30.05.2024 | Sodniki
Prvoligaški sodniki na zaključnem seminarju sklenili sezono

Kot prvi so uradno končali sezono sodniki Prve lige, ki so imeli po koncu 33. sezone slovenskega državnega nogometnega prvenstva včeraj na sporedu zaključni letni seminar. Sprva so se zbrali na stadionu Stanka Mlakarja v Kranju, kjer so na umetni travi opravljali preizkus fizične pripravljenosti.

Po kosilu so se na Brdu zbrali mednarodni slovenski FIFA sodniki in drugi elitni sodniki, ki delujejo na tekmah 1. slovenske nogometne lige (1. SNL) ter pomočniki video sodnikov (VAR). Pred strokovim delom je bil možem v črnem predstavljen projekt #(P)ostani del moštva krvodajalcev#, ki ga sodniška organizacija pripravlja skupaj skupaj z RKS in ZTM. 

V imenu Rdečega križa Slovenije - zveze združenj sta predsednica Ana Žerjal in Boštjan Novak sodnikom predstavila potek in organizacijo krvodajalstva v Sloveniji, predstavnica Zavoda za transafuzijsko medicino dr. med Polonca Mali pa je delivce pravice seznanila z miti in dejstvi o krvodajalstvu. Strokovni del seminarja je nato potekal pod vodstvom častnega predsednika Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in vodje VAR izobraževanja sodnikov Vladimirja Šajna, sodnike pa je uvodoma nagovoril tudi prvi mož sodnikov David McDowell.

Analiza je potekala s pregledi komunikacije med sodniki in video sodniki v "VOR" sobi, obravnavalo se je številne posnetke in ugotavljalo pravilnost delovanja s podajanjem smernic na podlagi izkušenj. Ugotovilo se je, da je bilo delovanje sodnikov v spomladanskem delu prvenstva z nekaj manjšimi napakami v splošnem zelo dobro, celotna uvodna sezona uporabe VAR tehnologije na tekmah slovenskega državnega prvenstva pa je potrdila visoko usposobljenost sodnikov pri upravljanju video tehnologije in interpreteaciji protokola VAR ter ob tem ravnanje v skladu s smernicami UEFE.

Del seminarja je bil namenjen tudi obravnavi VAR statistike, kjer je bilo v celotni sezoni na 184 tekmah z uporabo video tehnologije 65 intervencij od tega 28 v zvezi z doseganjem zadetka (ofsajd), 28 pri kazenskih udarcih, 8 primerih za rdeči karton in enemu dogodku okoli napačne identitete. VAR je posredoval v 39 primerih, ko je sodniku predlagal ponoven ogled situacije na igrišču (OFR), v 26 dogodkih pa je bila prvotno sprejeta odločitev sodnika spremenjena na podlagi direktne korekcije.

V povprečju so bili 3 ogledi situacij s strani video sodnikov na posamezno tekmo, povprečen čas vseh ogledov je bil 42 sekund/ ogled, celotni izgubljeni čas zaradi VAR ogledov pa je bil 57 sekund/ tekmo. VAR intervencija je bila v celotni sezoni na vsake 2,8 tekme kar je povsem primerljivo tekmovanjem na ravni Evropske nogometne zveze (UEFA). Primeri ogledov video sodnikov VAR, ki na koncu ne privedejo do intervencije pa so v povprečju trajali 34 sekund/tekmo. 

Pri porabi časa za ponoven sodnikov ogled posnetka na igrišču "OFR"- spomladi 16 primerov- je bilo v povprečju porabljeno 121 sekund, pri upravljanju direktnih korekcij, ki jih je bilo spomladi 14 s povprečno porabo 121 sekund/VAR korekcijo.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 13.05.2024 | Sodniki
  Slavko Vinčić na Wembley za finale lige prvakov
  Član elitne kategorije enaintridesetih sodnikov Uefa od leta 2019, ki prihaja iz drugega največjega mesta v Sloveniji bo po sojenju na Euru 2020, SP 2022, polfinalu zaključnega turnirja Lige narodov in finala lige Europa 18. maja 2022 v Sevilli med Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers, trinajst dni pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji, vodil še finale Lige prvakov in največjo tekmo v svoji sodniški karieri.
 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).

DELI NA