15.03.2023 | Sodniki
Sklenjen projekt "spoznaj sodnico" s prenosom sodniških smernic klubom SŽNL

Na podlagi določil Pravilnika o licenciranju v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre in vzporedno v sklopu projekta "spoznaj sodnico", so v zadnjih dveh mesecih mednarodne sodnice v družbi vodje sodniškega oddelka obiskale ženske nogometne klube v ligi Triglav-Zdravje.

Pravilnik o licenciranju in finančni vzdržnosti klubov v kriteriju S.07 glede sodniških zadev in Pravil nogometne igre namreč predpisuje, da mora klub prosilec za licenco zagotoviti, da se vse članice prve ženske ekipe (igralke, trenerji in drugo tehnično osebje) udeležijo seminarja v zvezi s sodniškimi zadevami,

Sodniška organizacija je z večrajnšnji dogodkom za ŽNK Cerklje v upravni stavbi na sedežu NZS sklenila krog strokovnih predavanj na podlagi normativov Pravilnika o licenciranju v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre in vzporedno v sklopu projekta "spoznaj sodnico" za ženske nogometne klube v ligi Triglav-Zdravje.

V sklopu projekta #spoznaj sodnico# so na obiskih ženskih klubov sodelovale:

 • dipl. inženirka fizike Helena Buh iz Ljubljane (FIFA od 2011), ki je kot prva Slovenka delovala na tekmi Druge lige (2. SNL- Lendava 25. aprill 2018 med Nafto in Rogaško, 
 • Aleksandra Česen (FIFA od 2014), ki je edina slovenska sodnica, ki sodi na tekmah 2. slovenske nogometne lige, kjer je debitirala 30. oktobra 2021, spomladi 13. maja 2022 v predzadnjem krogu sezone 2021/22 pa je se je zapisala v zgodovino še kot glavna sodnica na dvoboju 2. SNL Krka- Drava Ptuj, ki ga je na stadionu Portoval v Novem mestu prvič v zgodovini Slovenije upravljala v celoti ženska sodniška ekipa. 
 • Sara Mask iz Bilj pri Novi Gorici- mag. inženir arhitekture-, ki je bila z letom 2023 uvrščena na mednarodno listo (FIFA lista). Sedemindvajsetletnica iz Bilj pri Novi Gorici- po izobrazbi -  deluje ob vzdolžni črti na tekmovanjih pod okriljem NZS, kjer opravlja delo pomočnice na tekmah 3. slovenske nogometne lige, Mladinske lige in ženske nogometne lige Triglav-Zdravje
 • Vanja Janković iz Žabnice, ki je prejela FIFA grb z letom 2023 in sodi na tekmah 1. slovenske mladinske lige in ŽNL
 • Tjaša Misja iz Gornje Radgone, ki je bila z letom 2023 uvrščena na mednarodno listo sodnikov (FIFA lista). Po izobrazbi diplomirana ekonomistka pod okriljem NZS sodi tekme 1. slovenske kadetske lige in 1. slovenske ženske nogometne lige Triglav Zdravje ter tekme pomurske nogometne lige v MNZ Murska Sobota. 
 • Staša Špur iz Murske Sobote - prof. športne vzgoje-, ki je aprila 2019 debitirala na nivoju 2. SNL in je edina Slovenka, ki deluje ob vzdolžnih črtah na tekmah Prve lige Telemach, v zanjo nepozabnem letu 2022 je bila na ženskem EP V Angliji in na 7. Svetovnem prvenstvu za dekleta do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), sicer pa redno sodi na tekmah ženske Lige prvakinj.

Mednarodne sodnice so sprva igralkam in strokovnemu vodstvu ženskih klubov opisale svojo sodniško pot, ki jih je popeljala na mednarodne odre, nato pa so nogometašicam predstavile kakšna je profesionalna etika sodnic, kako se pripravljajo na tekmo, kako delujejo pod pritiskom in s kakšnimi izzivi se vse srečujejo na zelenicah, govora pa je bilo tudi o vrsti aktivnosti in priprav, ki so potrebni za kakovostno sojenje v modernem nogometu.

V nadaljevanju specialnih seminarjev za ženske nogometne klube o praktični uporabi Pravil igre in tolmačenju sodniških smernic je vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun predstavil idejni koncept in strategijo izvajanja aktivnosti·Zveze nogometnih sodnikov Slovenije s ciljem rasti in razvoja za boljše delo obstoječih sodnic v ženskih tekmovanjih. Sledil je strokovni del z interpretacijo in tolmačenji situacij na podlagi analize posnetkov dogodkov v kazenskem prostoru, brezobzirne igre in resnih prekrškov, presoji igre z roko in interpretacije ofsajda (PNI št: XI).

Predavanja o izvajanju in uporabi sodniških smernic s praktično uporabo Pravil nogometne igre so v licenčnem postopku NZS ter vzporednem projektu #spoznaj sodnico# tako bile deležne nogometašice ŽNK Olimpija, ŽNK Primorje Gaia Nature, ŽNK Krim, ŽNK Ljubljana, ŽNK Mura Nona, ŽNK Cerklje, ŽNK Radomlje Medex, medtem ko ŽNK Ptuj ne bo pristopil k licenčnemu postopku NZS.

Tekst in foto: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA