05.03.2023 | Sodniki
Severnoprimorski sodniki iz MDNS Nova Gorica na seminarju v Strunjanu

Včeraj smo poročali o zimskem seminarju lendavskih in ptujskih sodnikov, že v petek pa so se v slovenski Istri v Strunjanu zbrali člani Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Nova Gorica.

Severnoprimorsko društvo sodnikov je namreč organiziralo tridonevni tradicionalni že 34. zimski seminar po vrsti, ki je zaradi svetovne zdravstvene krize odpadel le v letu 2021. Vodstvo seminarja v sestavi Kopač Borut (predsednik), podpredsednik Leban Darjo ter legendarni kontrolor sojenja Tomšič Roman je poskrbelo, da ima seminar na enem najlepših mest slovenske Obale tudi mednarodni pridih.

Na uradni otvoritvi je predsednik MDNS Nova Gorica v uvodnem pozdravu še posebno dobrodošlico izrazil dvema italijanskima sodnikoma, ki nadaljujeta tradicijo mednarodne izmenjave sodnikov in dobrih bilateralnih odnosov s sosednjo italijansko Gorico na tovrstnih seminarjih pred začetkom tekmovanj. Po prerezanem traku za začetek seminarja je sledil preizkus znanja s testiranjem iz Pravil nogometne igre, v petkovem večernem terminu pa je prvoligaški sodnik Bubek Alen s sodniki analiziral dogodke in odločitve pri igri žoge z roko.

Včeraj zjutraj so se sodniki sprva zbrali na igrišču z umetno travo v Izoli, kjer so pod nadzorom Bubek Alena in Božič Alena-zadolžen za fizično pripravo sodnikov v MDNS Nova Gorica- sodniki opravili video test, ki je zanimiva oblika praktičnega treninga v povezavi z intenzivnim fizičnim delom treninga. Po koncu dela na igrišču so se sodniki preselili v predavalnico, kjer je najbolj izušen slovenski mednarodni sodnik Jug Matej iz Tolmina (FIFA od 2007), ki bo danes na svoji 288. tekmi najvišjega ranga slovenskega državnega prvenstva delil pravico v 25. krogu 1. SNL na prekmursko-štajerski klasiki Mura-Maribor v soboški Fazaneriji (15.00), predaval na temo resnih prekrškov ter brezobzirne igre.

V popoldanskem času so sodniki pod Matejevim vodstvom obdelali še situacije in odločitve v kazenskem prostoru ter analizirali posnetke video testa iz jutranjega testiranja. Ob zaključku dneva je vodja tekmovanja pri MNZ Nova Gorica, Jelen Nejc sodnikom podal navodila glede tekmovanj v mlajših kategorijah, kjer sodniki opravljajo tudi vlogo in naloge delegata.

Danes bodo sodniki prisluhnili še predavanju prvoligaškega pomočnika sodnika Jug Tadeja o ofsajdu (Pravilo št: XI), nakar sledi zaključek seminarja, kjer bo predsednik MDNS NG Kopač Borut podal še zadnja navodila pred pričetkom spomladanskega dela prvenstva.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA