Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 23. krog

OLIMPIJA - MARIBOR

16. marec 2018, ob 20.30

Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev (Povprečen obisk: 3.365 gledalcev)

Cena vstopnic:
- odrasli: 15 evrov (13 evrov v predprodaji)
- družinski sektor - odrasli: 10 evrov
- otroci do 14. leta in invalidne osebe: 5 evrov
- personalizacija vstopnic
- okoljevarstvena akcija

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: Asmir Suljić

Vrhunec 23. kroga Prve lige Telekom Slovenije bo veliki derbi Olimpije in Maribora. Štajerci bi z zmago v Stožicah storili pomemben korak k vrnitvi krone in se močno približali naslovu državnih prvakov, Ljubljančani pa bi s tremi točkami ostali v igri za ubranitev lovorike. Rivala pred tretjim derbijem sezone loči deset točk, razlika pa se je vnovič povečala po ljubljanskem porazu v Kranju. Zmaji so na Gorenjskem vodili vse do izdihljajev srečanja, ko so vodstvo izpustili iz rok in Kranjčanom dovolili, da so prišli do popolnega preobrata. Robert Pevnik je za nameček izgubil trenutno najbolj vročega posameznika v svojem moštvu, saj si je Asmir Suljić v Kranju prislužil četrti rumeni karton. Ljubljančani se bodo morali na tekmi sezone znajti brez prvega asistenta, ki je na treh tekmah po zimskem premoru dvema podajama dodal še dva gola. Bo lahko Pevnik računal vsaj na Lupeto?

Robert Pevnik, trener Olimpije: »Veliko nam pomeni podpora naših navijačev, ki nam stojijo ob strani v dobrih in slabih trenutkih. Vzdušje pred sobotno tekmo je odlično, dali bomo vse od sebe, da bodo ljubitelji Olimpije in nogometa uživali v igri. Zmaga na derbiju nam zagotavlja razburljivo nadaljevanje prvenstva, zato naj tudi v soboto odmeva v Stožicah.«

Rok Kronaveter, vezist Olimpije: »Vzdušje pred derbijem je dobro. Na tekmo se pripravljamo kot na vsako drugo. Zadnjo prvenstveno tekmo smo sicer izgubili, ampak imamo zdaj odlično priložnost, da se vrnemo v zmagovalni niz. Naredili bomo vse, da tekmo dobimo in zmanjšamo zaostanek. Zavedamo se, da bo težko, saj je Maribor izkušena ekipa, ki je bila že večkrat v takšnem položaju, a mi se ne predajamo, borili se bomo do konca.«

Kdo je vroč?

Ljubljanski strateg Pevnik ima kljub odsotnosti drugega podajalca lige v fazi napada še vedno dovolj širine. V Kranju se je na zelenice vrnil Rok Kronaveter, mariborski obrambi pa je v preteklosti precej težav povzročal tudi Stefan Savić. V Salzburgu rojeni nogometaš je bil izjemno vroč ob koncu jeseni, ko je zadel na zadnjih treh tekmah, v skupno šestimi zadetki in tremi podajami pa potrjuje, da gre za nevarno orožje Olimpije. Na hitrega in prodornega nogometaša so pred tekmo opozorili tudi v Mariboru, a Darko Milanič poudarja, da Savić ni edina nevarnost zmajev.

Ali ste vedeli?

Ljubljančani so v minulem letu dobili obe ligaški tekmi v Ljudskem vrtu, precej daljši pa je ljubljanski post v domačih Stožicah. Zadnja ligaška zmaga Olimpije v derbijih z Mariborom je stara že pet let, 15. marca 2014 sta za zmago z 2:0 zadela Aleksandar Rodić in Damjan Trifković. Ljubljančani so sicer dobili pet od 38 ligaških dvobojev z Mariborom, zgolj dva na domači zelenici. Štajerci so se v prestolnici veselili osemkrat, Ljubljano pa so neporaženi zapuščali po zadnjih devetih gostovanjih. Se bo niz nadaljeval tudi v soboto?

