22.03.2023 | U21
S Slovaki brez zadetkov

Reprezentanca Slovenije do 21 let je v turški Antalyji odigrala prvo od dveh pripravljalnih tekem. Četa Milenka Aćimovića se je s Slovaško razšla brez zadetkov, a je imela nekaj nevarnejših poskusov proti vratom. 

PRIPRAVLJALNA TEKMA:

SLOVENIJA U21 - SLOVAŠKA U21 0:0 (0:0)

Slovenija U21: Leban, Strajnar (50' Koderman), Feratović, Ratnik, Ajhmajer, Jevšenak (77' Zeljković), Antolin (65' Ostrc), Pišek (77' Sešlar), Cipot (77' Brest), Begić (77' Saitoski)), Flakus Bosilj (65' Pečar). Selektor: Milenko Aćimović.
Slovaška U21: Surovčik, Leitner, Tandara, Švidersky, Nebyla, Horvat, Olejnik, Kapralik, Veselovsky, Gomola, Selecky. Selektor: Jaroslav Kentoš.

Slovenci so dvoboj v skladu z napovedjo selektorja Milenka Aćimovića pričeli s premešano enajsterico, nekaj uvodnih minut pa je pripadlo Slovakom. Žan Luk Leban je v šesti minuti izbil nevaren predložek z desne stran, nekaj sekund kasneje pa je v kazenskem prostoru še pred strelom odlično posredoval Aljaž Antolin.

Nato so pobudo prevzeli naši fantje, ki so prvič zapretili v 13. minuti. Mark Strajnar je podal z leve, Tjaš Begić pa je žogo s prsmi nastavil Joštu Pišku, ki je z 20 metrov in ob stiku enega od Slovakov poslal mimo desne vratnice. Po kotu je bil na mestu vratar Jakub Surovčik. Čuvaj slovaške mreže je v 22. minuti ukrotil strel z razdalje Nejca Ajhmajerja, minuto zatem pa so bili nevarni tudi Slovaki. Sebastian Nebyla je po protinapadu meril preko vrat.

Slovenska zasedba je v zaključku polčasa odigrala še nekaj nevarnih akcij, v najbolj obetavni priložnosti pa se je po dolgi podaji v napad znašel David Flakus Bosilj, ki pa ni uspel dobiti soočenja z Jakubom Surovčikom, ki je strel napadalca Brava odbil. Tik pred odmorom je od daleč poskušal še Jošt Pišek, a je ostalo pri začetnem izidu.

Selektor Milenko Aćimović pred nadaljevanjem dvoboja ni posegel po menjavah, je pa bil v njo prisiljen v 49. minuti, ko je poškodovanega Marka Strajnarja na igrišču nasledil Vid Koderman. Le nekaj sekund prej je Martin Švidersky z 18 metrov ob stiku sprožil preko gola. Slovenci so do prvega poskusa v drugem polčasu prišli v 56. minuti, ko je po prostem strelu Jošta Piška eden od Slovencev sprožil z glavo, vendar meril preko vrat. Podobno nenatančen je bil tudi David Flakus Bosilj.

V 59. minuti je po preigravanju s 17 metrov udaril Tomaš Rigo, vendar streljal mimo gola Žana Luka Lebana. Po uri igre so znova prevladovali Slovenci, ki so nekaj časa pletli mrežo okoli kazenskega prostora tekmeca, ki pa se je s čvrsto postavitvijo dobro branil. David Flakus Bosilj po predložku Tjaša Begića ni prišel do konkretnejšega udarca. 

V 65. minuti je v igro vstopila Enrik Ostrc in Martin Pečar, od 77. minute pa so igrali še Emir Saitoski, Svit Sešlar in Marko Brest in Adrian Zeljković. Ravno član Tabora se je v 80. minuti znašel v obetavni priložnosti po kotu, ki ga je priigral Martin Pečar. Član dunajske Austrie je po protinapadu nastreljal vratarja Jakuba Surovčika, z drugim poskusom pa je priigral kot, po katerem je neovirani Zeljković z glavo meril čez gol Slovaške.

Sledil je zaključni pritisk Slovenije, ko je najresneje zapretil Emir Saitoski, a je njegov udarec s 17 metrov eden od Slovakov preusmeril v kot, po katerem je z glavo poskušal še Marcel Ratnik, vendar se izid ni spremenil. Mlada reprezentanca Slovenije se je z gostitelji prihodnjega evropskega prvenstva za nogometaše do 21 let razšla z začetnim rezultatom.

"Tekma je bila zelo podobna tisti z Bolgarijo, saj je bila reprezentanca Slovenije dominantna skozi celotno srečanje. Ustvarili smo si kar nekaj izrednih priložnosti. Mislim, da smo dobro nevtralizirali Slovake in niso ogrožali naših vrat, naša prevlada pa ni bila kronana z zadetkom, tako se je ponovila tekma z Bolgari. Glede na to, da smo v Turčiji opravili samo en trening in smo v primerjavi s tekmo proti Bolgariji zamenjali pet igralcev, sem zelo zadovoljen s fanti in pristopom. Obžalujemo lahko to, da že na drugi tekmi zapored nismo izkoristili priložnosti. Veseli pa dejstvo, da že na tretji tekmi nismo prejeli zadetka. Sem optimističen, saj počasi prihajamo na raven, ki so ji želim od reprezentantce. Verjamem, da bomo v takšnem tempu nadaljevali tudi na naslednjih tekmah, že v nedeljo, proti Azerbajdžanu," je misli po tekmi strnil selektor Milenko Aćimović. 

V nedeljo bo v Antalyji odigrana še tekmah z Azerbajdžanom.

Tekst: PDo
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 11.09.2023 | U21
  Francozi premočni za Ačimovićevo četo
  Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025, ki ga bo gostila Slovaška, danes izgubila doma v Kopru proti zasedbi Francije, ki jo vodi nekdanji reprezentančni napadalec Thierry Henry. Mladi Francozi so slavili z izidom 0:4 (0:1).
 • 11.09.2023 | U21
  Na Bonifiki z mlado reprezentanco Francije
  Reprezentanca Slovenije do 21 let je kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2025 gostila Slovaška, odprla s pomembno zmago v Sarajevu. Naslednji tekmec Slovencev bodo Francozi, ki kvalifikacije pod vodstvom Thierryja Henryja pričenjajo prav pri nas, na koprski Bonifiki.
 • 07.09.2023 | U21
  Po preobratu dobili uvodno tekmo kvalifikacij
  Reprezentanca Slovenije do 21 let je po preobratu dobila otvoritveno tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. V Sarajevu sta za tri točke v razmaku štirih minut zadela Tjaš Begić in Tio Cipot, Slovenci se bodo v ponedeljek v Kopru pomerili še s Francozi.
 • 06.09.2023 | U21
  V prestolnici BiH za prve točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025
  Mlada reprezentanca Slovenije s tekmo proti Bosni in Hercegovini pričenja kvalifikacijske boje za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2025 gostila Slovaška. Dvoboj na sarajevski Grbavici se bo pričel ob 18:45.
 • 05.09.2023 | U21
  Mlada reprezentanca odpotovala v Sarajevo, Jevšenak optimističen pred začetkom kvalifikacij
  Reprezentanca Slovenije do 21 let se od nedelje v Čatežu pripravlja na začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. Ekipa selektorja Milenka Aćimovića se bo septembra pomerila z Bosno in Hercegovino ter Francijo, ki jo bo gostila v Kopru.
 • 29.08.2023 | U21
  Aćimović razkril seznam igralcev za kvalifikacijski tekmi z BiH in Francijo
  Reprezentanca Slovenije do 21 let pričenja s kvalifikacijskimi boji za evropsko prvenstvo 2025. Mladi Slovenci bodo 7. septembra na sarajevski Grbavici gostje Bosne in Hercegovine, 11. septembra pa se bodo na koprski Bonifiki pomerili s Francijo. 
 • 20.06.2023 | U21
  V jesenske kvalifikacije z zmago
  Mlada reprezentanca Slovenije je na zadnji pripravljalni tekmi pred jesenskim pričetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ugnala finske vrstnike. Ob koncu prvega polčasa je po podaji Svita Sešlarja zadel David Flakus Bosilj.
 • 19.06.2023 | U21
  Pred jesenskim pričetkom kvalifikacij še s Finsko
  Mlada reprezentanca Slovenije s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2025 pričenja septembra, selektor Milenko Aćimović pa bo junijski termin izkoristil za pripravljalno tekmo s Finsko.
 • 08.06.2023 | U21
  Aćimović predstavil seznam za Finsko
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo 20. junija ob 17.00 v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odigrala prijateljsko tekmo s Finsko. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam vpoklicanih igralcev, ki se bodo zbrali 16. junija v Kranjski Gori, kjer bodo tudi trenirali.
 • 26.03.2023 | U21
  Mlada reprezentanca izgubila drugo pripravljalno tekmo
  Reprezentanca Slovenije do 21 let je na drugem pripravljalnem obračunu v Turčiji kljub boljši igri priznala premoč vrstnikom iz Azerbajdžana.

DELI NA