15.01.2024 | A
Slovenci oddelali prva treninga

Slovenska izbrana vrsta je v slovenski Istri začela priprave na pripravljalno preizkušnjo z ZDA, ki bo 20. januarja v San Antoniu. Varovanci Matjaža Keka so se tokrat zaradi neuradnega termina zbrali v spremenjeni zasedbi, a vseeno prepričani, da lahko na Kekov seznam kandidatov za Evropsko prvenstvo dodajo nekaj novih imen.

Slovenija se je v praktično popolni zasedbi zbrala v nedeljo zvečer v enem izmed koprskih hotelov, manjkal je zgolj Mitja Ilenič, ki nastopa za New York FC in se bo reprezentančnim kolegom priključil v San Antoniu. V ponedeljek sta bila že na sporedu prva treninga, oba je gostil stadion drugoligaša Jadrana iz Dekanov. Kek je na obeh spoznaval zmožnosti novih reprezentantov iz prve roke, ko so se že pokazali prvi zametki selektorjevega razmišljanja za tekmo z ZDA. 

Mark Zabukovnik, ki je s Celjani trenutno na vrhu ligaške lestvice, je v taboru članske reprezentance prvič, podobno kot ostali novinci pa je tudi on izredno vesel selektorjevega povabila: »Odkar sem prejel klic selektorja sem se zelo veselil reprezentančne akcije. Ko od malega hodiš na tekme reprezentance, kot nogometaš upaš, da boš nekoč prišel do tega nivoja. To bo ena lepa izkušnja, ki jo bom skušal kar najbolje izkoristiti, ob tem pa v njej tudi uživati. Ne smem eksperimentirati, ostati moram to, kar sem in pokazati predstave iz kluba.« Eden izmed štirih igralcev Celja, ki je tako najbolj predstavljana ekipa tokratne akcije, verjame, da kljub izpuščenemu delu priprav, ko klubski soigralci pridno vadijo v Turčiji, težav z lovljenjem soigralcev ne bo imel: »Na reprezentančnih treningih je tempo 'hud' in me ne skrbi, da bi tisti, ki smo tukaj, zamudili kaj v primerjavi z ostalimi.«

Še eden izmed tistih, ki jih je Kek želel pobližje spoznati ob tokratni reprezentančni preizkušnji, je Adrian Zeljković. Visoki in bolj obrambno naravnani vezist je hvaležen za priložnost, ki mu jo je z vpoklicem namenilo strokovno vodstvo: »To so sanje vsakega otroka, da nekoč zaigraš za reprezentanco. Hvaležen sem za priložnost, ki jo bom poskušal čim bolje izkoristiti.« Vezist je prepričan, da jih čez lužo čaka kakovostna zasedba ZDA in verjame, da bodo tudi Slovenci v San Antoniu dobro pripravljeni: »Z nekaterimi soigralci se poznamo že od prej, z drugimi se spoznavamo sedaj, ampak sem prepričan, da se bomo spoznali in bomo proti Američanom na isti valovni dolžini. Treniramo dobro, poskušamo se dokazati in zavedamo se, da je tudi rezultat na tej pripravljalni tekmi pomemben.«

Izkušnje iz izbrane vrste pa že ima napadalec, Andres Vombergar, ki je zaigral proti Romuniji in San Marinu. Nazadnje je bil v reprezentanci marca 2023, ob tokratnem vpoklicu pa upa, da bo Keka prepričal, da mu vabilo pošlje tudi za letošnji marčevski termin. »Vesel sem, da sem spet tukaj,« je v uvodu novinarje pozdravil priljubljeni Vombi, potem pa nadaljeval: »Upam, da bomo igralci, ki smo tu, izkoristili to zimo, da pustimo čim boljši vtis. Prišel sem uživat v reprezentanco, s ciljem, da pridem spet v poštev pri selektorju.« Napadalec je lanskega julija argentinski San Lorenzo zamenjal za arabski Ittihad Kalba, v zadnjem času pa je izboljšal svojo strelsko formo: »Igram redno, dosegel sem nekaj zadetkov in v klubu se počutim dobro. Slovenija ima zelo dobre igralce, ti so zagotovili nastop na evropskem prvenstvu, tisti, ki smo tukaj pa bomo naredili vse, da bi to priložnost čim bolje izkoristili.«

Slovenija bo v torek opravila še dva treninga v Sloveniji, v zgodnjih urah v sredo pa bodo Slovenci prek Frankfurta odpotovali v Houston, od tam pa še do San Antonia. Preizkušnja z ZDA bo na stadionu Toyota Field v San Antoniu v soboto, 20. januarja, ob 21. uri. 

Tekst in foto: NZS/MaK
 

SORODNE NOVICE

 • 21.05.2024 | A
  Selektor Kek razkril širši seznam igralcev
  Slovenska reprezentanca prihodnji teden pričenja s pripravami pred nastopom Slovenije na drugem evropskem prvenstvu. Selektor Matjaž Kek je danes objavil širši seznam igralcev, ki si bodo na Brdu pri Kranju prizadevali, da se uvrstijo tudi na seznam šestindvajseterice.
 • 21.05.2024 | A
  Šeško klubsko sezono zaključil v svojem slogu, prvenstvo končala še sedmerica reprezentantov
  V pričakovanju evropskega prvenstva je osem slovenskih reprezentantov že zaključilo svoje klubske obveznosti. Strelsko se je znova izkazal Benjamin Šeško, v vlogi asistentov pa sta bila tokrat Žan Celar in Tomi Horvat.
 • 13.05.2024 | A
  Šeškovemu strelskemu pohodu ni videti konca
  En mesec pred prvim srečanjem Slovenije na evropskem prvenstvu Benjamin Šeško stopnjuje svojo strelsko formo v Bundesligi, kjer je dosegel že svoj šesti zaporedni zadetek. Med strelce se je znova vpisal tudi Žan Vipotnik. Stojanović do nove asistence.
 • 07.05.2024 | A
  Šeško nadaljuje z odlično strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili slovenski reprezentanti znova na delu v klubskih tekmovanjih. Benjamin Šeško je v Bundesligi dosegel svoj peti zaporedni in skupno dvanajsti zadetek, v francoski Ligue 2 pa se je z novo asistenco izkazal Žan Vipotnik.
 • 30.04.2024 | A
  Pred Eurom v dobri strelski formi
  V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
 • 23.04.2024 | A
  Šeško in Žugelj znova med strelci
  Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
 • 18.04.2024 | A
  Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
  Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.

DELI NA