17.03.2023 | Sodniki
Simpozij predsednikov sodniških organizacij in inštruktorjev pod okriljem Uefa

Po dveh letih spletnih On_line seminarjev na daljavo se je UEFA odločila, da bo po lanski prestaviti zaradi zdravstvene krize, letos v prestolnici Romunije organizira 15. seminar za tehnične inštruktorje sojenja in 14. seminar po vrsti za strokovnjake za telesno pripravo sodnikov. Med sredo in soboto se v Bukarešti tako mudijo Darko Čeferin kot nacionalni inštruktor za sojenje in Mitja Novak, ki je odgovoren za fizično pripravo sodnikov pri ZNSS, včeraj pa se jima je pridružil tudi predsednik ZNSS David McDowell. Vsi skupaj so v družbi častnega predsednika ZNSS in člana sodniškega komiteja Uefe Vlada Šajna.

Na strokovnem seminarju za 54. inštruktorjev sojenja udeleženci govorijo predvsem o enotni, uniformni in dosledni uporabi Pravil igre, poleg tega pa se inštruktorji seznanjajo z novim UEFA učnim gradivom, nadaljujejo s krepitvijo mreže medsebojnega povezovanja, del seminarja pa je namenjen tudi razpravi video posnetkov in specifičnih temah v povezavi z videotehnologijo VAR iz rezidenčnih držav udeležencev, ki so jih morali inštruktorji vnaprej pripraviti in poslati UEFI.

Sodniški fitness inštruktorji so pregledali zahteve glede fizične priprave, ki izhajajo iz sodniške konvencije, načinov in ciljev aerobnega treninga v povezavi s fizično pripravo in uspešnostjo na tekmi, optimiziranju ogrevanja pred tekmo, obravnavi mišično-funkcionalnih zahtev pri sojenju, uporabi video posnetkov za ustvarjanje kinograma za analizo tehnike teka in sprinta, o organiziji funkcionalnega hotelskega treninga moči, o posodobljenem pregledu za preprečevanje poškodb UEFA20+ in o uporabi tehnologije integracije svetlobnega trenerja pri vključitvi reaktivne agilnost v treningu odločanja

Včeraj pa se je začel tudi dvodnevni premierni 1. sodniški simpozij predsednikov nacionalnih zvez sodniških organizacij širom Evrope. Na kongresu je v družbi 54. (Rusija ni bila povabljena) predsedujočim sodniškim odborom na stari celini tudi tudi prvi mož Zveze nogometnih sodnikov Slovenije David McDowell. 

Ključni cilji konference simpozija predsednikov so:
• Vzpostaviti mrežo in povezovanje predsednikov nacionalnih zvez sodniških organizacij pod zastavo UEFA
• Izmenjava mnenj in izkušenj o konceptualnih organizacijskih modelih v povezavi z najvišjim nivjem sojenja v posamezni državi
• Razprava o pomembnih izzivih in vprašanjih v zvezi z nasiljem nad sodniki, pridobivanjem in rekrutacijo novih kadrov ter zadrževanjem obstoječih sodnikov

Simpozija v Bukarešti se kot eden vodilnih predavateljev za videtehnologijo VAR in izobraževanje najboljših evropskih sodnikov udeležuje tudi častni predsednik ZNSS Vlado Šajn, ki je vzporedno vodja izobraževanja slovenskih arbitrov v sistemu VAR.

Tekst: NZS/ŽD 

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA