14.10.2022 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telemach, 13. krog

OLIMPIJA LJUBLJANA - MARIBOR

15. oktober 2022, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- otroci med 4 in 14 let: 5 evrov
- personalizacija

 

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: /

Sobota je dan za veliki derbi Prve lige Telemach. Olimpija in Maribor se bosta udarila še drugič v letošnji sezoni, prvi obračun v Ljudskem vrtu je pripadel zeleno-belim. Zmaje sta z zadetkoma razveselila Štajerca v ljubljanski zasedbi, Svit Sešlar in Timi Max Elšnik, ki sta Olimpiji priigrala eno od skupno desetih ligaških zmag. Ekipi trenerja Alberta Riere se je slabše pisalo pred dobrim tednom, saj je Bravo v mestnem spopadu zabil kar šest zadetkov, štiri v drugem polčasu, ko se je španski strateg odločil povsem odpreti in loviti zaostanek iz končnice prvega polčasa. Dvoboj z mestnim tekmecem se ni razpletel po željah vodilnega kluba Prve lige Telemach, vendar v taboru Olimpije poudarjajo, da visok poraz ni zmajal samozavesti nogometašev. Bo to potrdil tudi sobotni večer?

Albert Riera, trener NK Olimpija: "Pričakujem, da bo Maribor  igral tako kot, je na zadnjih petih tekmah. Ne razmišljam preveč o nasprotniku, vendar moramo vedeti, kaj delajo. Če bomo mi delali stvari tako, kot jih znamo, bomo imeli veliko priložnosti za zmago."

Timi Max Elšnik, kapetan NK Olimpija: "Za vse, ki bodo prišli, bomo dali vse od sebe na terenu in poskušali zmagati. Te tekme so najlepše in ti najbolj ostanejo v spominu. Verjamem, da se bomo imeli dobro v solidni številki."

Kdo je vroč?

Denis Pintol je moral v Šiški šestkrat po žogo v svojo mrežo, svojega kolega med vratnicama pa je s klopi za rezerviste že opazoval Matevž Vidovšek. Korošec je v golu Ljubljančanov navduševal v prvih šestih krogih, ko ni prejel zadetka. Povratek v kader verjetno že pomeni, da je 22-letnik že pripravljen na polne obremenitve, zanimivo pa bo videti, če se bo Riera ravno pred derbijem odločil za vratarsko rošado. Dejstvo pa je, da je bil Vidovšek pred poškodbo na tekmi s Koprom morda celo najboljši zmaj, nenazadnje je z nekaj posredovanji navdušil tudi v Ljudskem vrtu.

Ali ste vedeli?

Albert Riera je krivdo za visok poraz v Šiški prevzel na svoja pleča, pred derbijem pa je dejal, da je poraz poskrbel za dodatno motivacijo pred derbijem. Olimpija je prvi gol prejela šele v sedmem krogu prvenstva, bolj pa bode v oči podatek, da so zeleno-beli na zadnjih šestih tekmah klonili 15-krat. So k temu prispevale tudi številne rotacije v zadnji vrsti? Na vseh 12 tekmah je zaigral zgolj Marcel Ratnik, ki je pričel deset dvobojev, trikrat pa je zapustil zelenico. Z desetimi ligaškimi nastopi se ponašajo Justas Lasickas, Đorđe Crnomarković, Mateo Karamatić in Pascal Estrada, ki pa je kar sedemkrat v igro vstopil  sklopi.

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: Samo Pridgar

Tudi Mariborčani se v veliki derbi Prve lige Telemach podajajo s porazom, prvim odkar ekipo vodi Damir Krznar. Hrvaški strokovnjak zaradi drugega rumenega opomina na sobotni tekmi v Stožicah ne bo smel stati ob stranski črti, Štajerci pa obljubljajo, da bodo storili vse, da zmanjšajo zaostanek za vrhom lestvice. Vijoličasti so, kot se je izkazalo, v prejšnjem krogu zapravili priložnost, da se vodilni ekipi prvenstva približajo že pred derbijem, iz tega vidika pa je bil poraz s Koprčani še toliko bolj boleč. Časa za objokovanje ni, aktualni državni prvaki so svoje misli po dvoboju s pokalnimi zmagovalci hitro usmerili v obračun z Olimpijo, ki je v Stožicah niso premagali od septembra 2019. Bodo Mariborčani ta niz prekinili v sobotnem spopadu?

Damir Krznar, trener NK Maribor: "Cilj Maribora je vedno zmaga, to sem že dejal. Gledam pa na to tekmo kot na obračun dveh največjih tekmecev v Sloveniji. To je dovolj za obremenitev ekipe. Če bi jim v misli dajali še točkovno razliko, bi lahko prišlo do nasprotnega učinka. Osredotočeni smo zgolj na Olimpijo, na tekmo proti velikemu in dobremu nasprotniku. O vsem drugem po tem."

Ažbe Jug, vratar NK Maribor: "Če ne bi bil povsem pripravljen, ne bi bil v kadru. Tri tedne že treniram s polno obremenitvijo, bolečin v ramenu ni, kar je najbolj pomembno. Z vsakim dodatnim treningom in tekmo pa pridobiš tiste prej prisotne vratarske občutke. Okrevanje je bilo uspešno, znova sem na voljo moštvu. Trener pa je tisti, ki bo odločil, kdo bo kdaj dobil priložnost. V derbiju nas čaka zahtevna naloga, a verjamem, da lahko začnemo novo uspešno serijo in spremenimo podobo lestvice."

Kdo je vroč?

Če smo pri Olimpiji izpostavili Matevža Vidovška, lahko tudi pri mariborskem klubu izpostavimo čuvaja mreže. V mestu ob Dravi so prvega vratarja pogrešali še daljše obdobje kot v Ljubljani, saj se je Ažbe Jug poškodoval že na aprilski tekmi v Sežani. Poškodba ramena je terjala operativni poseg in dolgo okrevanje, Rušan pa je zdaj spet pripravljen na tekmovalne izzive. Izključitev Sama Pridgarja, poškodba Menna Bergsena in bolezen Marka Zalokarja so vplivali na to, da se je 30-letnik v gol vrnil že prej, kot je morda pričakoval, a bo imel očitno že v Stožicah priložnost za potrditev statusa prvega vratarja.

Ali ste vedeli?

Damir Krznar v primerjavi z Albertom Riero ne posega po tolikšnih spremembah v obrambni liniji, osrčje katere največkrat tvorijo Sven Šoštarič Karič, Nemanja Mitrović in Luka Uskoković, ki je po poletnih težavah z osrednjimi branilci hrvaškega stratega prepričal, da ga zadrži v enajsterici. Lahko pa nekdanjega trenerja Dinama, ki je vročih derbijev vajen iz hrvaškega nogometa - s Hajdukom je kot glavni strateg modrih remiziral in vknjižil zmago -, veseli, da sta se po Jugu v proces treningov vrnila še Max Watson in Martin Milec. Po Josipu Iličiću je konkurenco na treningih zaostril še en nogometaš, gre za Altina Kryeziuja.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 15.10.2022 | Prva liga Telemach
    Olimpija z zmago na derbiju še povišala prednost
    Nogometaši Olimpije so v 13. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor z 1:0 (0:0).

DELI NA