16.04.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Olimpija - Maribor

Prva liga Telemach, 31. krog

OLIMPIJA LJUBLJANA - MARIBOR

16. april 2023, ob 17.30

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 15 evrov
- otroci do 16 let: 10 evrov

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: /

Olimpija že mesec dni niza toplo-hladne rezultate. Visok domač poraz proti Domžalam, nato pomembna zmaga v Celju in spet poraz na derbiju z Muro. Kdo bi vedel: sledila je zmaga proti Taboru in, nazadnje, ničla na mestnem obračunu. Dejstvo je, da si zasedba izza Bežigrada takšno krivuljo lahko privošči. Že dolgo časa nima prave konkurence za končno slavje, ki ga lahko – tako je hotela usoda – potrdi na najlepši mogoč način. Če v nedeljo pred svojimi gledalci mero vzame rivalom izpod Kalvarije, se bo dokončno utrdila na prvem mestu. Vsekakor bodo morali zmaji za poln izkupiček odigrati precej bolje kot pred tednom dni v Spodnji Šiški. Jim bo uspelo?

Albert Riera, trener NK Olimpija: "Pripravljeni smo in zopet lačni zmage. Osredotočeni smo na nedeljsko tekmo. Do sedaj se še nista zgodila dva poraza zapored. Vedno rad rečem, da ko nekdo izgubi, je bližje zmagi. Kdor zmaguje, je bližje porazu. Mi smo po porazu bližje novi zmagi. Ponosen sem na ekipo, kako trenira zadnje dni. Verjeti moraš v svojo igro, vidim fante, kako uživajo z žogo. Seveda so stvari, ki so lahko tudi brez žoge usodne. Nasprotnik čaka na našo napako. Pričakujem, da bomo tekmo nadzorovali in poskušali utruditi Maribor. Iskali bomo igro ena na ena, verjamem pa, da je Maribor dobra ekipa, ki zna zabijati. Pripravljen imam dober načrt, ki ga bom predstavil igralcem. Moja odgovornost je, da ekipo dobro pripravim in da uspešno zaključimo sezono."

Timi Max Elšnik, vezist in kapetan NK Olimpija: "Upam, da bodo tribune čim bolj polne in da bo tudi predstava na igrišču upravičila vzdušje, ki se ustvarja pred nedeljskim obračunom. Mi imamo ogromno kvalitete, prav tako Maribor. Naj zmaga najboljši!"

Kdo je vroč?

Poraz proti Bravu je dobil še posebej slab priokus zaradi dogodkov v zadnjih minutah srečanja. Na zelenici šišenskega športnega parka je nezavesten obležal Matevž Vidovšek, ki je po zračnem dvoboju s Trdinom grdo pristal. Vidovšek kakopak ni mogel nadaljevati, mesto med vratnicama pa je do zadnjega žvižga zasedel kar David Sualehe. Zaskrbljene privržence je v petek pomirila vest, da Vidovšek spet trenira s soigralci.

Ali ste vedeli?

Andraž Šporar, ki si je pred leti prestop v tujino priigral prav v dresu Olimpije, te dni zabija za grški Panathinaikos. Prejšnji konec tedna se je napadalec proslavil na atenskem derbiju: po pol ure igre je izkoristil napako vratarja Olympiakosa in spretno zaključil za domače vodstvo, ki se je le nekaj minut zatem podvojilo in nato zdržalo vse do konca. Njegovo ekipo, ki naskakuje naslov prvaka, tokrat čaka obračun s PAOK-om.

MARIBOR

Prepoved nastopa: Ignacio Guerrico

Štajerci so v prejšnjem krogu prepričljivo ugnali Koper in se tako (teoretično še ne, v praksi pa skoraj zagotovo) odkrižali tekmeca v boju za Evropo. Ta bo vijoličastim ob koncu sezone tako ali tako težko ušla: v ognju imajo poleg prvenstvenega še pokalno železo, na razpredelnici pa petim Domžalam bežijo za deset točk. Tako je, petim – če se Maribor in Olimpija pred pokalnim finalom ne pustita presenetiti drugoligaškima tekmecema, bo evropsko namreč že četrto mesto. Ta scenarij poleg tega v maju prinaša še en večni derbi, ki bo imel znatno večji tekmovalni naboj kot tokratni. V nedeljo bosta večna rivala igrala zgolj za prestiž, kdo bo boljši?

Ažbe Jug, vratar NK Maribor: "Napoveduje se lepo ozračje s številnimi gledalci, kar bi bilo v primeru uspeha za nas še slajše. Imamo svojo filozofijo, svoj način, kako igramo in kako želimo igrati. Če bomo v pravi podobi, se bo razpletlo pozitivno in po naših željah. Verjamem, da smo najboljša ekipa v ligi, in to želimo potrditi na igrišču. Vemo, da bi lahko nekatere tekme odigrali boljše in osvojili točke, ki bi jih sedaj potrebovali. Kar je bilo, je bilo. Gledamo naprej, zdaj stremimo k naslednjemu cilju, da bi podaljšali niz dobrih tekem in rezultatov."

Kdo je vroč?

V kadru znova ni bilo Žana Vipotnika, odgovornost za zabijanje zadetkov pa so si razdelili Tolić, Laušić in Brnić. Tolić je mojstrstvo pokazal v 43. minuti, ko je z roba kazenskega prostora med koprskimi branilci nekako našel dovolj prostora za strel in elegantno premagal gostujočega vratarja. Nadarjeni 26-letnik bo Krznarju kot posojen nogometaš Dinama na voljo do konca sezone, kakšna bo njegova vloga v prestolnici?

Ali ste vedeli?

Prav je, da ob Šporarju omenimo še legionarja, ki je v preteklosti igral za vijoličaste. Jan Mlakar v dresu splitskega Hajduka dobiva vse več priložnosti, te dni pa se lahko pohvali tudi z odlično strelsko formo. Na zadnjih petih ligaških obračunih je vpisal štiri zadetke, s soigralci pa se je sredi tedna veselil napredovanja v finale hrvaškega pokala, kjer se bo dalmatinski ponos pomeril s Šibenikom.

Tekst: VBi
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.04.2023 | Prva liga Telemach
    Olimpiji zmaga na derbiju in naslov prvaka
    Nogometaši Olimpije so v 31. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor z 2:0 (1:0).

DELI NA