02.09.2021 | 1. SFL
Pred začetkom 27. sezone 1. SFL

V petek, 3. septembra, se začenja 27. sezona 1. SFL. V njej se bo za naslov državnega prvaka merilo devet ekip, naslov brani FK Dobovec. Uvod v futsal sezono je bil narejen minulo soboto z že 15. Dnevom slovenskega futsala, kjer je Litija prišla do jubilejne 10. superpokalne lovorike.

V letošnjem elitnem članskem futsal tekmovanju bo nastopilo devet ekip, KMN Sevnica je pred žrebom odpovedala nastop v 1. SFL za letošnjo sezono, ekipa iz Sevnice bo tekmovanje nadaljevala v 2. SFL. Ob tem velja omeniti še dve spremembi pri sestavi:  v tekmovanje za sezono 2021/22 se ni prijavila ekipa KMN Tomaž Šic Bar, novinec v 1. SFL pa je KMN Meteorplast Šic Bar, ki pa je v 1. krogu prost. V 1. SFL bo nastopala tudi ekipa Dobrepolja, ki je sicer izpadla, a je bila naknadno povabljena k sodelovanju, kar pa so v Dobrepolju sprejeli.

Tudi letos bomo tekmovanje spremljali prek Futsal Magazina, povzetkov golov, prisotnosti na Šport TV-ju, hkrati pa bo vsak mesec na sporedu tudi tekma meseca. Prek aplikacije Futsal semafor bomo še naprej spremljali v živo tekme članskih tekmovanj.

1. SFL, 1. krog, 3.9.
ŠD Mlinše – FK Siliko (20.00)
FK Dobrepolje – KMN Bronx Škofije (20.00)
KMN Oplast Kobarid – FC Litija (20.00)
Hiša daril Ptuj – FK Dobovec (20.00)

Dosedanji državni prvaki:
FC Litija: 10
Dobovec: 4
KMN Oplast Kobarid: 2
KMN Puntar: 2
Proen Maribor 2
Gip Beton MTO: 1
Pelikan Celje: 1
Mila Juventus: 1
Mizarstvo Krošelj: 1
Gorica: 1

Format tekmovanja

Po izstopu KMN Sevnica iz tekmovanja je jasno, da v sezoni 2021/22 iz 1. SFL neposredno ne izpade nobena ekipa. Devetouvrščena ekipa se bo za prvoligaški status pomerila z drugouvrščeno ekipo 2. SFL. Komisija za futsal je sprejela tudi sklep, da je tudi v sezoni 2022/2023 sistem tekmovanja 1. SFL nespremenjen, torej redni del, liga pa se sklene s končnico osmih najboljših zasedb po rednem delu.

Zadržali ekipo in ambicije

Začenjamo pri prvaku FK Dobovec. Upravi je uspelo, da je zadržala ekipo iz minule šampionske sezone, ko je Dobovec osvojil dvojno domačo krono in igral na zaključnem turnirju lige prvakov. V svojo ekipo so dodali nadarjenega Denisa Kneževiča, ki je prišel iz KMN Sevnica. Ekipa trenerja Kujtima Morine ohranja visoke ambicije: dvojna krona doma ter preboj med 16 najboljših ekip v ligi prvakov.

Prenovljeni do prve lovorike

Nadaljujemo pri Litiji, ki pa je doživela precej sprememb. Poslovil se je trener Senudin Džafić, ki ga je nadomestil Andrej Dobovičnik, asistiral mu bo Bojan Žunko, za golmane skrbi Vojko Majcen. Poslovili so se Matej Fideršek, Igor Bratić, Josip JurićJonhn LennonArnonTimi Debeljak, Nik Jelič in Marko Djeković. V matični klub se je vrnil Igor Osredkar, kapetan futsal reprezentance. Iz Sevnice sta prišla Domen Krnc in Uroš Martič, z Vrhnike se je v Litijo preselil golman Nejc Berzelak, moštvu so dodali dva Brazilca Allexa in Jedija, iz Silika se je v Litijo preselil še Admir Ćosić. Litijani so sezono začeli z osvojenim superpokalom.

Ciljno izbrali

Kot zadnji so pripravo na novo sezono začeli na Vrhniki v ekipi Silika, ki ga bo šesto sezono vodil trener Mile Simeunovič. »Ekipo smo osvežili, tako kot to mora biti. Vedno pred začetkom sezone dodamo enega ali dva igralca,« pove trener Vrhničanov in spomni, da se je poslovil trojec Nejc Berzelak, Admir Ćosić in Stefan Popović. Novinci so štirje: Marko Mohorič, Marko Djeković, Uroš Đurić in Tomas Marolt. »Ciljno smo izbirali igralce. Z Marko Mohoričem se pogovarjamo že nekaj let, tokrat sva se uspela dogovoriti. Navezan je na svoje brate, na Škofjo Loko, sedaj nam je uspelo, da smo ga pripeljali. Je talentiran in dober igralec, zdaj naj to potrdi še pri nas. Uroš Đurić je opozarjal nase, tak igralec paše v naš sistem. Verjamem, da bo potrdil svoje kvalitete. Z nami je tudi Tomas Marolt, s katerim smo bili v stiku več kot pol leta. Smo klub, ki rad pomaga in ponudi priložnost: tako smo naredili v primeru Stefana Popovića. Tomas je sidraš, prav to potrebujemo. Marko Djeković je bil že lep čas moja želja,« dodaja Simeunovič.

S Škofij v koprsko Bonifiko

V prenovljeni zasedbi, tako na klopi kot na parketu, pa začenjajo v taboru FC Bronx Škofije. Za trenerja so imenovali nekdanjega reprezentanta Damirja Pertiča, ki bo nadomestil Marka Hrvatina, ki se bo kot trener preizkusil v Italiji. Pertič ob tem izpostavi pohvale vredno delo in sodelovanje s kineziologom Matejem Klevo, ki je že pred sezono opravil vse meritve sposobnosti igralcev, in manualnim terapevtom Blažem Valenčičem, ki bo skrbel za sanacijo manjših težav in poškodb. Pertiču bo asistiral Nebojša Vajić. Nekaj novosti je tudi v igralskem kadru: Uroš Đurić se je preselil na Vrhniko, Borut Kolar si je vzel premor od futsala, Nik Klinc se je selil v Italijo. Novinci so štirje: Dejan Bojkić in Marin Mandir sta dejansko povratnika v klub, vračata se iz Italije oz. Avstrije. Nemanja Jakovljević in Nikola Ećimović sta novinca na slovenski prvoligaški futsal sceni. Do sedaj sta igrala za NK Korte. Bronxi bodo vsaj leto dni igrali in trenirali v koprski Bonifiki, saj se na Škofijah gradi šola, športna dvorana Burja pa služi za nadomestne učilnice.

V pripravah kar trije z zlomom roke

Pred ŠD Mlinše je 2. sezona med prvoligaši. V nečem so v Mlinšah že prvi, že drugič zapored. Vnovič so kot prvi začeli priprave, prvi trening so opravili 26.7. »Naša največja okrepitev je dejstvo, da smo ohranili jedro ekipe, da praktično nadaljujemo v isti postavi, kot smo sezono sklenili. Izjemi sta le dve: Matic Lokovšek se vrača v Avstrijo, kjer bo igral v futsal ligi prvakov. Novinec povratnik pa je Kristijan Šmid (letnik 1997), ki je za nas že igral,« pojasni trener članov Gregor Ceglar. So pa imeli nekaj smole v zadnjih tednih, saj so se kar trije njihovi igralci zlomili roke! Nik Smrkolj, Nejc Vozelj, Janez Močnik Guna so na prisilnem okrevanju, prav tako še vedno počiva Staš Kazič. Najbolj pa so v Zasavju veseli, ker se po poškodbi vrača kapetan Janez Dolinšek, ki s svojo pozitivo in izkušnjami daje ekipi dodatno energijo in kvaliteto pri prekinitvah. Mlinše po 2. krogu 1. SFL odhajajo na Hrvaško na minipriprave, kjer se bodo pomerili tudi z udeležencem lige prvakov najboljšo hrvaško ekipi Olmissumom.

Pogrešal je klubsko sceno

V spremenjeni zasedbi sezono pričenja tudi Oplast iz Kobarida. Namesto dosedanjega trenerja Zorana Teska na klop prihaja Matej Kavčič, ki je največje trenerske uspehe beležil na klopi Puntarja, vrsto let pa je bil pomočnik Andreju Dobovičniku v članski reprezentanci. Ekipo pa so v Posočju okrepili tudi s tremi igralci. V klub se po nekaj letih igranja za Litijo in Ptuj vrača domačin David Lah, drugi novinec v ekipi je reprezentant Slovenije do 21 let Vanč Florjančič, tretji novinec Jan Žnidaršič prihaja iz Ajdovščine. Klub sta zapustila Marko Mohorič in Anže Širok. »Oplast mi je predstavil zanimivo zgodbo, pa tudi klubska scena mi je malce manjkala, zato sem se relativno hitro odločil, da se spoprimem z novim izzivom,« pove trener Kavčič, ki pravi, da bi rad v zimskem prestopnem roku ekipi dodal še kakega igralca. »Sicer pa imamo mlado in pripravljeno ekipo, ki veliko zna,« navrže Kavčič.

Odmevna okrepitev s Hrvaške

V novi podobi sezono začenjajo tudi na Ptuju. Trener je ostal hrvaški strokovnjak Robert Grdović. Moštvo so zapustili Vanč Florjančič, David Lah, Mitja Gašparič in Jurček Klinc ter Žan Krajnc. Novinci so Urban SenekovičMarko Senekovič, Timi Debeljak, golman Klemen Anžel, hrvaški igralec Dario Markić (v sezoni 2017/2018 26 tekem in 18 golov v dresu mariborskega futsal kluba) in Nik Jelić. S člansko ekipo bo treniral tudi nadarjeni mladinec Luka Pišek.

Veseli, ker sta okreval Klinc in Strnad

Sezone se veselijo tudi v Dobrepolju. »Veseli smo, da smo poleg. Verjamem, da bomo pokazali še več kot v lanski sezoni, ki je bila za nas prva,« pravi trener članov Dani Kaljevič, pri delu mu bo asistiral Saša Đorđević. V klubu so veseli, ker sta poškodbi sanirala Gregor Klinc in Kevin Strnad, pripeljali so novinca Denisa Galeta, ki je nazadnje igral v Sevnici. Dobrepolje lahko pohvali, da je minulo soboto zgledno gostil Dan slovenskega futsala.

