Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telekom Slovenije, 30. krog

OLIMPIJA - MARIBOR

28. junij 2020, ob 20.45

Neposredni prenos: TV Slovenija 2

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev (povprečen obisk: 1.938 gledalcev)

Cena vstopnic:
- zaprto za javnost

 

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: Macky Bagnack

Stožice gostijo zadnje dejanje 30. kroga Prve lige Telekom Slovenije. Olimpija in Maribor se bosta v prestolnici udarila za vrh ligaške razpredelnice in boljše izhodišče v zaključku prvenstva, ki bomo v ostrem ritmu preizkušenj dobili državnega prvaka. Pred derbijem bolje kaže Ljubljančanom, ki pa so po zaslugi porazov s Celjem in Bravom zapravili praktično celotno prednost pred štajerskim rivalom. Zmaje in vijolice tako loči le še točka, zato bo nedeljski spopad izredno pomemben za obe ekipi. Zeleno-beli bi si z zmago povrnili načeto samozavest, potem ko so rane zacelili na nedeljskem gostovanju ob Kamniški Bistrici. Novi trener ljubljanskega kluba Dino Skender se je pristašem kluba predstavil s tesno zmago. Ljubljčani so do zmage prišli z golom v zadnji sekundi rednega dela tekme.

Dino Skender, trener Olimpije: "Po tekmi z Domžalami smo se dvignili v morali in ekipnem duhu. Maribor bomo dočakali polni optimizma. Vsi se zavedamo, koliko nam ta tekma pomeni, zato smo nanjo popolnoma osredotočeni. Fantje se morajo izkazati v izpolnjevanju dogovorjenih nalog. Pri tem ne smemo razmišljati preveč o končnem rezultatu, ampak o tem, da smo na igrišču kvalitetni in disciplinirani. Če se bomo tega držali, verjamem, da bomo na koncu nagrajeni z dobrim rezultatom, kot se je zgodilo tudi v Domžalah."

Tomislav Tomić, vezist Olimpije: "Zmaga v Domžalah je dobra popotnica pred velikim derbijem, pozitivno je vplivala na našo psiho, še posebej po tem, ko smo izgubili dve tekmi na domačem igrišču. Najbolj pomembno je, da smo še naprej vodilni in da je vse v naših rokah. Naš cilj je, da odigramo dobro tekmo, da zmagamo in nadaljujemo uspešno do konca prvenstva. Zmaga na derbiju je pomembna za končni razplet, a enako pomembne so vse nadaljnje tekme, ki nas še čakajo. Navijače vabim, da si tekmo ogledajo preko televizijskih zaslonov in tako navijajo za nas."

Kdo je vroč?

Haris Kadrić je bil osrednji junak zmage v Domžalah. Velenjčan je v igro vstopil zgolj nekaj sekund pred zadetkom, saj je v 89. minuti zamenjal Luko Menala, ob koncu rednega dela tekme pa je po podaji Maria Jurčevića zadel za pomembno zmago Olimpije. Napadalec, ki je bil v letošnji sezoni posojen Rudarju, se je veselil drugega gola v zeleno-belem dresu, v minuli sezoni se je strelskega prvenca veselil v Ljudskem vrtu. Olimpija je dvoboj dobila z izidom 0:3.

Ali ste vedeli?

Dino Skender bo moral zadnjo vrsto sestaviti brez Mackyja Bagnacka, ki mora počivati zaradi sedmih rumenih kartonov. Ljubljanska obramba se bo morala Mariboru zoperstaviti brez bodočega člana Partizana, brez Kamerunca pa bo skušala prekiniti serijo, ki traja že več kot šest let. Toliko časa Ljubljančani v Stožicah čakajo na zmago v derbiju z Mariborom. Zmaji so se zadnje domače zmage v derbiju veselili marca 2014, ko sta zadela Aleksandar Rodić in Damjan Trifković. Zanimivo, da je bil tudi takratni spopad odigran pred praznimi tribunami.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Bo Maribor svoj niz pod taktirko Sergeja Jakirovića podaljšal tudi v Stožicah? Aktualni državni prvak na štirih tekmah pod vodstvom Mostarčana še ni oddal točke. Štajerci so vknjižili štiri zmage ter se ob pomoči Celja in Brava povsem približali vodilni ekipi prvenstva. Velika rivala pred zadnjim derbijem sezone loči vsega točka, Mariborčani pa bodo v praznih Stožicah napadli prvo mesto. Štajerci so vrh lestvice prvič in zadnjič to sezono držali zgolj v 12. krogu, nato pa je vodstvo znova prevzela Olimpija, ki  prvega mesta vse od tedaj ni oddala iz svojih rok. Vijoličasta zasedba bo v prestolnici lovila peto zaporedno zmago, potem ko je nazadnje v Ljudskem vrtu premagala Velenjčane. Za novo zmago so zadeli Gregor Bajde, Marcos Tavares in Felipe Santos, ki pod Jakirovićem postaja vse nevarnejši adut Maribora.

Jasmin Handanović, vratar Maribora: "Če bi iskali scenarij, ki bi bil popoln, bi v prejšnjem krogu prišli celo na prvo mesto. Ni veliko manjkalo glede na potek tekme v Domžalah, toda glede na situacijo, v kateri smo bili, bi še vedno podpisal stanje, kot ga imamo trenutno na lestvici. V kratkem času smo zmanjšali zaostanek in z optimizmom gledamo proti zaključku sezone. Derbi je derbi, lahko gre v vse tri smeri. Vedno sem poudarjal, da se prvenstva osvajajo na tekmah proti ekipam s spodnjega dela lestvice. Med tednom smo imeli dovolj časa za ustrezno pripravo in gremo odločno v derbi. Verjamem, da si lahko ob trenutnem zagonu obetamo uspešno nedeljo."

Kdo je vroč?

Santos se je na nedeljski tekmi z Rudarjem veselil prvega gola v letošnji sezoni, potem ko je vidno vlogo odigral že na tekmah z Domžalami, Aluminiju in Triglavu. Brazilec je konec februarja pričel derbi z Olimpijo, a tedaj ni navdušil, vse boljše predstave pa kaže v obdobju po koronavirusu. V času trenerja Sergeja Jakirović je postal pomembno orožje s klopi, saj po vstopu v igro kot praviloma poživi igro vijolic. Prav Santos je pokazatelj, da ima Jakirović na voljo izjemno širok kader.

Ali ste vedeli?

Sergej Jakirović se je v času, ko je še služboval pri hrvaški Gorici, dvakrat pomeril z Dinom Skenderjem in ga obakrat tudi premagal. Strokovnjak iz Hercegovine bo skušal serijo nadaljevati tudi v nedeljo, čeprav je znano, da Nemanja Mitrović še ni nared, vprašljiv pa je tudi nastop Roka Kronavetra. Bi pa lahko med vratnici znova postavil Jasmina Handanovića, ki je postal najstarejši nogometaš z nastopom v Prvi ligi Telekom Slovenije. Z 42 leti, štirimi meseci in 24 dnevi pa je za skoraj pol leta popravil rekord Amela Mujčinovića. V prvoligaški konkurenci je debitiral v sezoni 1997/98, po epizodi v Italiji pa je že skoraj desetletje član Maribora.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.06.2020 | Prva liga Telekom Slovenije
    Olimpija dobila derbi in povišala prednost na vrhu
    Nogometaši Olimpije so dobili zadnji večni derbi sezone z Mariborom. V 30. krogu Prve lige Telekom Slovenije so zmagali z 1:0 (0:0).

DELI NA