 

MARIBOR:

Prepoved nastopa: Denis Klinar

Ne le Robert Pevnik, z dolgim spiskom poškodovanih nogometašev se je v uvodu nadaljevanja Prve lige Telekom Slovenije spopadal tudi Darko Milanič. Mariborska zasedba je bila pošteno zdesetkana, a v derbi vstopa brez večjih prask. Vijolice so po remiju z Muro premagale Aluminij in Gorico, ob pomoči Triglava pa povečale naskok pred rivalom. Štajerci bi s sobotno zmago Olimpiji pobegnili na že 13 točk prednosti, kar bi najverjetneje že zadostovalo za vrnitev lovorike v Ljudski vrt. Milanič na novinarski konferenci pred tekmo ni dal jasnega odgovora, če bi bil zadovoljen tudi z neodločenim izidom, je pa razkril, da bo lahko znova računal na Mitjo Vilerja in Martina Milca. Vrnitev slednjega je pomembna tudi zaradi dejstva, da Denis Klinar v Stožicah nima pravice nastopa. Po kazni se vračata Dino Hotić in Aleks Pihler, se bosta v začetno enajsterico vrnila tudi bočna branilca?

Darko Milanič, trener Maribora: »Delovno ozračje je spodbudno, nikomur ni nič težko. Verjamem, da bo vse dobro potekalo in se bomo ustrezno pripravili. Ter šli v derbi 'na puno'! Število fantov, ki so v nogometnem treningu, se je bistveno popravilo. Zdaj delamo na tem, da bi jih usposobili za nastop na naslednjih tekmah. Imajo nekaj premora za seboj, vendar je dobro, da so zdravi.«

Aleksander Rajčević, branilec Maribora: »Ne bi rekel, da bo razplet derbija odločil o naslovu, saj je še daleč do konca prvenstva. Lahko pa s pametno, zavzeto igro naredimo velik korak k uresničitvi cilja. Ne glede na stanje na lestvici se bomo temeljito pripravili, ne bomo šli na igrišče z mislijo o prednosti. Verjamem, da se bomo vrnili v Maribor s pozitivnim rezultatom, se po tekmi veselili skupaj z znova velikim številom naših navijačev v 'vijol’čnih' sektorjih in z dodatnim zadovoljstvom šli na premor.«

Kdo je vroč?

Milec in Viler, ki ga je odlično zamenjal mladi Žan Kolmanič, se vračata v kader, med tednom pa je znova odpadel Marko Šuler. Na seznamu nogometašev, ki se vračajo po poškodbi, še vedno najdemo Gregorja Bajdeta in Jana Mlakarja, a lahko Milaniča veseli dobra forma Luke Zahovića. Reprezentant Slovenije je v polno meril na obeh pomladanskih tekmah, s skupno 11 zadetki pa diha za ovratnik prvega strelca lige Rudija Požega Vancaša. Zahović v letošnji sezoni še čaka na gol v mreži Olimpije, ga bo zabil v soboto?

Ali ste vedeli?

Srečanje z Gorico sta v korist Maribora odločila Luka Zahović in Marcos Tavares, ki je bil osrednja figura domače zmage. Kapetan Maribora je prejel priznanje za 500. tekmo v vijoličastem dresu, jubilej pa je dopolnil s 148. prvoligaškim zadetkom. Neuničljivega Brazilca le še pet golov loči od nove magične meje, 200. zadetka v mariborski opravi. Tavares ima v dolgoletni karieri bogate izkušnje tudi z derbiji, doslej se je z Olimpijo udaril že 47-krat, v ljubljansko mrežo pa je pospravil osem žog.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.03.2019 | Prva liga Telekom Slovenije
    Brez golov na derbiju
    Nogometaši ljubljanske Olimpije in Maribora so se v 23. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 0:0.

DELI NA