Priložnost mladim

V sezoni 2021/22 bo Prlekijo v 1. slovenski futsal ligi (SFL) zastopal ŠD KMN Meteorplast, ki si je nastop v eliti zagotovil kot prvak 2. SFL. V članski konkurenci bo ekipa nosila ime Meteorplast ŠIC bar, prvenstvene tekme pa bo igrala v dvorani ŠIC Ljutomer. Trener ostaja Tomislav Novak, ekipa pa je že doživela nekaj sprememb. Zaradi poškodbe bo dalj časa odsoten Domen Školiber, po polletni odsotnosti se v ekipo vrača Matic Goznik, novinci pa so Urban Goričan, Mitja Gašparič, Žan Krajnc, Jan Vajs, Andrej Fajfar in Miha Prijol. »Cilj je obstanek v ligi, želimo pa dati priložnost čim več mladim igralcem, da začutijo prvoligaški utrip,« doda predsedik Saša Makoter. Meteorplast ŠIC bar je v 1. krogu 1. SFL prost, v 2. krogu pa bo 10. septembra 2021 v Ljutomeru gostil ŠD Mlinše.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 28.04.2021 | 1. SFL
  Dobovec navdušil, a ostal brez polfinala lige prvakov
  Slovenski predstavnik FK Dobovec je v četrtfinalu lige prvakov na zaključnem turnirju v Zadru izgubil proti branilcu naslova Barceloni z 0:2 (0:2). Dobovec ni razočaral, ampak navdušil. Trikratnemu evropskemu prvaku je nudil več kot dostojen odpor.
 • 23.02.2021 | 1. SFL
  Finalni turnir lige prvakov bo v Zagrebu
  Finalni turnir bo potekal med 28.4. in 3.5., poleg Dobovca so si mesto med elitno osmerico zagotovili še InterMovistar, FC Barcelona, Urga Yugorsk, Kairat, Sporting, KPRF in Benfica.
 • 18.02.2021 | 1. SFL
  Po zmagi v Kazahstanu na finalni turnir lige prvakov
  Slovenski futsalski klub in vodilna ekipa 1. SFL Dobovec se je prvič v zgodovini uvrstil na zaključni turnir najboljše osmerice v elitni ligi prvakov. Slovenski predstavnik je v Almatiju v Kazahstanu premagal moštvo Aktobeja z 2:1 in spisal eno večjih poglavij tega športa v Sloveniji.
 • 15.02.2021 | 1. SFL
  Po mesto na finalnem turnirju futsal lige prvakov
  V četrtek, 18.2., se bo začela osmina finala futsal lige prvakov, sklenila se bo v soboto, 20.2. Uvodna tekma osmine finala bo v Kazahstanu, v četrtek, ob 11. uri, vodilna ekipa 1. SFL Dobovec igral proti domačemu ligašu kazahstanskemu podprvaku Actobeju.
 • 05.11.2020 | 1. SFL
  Zelena luč tudi za 1. SFL
  Ukrepe bo čez teden dni spet obravnavala vlada ter nato sprejela nadaljnje korake glede na zdravstvene razmere, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec navedla na današnji novinarski konferenci po seji vlade.
 • 12.10.2018 | 1. SFL
  Dobovec v Litvi proti evropskemu prvaku
  Slovenski državni prvak Dobovec Pivovarna Kozel je dobil tekmece v elitnem delu lige prvakov. Ekipa trenerja Kujtima Morine bo med 13. in 18. novembrom igrala na turnirju v Litvi, tekmeci pa bodo aktualni  (petkratni) evropski klubski prvak Inter FS s portugalskim zvezdnikom Ricardinhem, belgijski Halle-Gooik in domači Vytis.
 • 27.12.2017 | 1. SFL
  Futsal magazin: na derbiju v Benediktu, dodani še pokalni zadetki
  Po koncu tekem 14. kroga 1. SFL dodajamo izjave vseh trenerjev in futsal magazin, kjer so najboljši momenti zadnjih članskih tekem v letu 2017.
 • 22.12.2017 | 1. SFL
  Mariboru derbi, kozli za petami Litiji
  Oplast je s 7. zmago sklenil leto 2017 in se utrdil na 3. mestu. Sevničani se od leta poslavljajo s 6. porazom. Junak tokratnega medsebojnega obračuna je bil Jaka Sovdat, ki je najprej zabil avtogol za vodstvo gostov. Potem pa je Sovdat dosegel tri gole v „pravo“ mrežo.
 • 14.10.2017 | 1. SFL
  Španci previsoka ovira za slovenske futsal prvake
  Po porazih proti moskovski Dini (2:5) in portugalski Bragi (2:3) je danes pričakovano klonil še pred branilcem naslova, španskim Interjem. Ta je zmagal s 4:1.
 • 11.10.2017 | 1. SFL
  Mariborčani začeli s porazom
  Drugi polčas se ni začel po željah Maribora, saj se je po treh minutah in 10 sekundah nadaljevanja znašel v zaostanku, zadel je Kiril Pogorelov. Moskovčani niso potrebovali dolgo, da so zadeli še enkrat; minuto in 26 sekund kasneje je Ivan Krilov zadel po podaji s kota.

DELI NA