19.10.2022 | Sodniki
Pridobivanje VAR certifikata za sojenje v vlogi VAR in AVAR ter za sojenje v vlogi sodnika na igrišču

Med 17. in 18. oktobrom se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo nadaljeval dvodnevni izobraževalni proces v okviru pridobivanja VAR certifikata za opravljanje sojenja v vlogi VAR in AVAR sodnika in postopek certificiranja za sojenje v vlogi sodnika na igrišču na tekmah z uporabo video tehnologije VAR.

Na prvi delovni dan tedna so se sprva zbrali pred paviljonom športnega kompleksa NNC Brdo sprva zbrali kandidati za opravljanje sojenja v vlogi VAR in AVAR sodnika. Njihovo delo je po jutranji predstavitvi opreme/simulatorjev in načina delovanja vseskozi potekalo v VAR VAN kombijih s pomočjo uporabe posnetkov tekmovanj Evropske nogometne zveze (Uefa). 

Včeraj pa je od zgodnje popoldanske ure sledil praktičen del na igrišču, s pomočjo sodnikov v razvojnem programu talentov, ki so akcije simulirali, glavnih sodnikov in pomočnikov na igrišču, ter VAR in AVAR sodnikov.

Predvidoma spomladi prihodnje leto sledi za nove potencialne VAR in AVAR sodnike še praktičen del v obliki dveh tekem za posamezno funkcijo, ki jih morajo opraviti za pridobitev certifikata pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa).

Celotni izobraževalni postopek certificiranja je potekal pod nadzorom in budnim očesom častnega predsednika ZNSS in vodje VAR izobraževanja sodnikov Vlada Šajna (član sodniškega odbora Uefe). Za delo na igrišču stana

Akcije in dogodke so na igrišču simulirali sodniki iz programa mentorji in talenti, navodila za kompleksne situacije pa sta kreirala vodja VAR projekta pri NZS Jure Praprotnik in podpredsednik ZNSS in član komisije za sodniške zadeve Robert Krajnc.

Sodnikom so na igrišču so svetovali tudi mednarodni sodniki Slavko Vinčić, Matej Jug, Rade Obrenović, Nejc Kajtazović, Grega Kordež ter prvoligaška sodnika Asmir Sagrković in Alen Borošak.

Na tribunah in v paviljonu športnega kompleksa smo opazili nekaj znanih obrazov iz slovenskih zelenic, ki se udeležujejo usposabljanja trenerjev za pridobitev Uefa A licence. Z zanimanjem so delo sodnikov spremljali Zlatan Ljubijankić, Džengis Čavušević, Dalibor Radujko in Aleksandar Radonić.

Program:

08.30: Predstavitev opreme/simulatorjev in načina delovanja/Paviljon športnega kompleksa

9.30 – 13.45: Delo s simulatorji

13.45: Kosilo

15.00 – 18.10: Delo s simulatorji       

13.00: Zbor v NNC Brdo

14.00 – 17.15: Praktičen del/simulacija dogodkov na igrišču

Že jutri je na sporedu mesečni VAR seminar najboljših slovenskih sodnikov o katerem bomo več poročali v petek.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.

DELI NA