Pred tekmo: Rudar Velenje - Domžale

Prva liga Telekom Slovenije, 1. krog

16. julij 2016, ob 18:00: RUDAR VELENJE - DOMŽALE

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Mestni stadion ob jezeru, kapaciteta 3.500 sedežev

Cena vstopnic:
- 5 evrov
- otroci do 14. leta: prost vstop
- sezonske vstopnice

 

RUDAR VELENJE:

Prepoved nastopa: /

Velenjčani po sedmem mestu v pretekli sezoni v novo tekmovalno leto vstopajo z močno prevetreno zasedbo in povratnikom Marijanom Pušnikom na klopi. Dravograjčan je knape vodil že sedem let nazaj, ko se je Rudar prebil vse do tretjega mesta, Velenjčani pa višje na lestvici Prve lige Telekom Slovenije še niso bili. Kam lahko Rudar poseže v novi sezoni? V Šaleški dolini so med poletjem močno prenovili in pomladili člansko ekipo. Jean-Claude Billong se je pridružil Mariboru, od zeleno-črnih pa so se poslovili tudi Stjepan Babić, Bojan Vručina, Darko Zec, Mitja Lotrič, Senad Jahić in drugi. Ob estonskem reprezentantu Ilji Antonovu in povratniku Edinu Junuzoviću, ki je v dresu Rudarja zablestel v sezoni 2008/09, nove moči predstavljajo mladci. Robi Pušaver in Damjan Vuklišević sta kot posojena člana Maribora zadnje leto in pol igrala za Krško, Olimpija pa je posodila Jakoba Novaka in Sandija Ćoralića. Iz Brava sta se v Velenje preselila obetavna Milan Tučić in Jaka Bijol, Dominik Radić in Dario Vizinger.

Kdo je vroč?

Marijan Pušnik lahko pred nedeljskim obračunom z Domžalami računa tudi na najučinkovitejši dvojec lanske sezone. Dominik Glavina in John Mary, ki je soigralca v končnici prvenstva izrinil z vrha ligaške lestvice in bil po zadnji tekmi okronan za najboljšega strelca lige, sta za zdaj še vedno člana Rudarja. Glavina je v strelsko najboljši sezoni svoje kariere dosegel 16 zadetkov, Mary je dodal še gol več. Hrvaški napadalec se v pripravljalnih tekmah ni uspel vpisati med strelce, Kamerunec pa je v polno meril v generalki z Lokomotivo, ki so jo Zagrebčani dobili z izidom 1:3. Knapi so sicer vknjižili dva odmevna remija, z golom Ilije Markovskega so remizirali z moskovsko Lokomotivo, Radić in Tučić pa sta bila uspešna v dvoboju s Hajdukom.

Ali ste vedeli?

Kot že zapisano, se Rudar v 23. prvoligaško sezono podaja z novim trenerjem. Marijan Pušnik je s knapi že spisal uspešno zgodbo, saj je Rudar leta 2008 vrnil med prvoligaše, v sezoni po povratku med najboljše klube v državi pa klub popeljal do tretjega mesta. Tako visoko so bili Velenjčani zgolj štirikrat, nazadnje pred tremi leti. Ni pa zgolj Rudar tisti, ki je poleti posegel po trenerski menjavi. Za spremembo so se namreč odločili v Celju, Krškem, Olimpiji in Triglavu, medtem ko sta zgolj Miran Srebrnič in Darko Milanič na klopi Gorice ter Maribora pričela že lansko sezono, v kateri smo od prvega kroga naprej videli 14 trenerskih rošad.

 

DOMŽALE:

Prepoved nastopa: /

Domžalčani bodo po pokalni lovoriki in četrtem mestu v Prvi ligi Telekom Slovenije vztrajali pri začrtani zgodbi s Simonom Rožmanom. Za nekdanjim strategom Celja so že tri uradne preizkušnje na mednarodni sceni, na kateri so se rumeni predstavili z nadvse spodbudnimi rezultati, saj so v treh tekmah vpisali prav toliko zmag. Dvakratni državni prvak je z dvema zmagama izločil estonsko Floro, Jan Repas in soigralci pa so si ugodno izhodišče priigrali tudi na Islandiji. Pred povratnim dvobojem z Valurjem čaka Domžale gostovanje v Velenju, kjer je Rožmanova četa odigrala že uvodno srečanje letošnjega leta. Domžalski strateg razpolaga s širokim kadrom, v ozadju na priložnost čaka nekaj obetavnih mladcev. Ob izkušenem Senijadu Ibričiću so konkurenco okrepili Lovro Bizjak, ki je že dobil mesto v enajsterici, Tilen Klemenčič, Faruk Gačan, Domen Jugovar in najboljši mladi albanski nogometaš sezone Rubin Hebaj. Najmanj sreče po selitvi ob Kamniško Bistrico je imel Kristijan Šipek, saj si je nekdanji član Radomelj huje poškodoval koleno.

Simon Rožman, trener Domžal: »Potrebno se bo dobro regenerirati in pripraviti na nedeljsko tekmo ter začetek državnega prvenstva. Vse misli so usmerjene v Velenje in obračun z Rudarjem. Na tej tekmi bomo videli, kako širok kader imamo. Napor je peklenski in tudi dolga potovanja bodo zahtevala svoj davek. Potrebno je biti miren in pameten pri izbiri igralcev.«

Kdo je vroč?

Ob Kamniški Bistrici v poletnem času z izjemo Žana Majerja niso izgubili pomembnejših adutov. Po izteku sodelovanja se je vodstvo razšlo z Rokom Elsnerjem, Adnanom Golubovićem in Alvarom Brachijem, v rumeni opravi pa ne bosta igrali niti Denis Halilović in Juninho. Nasmejani Brazilec je pri 33 letih sklenil nogometno pot in svoje mesto prepustil mlajšim. Med slednjimi že nekaj časa izstopa Jan Repas, ki je poleti že nakazal dobro formo. Nizkorasli vezist je bil med najbolj razpoloženimi aduti trenerja Rožmana v prvi tekmi s Floro, mrežo katere je tudi načel, dosežek pa je ponovil v četrtek, ko je pospravil prvega od dveh domžalskih zadetkov v mrežo Valurja. Dvajsetletni otrok domžalskega kluba je v minuli sezoni štirim zadetkom dodal še sedem podaj, lahko letos dosežek še nadgradi?

Ali ste vedeli?

Žan Majer se je po petih letih ob Kamniški Bistrici preselil v ruski Rostov in pri nekdanjem ruskem podprvaku okrepil slovensko kolonijo, ki šteje tri slovenske nogometaše. Rostov kljub vsemu ne bo klub z najbogatejšim slovenskim zastopstvom, le-to bo najštevilčnejše v ciprskem Pafosu. Novinec med prvoligaši je za trenerja postavil domžalsko legendo Luko Elsnerja, ki so se mu pri delu na sredozemskem otočju pridružili še trije slovenski strokovnjaki, tudi Rok Hanžič, ki je v preteklosti kot pomočnik trenerja deloval tudi v Domžalah. Ob tem so Elsnerju na Ciper sledili še trije slovenski nogometaši. Aljaž Ivančič je nazadnje branil radomeljsko mrežo, Erik Janža se je po uveljavitvi v Domžalah preko Maribora podal v češko Viktorio, svojega predstavnika v Pafosu pa v Mitji Lotriču tudi nedeljski nasprotnik Domžalčanov, Rudar.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.07.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Rudar presenetil Domžalčane
    Nogometaši Rudarja iz Velenja so v 1. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Domžale z 2:1 (1:1).

DELI NA