11.02.2022 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telemach, 21. krog

OLIMPIJA - MARIBOR

13. februar 2022, ob 17.30

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- otroci med 4 in 14 let: 5 evrov
- polsezonska vstopnica
- pogoj PCT
- omejeno število gledalcev

 

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: /

Derbi! Na kaj najprej pomislite ob omembi te besede? Navijačem Olimpije in Maribora se v misli naselita predvsem vznemirjenje in pričakovanje. Tokrat večina pristašev v derbiju ne bo mogla uživati na tribunah, kljub temu pa derbi zato ne bo nič manj pomemben. Tudi iz vidika boja za vrh lestvice. Ljubljančani so se s skalpom Mure, ki je v Stožicah padla po avtogolu Nardina Mulahusejnovića, vključili v lov na prvo mesto, ki jim ob tekmi manj beži za pet točk. Na strani zeleno-belih je tudi bližnja zgodovina medsebojnih spopadov, saj Mariborčani na zadnjih osmih tekmah niso našli recepta za zmago, zadnjič pa so v derbiju slavili septembra 2019. Tedaj je v Stožicah padlo kar šest zadetkov, koliko jih bo v nedeljo?

Mustafa Nukić, napadalec NK Olimpija: "Zmaga je dobrodošla za samozavest vseh igralcev. Res pa je, da je derbi posebna tekma, na kateri se pravila ugasnejo. Ekipa, ki bo bolj potrpežljiva, osredotočeno in bo dala več od sebe, bo uspešnejša, veliko bo odvisno od dnevne forme. Veselimo se tekme, mislim, da so fantje maksimalno pripravljeni nanjo. Obračun z Muro je bil dobra priprava na derbi."

Kdo je vroč?

Dino Skender je v nadaljevanje Prve lige Telemach popeljal prenovljeno igralsko zasedbo. Na zaostalem srečanju z Muro so prve ligaške minute v dresu z zmajem na prsih vknjižili Ivan Banić, Marin Pilj, Ivan Prtajin, Robert Mudražija in Aljoša Matko, medtem ko je Mario Kvesić drugo epizodo v Ljubljani pričel z asistenco za avtogol. Prav bosansko-hercegovski nogometaš je tisti, ki bo spomladi eden od kreatorjev ljubljanske igre, nase pa je ob debiju opozoril tudi Prtajin. Robustni, a hitri napadalec je soboški obrambi povzročil nemalo preglavic.

Ali ste vedeli?

Iz ljubljanskega tabora so v četrtek sporočili, da poškodba Gorana Milovića ni hujše narave. Hrvaški branilec je zelenico po tem, ko ga je na tla spravil Ivan Banić, zapustil že sredi prvega polčasa, poškodba gležnja pa še ne dovoljuje nedeljskega nastopa. Izkušenega Dalmatinca je na tekmi z Muro nadomestil mladi Marcel Ratnik. Prekmurec, ki je pred prihodom v Ljubljano igral za mlajše selekcije Mure in Maribora, je pred derbijem z Mariborčani sodelovanje z Olimpijo podaljšal vse do sredine leta 2025.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Bodo Štajerci prekinili negativno tradicijo zadnjih derbijev? Pet neodločenih rezultatov in tri zmage Olimpije je izplen zadnjih osmih spopadov rivalov iz Ljubljane in Maribora. Možje v vijoličastem so se poslednje zmage veselili septembra 2019, ko smo v Stožicah spremljali nor zaključek dvoboja. Zmaji so izničili zaostanek dveh zadetkov, ko je že dišalo po delitvi točk, pa sta v sodniškem dodatku udarila Rok Kronaveter in Rudi Požeg Vancaš ter 15-kratnim državnim prvakom zagotovila tri točke. Če se bodo Mariborčani po daljšem obdobju veselili tudi v nedeljo, bodo Olimpijo zadržali na varni razdalji, sami pa bodo ostali na prvem mestu lestvice. Kot pa je poudaril Radovan Karanović, nedeljski derbi zagotovo še ne bo odločil prvenstva. Lahko pa da prvo sliko o tem, kakšna so razmerja moči med tekmecema. Se bodo v nedeljo veselili Ljubljančani ali Mariborčani?

Radovan Karanović, trener NK Maribor: "Pripravljeni smo na derbi, zadnji teden treningov je potekal, kot smo pričakovali. Na srečo ni poškodb, zdravstvena situacija je zelo dobra, zato smo lahko optimistični."

Marko Alvir, vezist NK Maribor: "Bilo bi vrhunsko, če bi tekmo zmagali. Po eni strani, ker bi se točkovno nekoliko oddaljili, po drugi strani pa se zavedamo, da res že dolgo nismo zmagali v medsebojnih dvobojih. Tako bomo zagotovo maksimalno osredotočeni in storili bomo vse, da pridemo do točk. Dobro smo pripravljeni. Če bomo sledili temu, kar od nas zahteva trener, če bomo dobro stali ob prekinitvah, če bomo kompaktni kot moštvo in izkoristili naša močna orožja, potem bi lahko zadovoljni odšli z igrišča."

Kdo je vroč?

Maribor se v drugi del sezone podaja brez Blaža Vrhovca, Rudija Požega Vancaša in Roberta Voloderja, ki ga bo skušal v zadnji vrsti nadomestiti švedski novinec Max Watson. V Ljudskem vrtu verjamejo, da bo za gol Olimpije nevaren nekdanji zmaj Đorđe Ivanović, ki se je polletni epizodi v beloruskem Soligorsku vrnil na sončno stran Alp. Kot nogometaš zeleno-belih je že tresel mrežo Maribora - v polno je meril v šestem in 15. krogu -, bo vajo ponovil tudi zdaj, ko se je pridružil tekmecu iz štajerske prestolnice?

Ali ste vedeli?

Ivanović je izbral vijoličasto, Ljubljančani pa so na prestop v Vukovarju rojenega napadalca odgovorili s prihodom Aljoše Matka. Belokranjec, ki so ga navijači Maribora izbrali za Vijol’čnega bojevnika leta 2020, je eden od osmerice zimskih novincev v zmajevem gnezdu. Kaj pa staroselci? Ste vedeli, da imata prav Maribora in Olimpija v svojih vrstah nogometaša, ki sta v trenutni zasedbi najdlje zvesta članski ekipi svojega kluba? Marcos Tavares, ki je vstopil v zadnjo igralsko pomlad, je Mariboru zvest že več kot 14 let, Nik Kapun pa barve Olimpije brani že devet let. Čeprav se je vezist vmes spopadal s številnimi poškodbami, je nekdanji član Interblocka stalnica Olimpije, kljub pogostim številnim kadrovskim spremembam.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 13.02.2022 | Prva liga Telemach
    Olimpija se je z zmago približala Mariboru
    Nogometaši Olimpije so v 21. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor z 1:0 (0:0). Za Olimpijo je zadel Mustafa Nukić v 72. minuti z bele pike.

DELI NA