verjamem, da bo to na tribune pripeljalo veliko ljudi, kar nas še posebej veseli. Zaradi tega se igra nogomet. Časa je dovolj, da se optimalno pripravimo in izgovorov ne bo. Zdaj smo par let starejši kot včasih po kakšnih evropskih uspehih in upam, da smo se kaj iz tega naučili. Maribor ne dela veliko napak. Verjamem, da bo tekma zanimiva. Nasprotniku se bomo zoperstavili z najboljšo ekipo in z vso močjo.«

Kdo je vroč?

Zmage Mariborčanov v rezultatskem smislu morda niso tako prepričljive kot ljubljanske, a tudi premešana igralska zasedba je v tekmi s Krškim nadaljevala niz neporaženosti na domači fronti, Milanič pa razpolaga z vse več vročimi orožji. Marcos Tavares je z dobrimi evropskimi predstavami znova potrdil status božanstva, ki ga uživa med mariborskimi navijači, iz kapetanove sence pa je v ospredje zakorakal tudi Mitja Viler. Zgovorni Primorec je že v obračunu z Zrinjskim zabil zadetek za preboj v tretji predkrog UEFA Lige prvakov, skorajda 13 milijonov evrov pa je prinesel torkov natančen udarec. Tridesetletnik se je spomladi vrnil v enajsterico Maribora, poleti pa spomnil na najboljša leta in svoje predstave še nadgradil. Koprčan je bil, tako kot tudi Damjan Bohar, uvrščen na reprezentančni seznam selektorja Katanca, krstno vabilo v člansko izbrano vrsto Albanije in Izraela pa sta prejela Valon Ahmedi in Marwan Kabha.

Ali ste vedeli?

Marsikdo med vami se je ob razmišljanju o prihajajočem derbiju Olimpije in Maribora spomnil tudi na leto 2011, ko so se Mariborčani prvič prebili v skupinski del UEFA Evropske lige. Po zmagi v Ljudskem vrtu je ekipa Maribora na Škotsko odpotovala z minimalno prednostjo, ki pa jo je z neodločenim izidom uspela zadržati. Dalibor Volaš je zabil zlata vreden zadetek, svoje pa je pristavil tudi Jasmin Handanović, ki se je, zanimivo, z odločilno obrambno izkazal tudi v torkovem obračunu z izraelskim prvakom. Zgolj tri dni po zgodovinskem slavju so Mariborčani gostovali v Ljubljani in s strani Olimpije dobili zaušnico, ki so jo pristaši zeleno-belih pogosto omenjali vse do predlanske sezone, ko so se v prestolnici veselili naslova državnih prvakov. Šest let kasneje 14-kratne prvake Slovenije zopet vodi Darko Milanič, v Ljudskem vrtu pa v en glas poudarjajo, da se takšen scenarij ne more več ponoviti.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 27.08.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Brez golov na derbiju
    Nogometaši ljubljanske Olimpije in Maribora so se v 7. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 0:0.

DELI NA