09.10.2012 | U19
Primož Gliha: "Želimo dobiti vsako tekmo."

Slovensko reprezentanco do 19 let v sredo čaka pričetek novega kvalifikacijskega ciklusa. V Slovenski Bistrici in Bakovcih se bodo za napredovanje v Elite Round merili z reprezentancami Rusije, Švedske in Walesa. Pred pričetkom turnirja smo se pogovarjali s selektorjem Slovenije, Primožem Gliho.

Slovensko reprezentanco do 19 let čaka prvi kvalifikacijski turnir, z reprezentancami Rusije, Švedske in Walesa se boste borili za napredovanje v Elite Round. Kakšne so želje ob dejstvu, da v žrebu niste dobili lahke skupine?

Primož Gliha: Želje pred začetkom kvalifikacij so jasne, vedno in vsakič bomo tekmo poskušali zmagat, tudi če imamo težko skupino. Švedi so Skandinavci, s katerimi imamo mi v vseh selekcijah največ problemov, Rusi so ekipa, ki je sestavljena iz velikega števila igralcev, ki igrajo po ruskih klubih in zaradi tega tudi eni prvih favoritov, Wales pa igra nogomet na svoj način. Neustrašni, trdi fantje, s katerimi se bomo morali zelo potruditi, če bomo želeli tekmo dobiti. Normalno pa je, da je pred tekmo vse vedno izključno v naših rokah.

Ekipo ste vodili na dveh tekmah proti Poljski, kako dobro ste uspeli spoznati fante? To so fantje, ki večinoma že igrajo za svoje klube v članski konkurenci.

Primož Gliha: Zelo pozitivno za slovenski nogomet v prihodnosti je, da ti fantje, ki tvorijo reprezentanco do 19 let, že igrajo prvoligaški nogomet v članski konkurenci. Moramo pa se zavedati, da so to igralci, ki so še mladinci in bi morali, kar se tiče njihove starosti, še igrati mladinsko ligo. Posledično to pomeni, da so ti fantje zelo obremenjeni. Zadnjih šest mesecev so igrali amaterski nogomet, potem so naredili velik preskok, kar je za njih zelo dobro, obenem pa so preobremenjeni. Gre pa za zelo zanimivo skupino igralcev, ki ima dober karakter, ki želi zmagovati, čeravno so bili v kvalifikacijah U-17 na Cipru, kjer so bili v skupini z Italijani in Francozi in niso uspeli preseči kvalitete proti kateri so igrali. Mi bomo poskušali narediti vse, bolj pomembno kot to, kako dobro kdo koga pozna, pa je psihičen vidik - kako so fantje psihično stabilni in kako z njimi delati. Jaz sem z njimi šesti delovni dan, zelo veliko sem se pogovarjal s trenerji v klubih, sem optimist in vedno želim tekmo dobiti.

So kakšni igralci, ki v tej generaciji posebej izstopajo?

Primož Gliha: Težko je te stvari napovedati, saj se skozi sistem fant sam najde. Ob dobrih igrah, ga skupina sama “vrže na površje”. Fantje do dobri nogometaši, a v življenju se morajo še veliko naučiti. To so v večini fantje, ki so stari osemnajst let, tu je še enkaj mlajših, ki smo jih potegnili iz mlajše generacije iz preprostega razloga, ker smo vsi tukaj zato, da delamo igralce za A reprezentanco.

Miha Zajc je prejšnji teden opozoril nase ob debiju v dresu Olimpije, ko je proti Muri dosegel dva zadetka. To je verjetno pozitivna novica pred začetkom kvalifikacij?

Primož Gliha: Vrašanje koliko. Vancaš Požeg je preutrujen. Balkovec je preutrujen. Nogometaši Domžal imajo to srečo, da dobijo ogromno priložnosti, na drugi strani pa to posledično pomeni, da so preobremenjeni. Absolutno je dobro, da igralci igrajo, da se jim da možnost, vendar doziranje je za njih zelo pomembno. To je zanje zelo visok ritem, zavedati se moramo, da je ta prehod iz otroškega ritma v profesionalni nogomet zanje velik psihološki problem. Lahko pride do zasičenosti in posledično, v najslabšem primeru, do težje poškodbe. Ta pa lahko fantu obrne življenjski tok dogodkov.

Če se vrneva na prvi obračun z Rusijo, bo uvodna tekma ena najpomembnejših v teh kvalifikacijah?

Primož Gliha: Seveda, tekma z Rusijo bo morda najbolj pomembna v teh kvalifikacijah. Tu je tekmovalni ritem, na prijateljskih se kot trener lahko poigraš in preizkušaš različne rešitve. To pa je tekmovanje. Razlika med igralci samimi je v tem, da so nekateri tekmovalci inželijo zmagati tekmo, drugi pa so samo dober igralski potencial. Tisti, ki so tekmovalci, ki želijo zmagati, tekmovati z nasprotnikom, so v perspektivi uspešnejši in posledično imajo kasneje tudi večjo tržno vrednost.

Slovenija bo prvo svojo tekmo odigrala že jutri ob 15. uri v Slovenski Bistrici ko bo nasprotnik Rusija, vstop na štadion pa je prost, vse tri tekme pa si boste premierno lahko ogledali tudi v video prenosu z eno kamero in komentatorjem na www.nzs.si in naši Facebook strani.

Tekst: NZS/MaK
Foto: Sportida

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U19
    Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
  • 23.03.2024 | U19
    Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
  • 20.03.2024 | U19
    Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
  • 19.03.2024 | U19
    Mladinci za uvod gostijo Španijo
    Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
  • 11.03.2024 | U19
    Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
    Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
  • 11.03.2024 | U19
    Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
  • 07.12.2023 | U19
    Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
    Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
  • 21.11.2023 | U19
    Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
  • 18.11.2023 | U19
    Slovenija remizirala tudi z Irsko
    Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
  • 16.11.2023 | U19
    Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
    Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA