20.03.2023 | A
Slovenska reprezentanca pričela s pripravami na uvodna kvalifikacijska obračuna

Slovenska nogometa reprezentanca se je zbrala na Brdu pri Kranju, kjer se bo pripravljala na uvodni tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka bodo v četrtek ob 16.00 gostovali v Kazahstanu, medtem ko jih v nedeljo, 26. marca čaka še obračun s San Marinom v ljubljanskih Stožicah.

Fantje so na zbor reprezentance prišli visoko motivirani in z jasno željo po čim boljšem pričetku kvalifikacij. Prva tekma bo specifična, saj se bo ekipa soočila z dolgim potovanjem v Kazahstan, kjer jo bodo pričakala nizke temperature in igrišče z umetno travnato podlago na Astana Areni, ki sprejme 30.000 gledalcev.

Strokovno vodstvo reprezentance ne prepušča ničesar naključju, tako da bo reprezentanca uvodna dva treninga opravila na igrišču z umetno travo v Kranju. Selektor Matjaž Kek je zaradi poškodbe Davida Brekala v pomoč obrambi na novo poklical Žana Zaletela, nekaj težav ima tudi napadalec Andraž Šporar, ki ga zagotovo ne bo na prvi tekmi, za zdaj pa ne preveč obetavno kaže tudi za obračun s San Marinom. Neposredno iz Rusije v Astano pa bo potoval Vanja Drkušić.

Določene težave je imel tudi Domen Črnigoj, ki pa je ob zboru pojasnil, da je zdaj z njim vse v redu. "Včeraj imel še zdravstveni pregled, ki je končal dvome, tako da poškodbe ni več. Začel sem individualne treninge in upam, da bom nared že za prvo tekmo," je dejal član Salernitane.

Ta se je dotaknil tudi umetne trave, na kateri bodo igrali v Astani. "Mislim, da noben naš reprezentant ne igra v ligi z umetno travo, tako da so domačini v tem v rahli prednosti. Obenem je tam tudi -15 stopinj Celzija, česar tudi nismo ravno navajeni. Tako da bo zanimivo, konec koncev pa bo vse na nas. Mi se bomo morali najbolje fizično in taktično pripraviti, da prinesemo tri točke nazaj v Slovenijo in začnemo to zgodbo s pozitivnim izidom," je povedal Primorec.

Razmer in umetne podlage se je dotaknil tudi Petar Stojanović, ki je z Mariborom in zagrebškim Dinamom že igral na stadionu v Astani. "To je nogomet in moramo biti pripravljeni na vse. Mogoče je pozitivno to, da na začetku opravimo to dolgo potovanje in smo potem mirni. Pač, moramo se prilagoditi na vse in upam, da bo pozitivno za nas."

V javnosti so velika pričakovanja glede možnosti v skupini. "Res je skupina za nas, kar se tiče imen, dobra. Toda danes vsi igrajo nogomet, proti vsakomur bo težko in se bo treba res namučiti, da bomo prišli do pozitivnega razpleta. Ampak to so kvalifikacije. Vsi, ki hočejo na EP, morajo dati vse od sebe in zmagati čim več tekem," je dodal Stojanović in poudaril, da v ekipi že dolgo vlada pozitivna energija.

Slovenijo, 62. na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa), po zelo kratkih pripravah najprej tako čaka 115. vrsta sveta. Slovenci se s Kazahstanom še niso merili, s San Marinom, ki je zadnji na lestvici Mednarodne nogometne zveze in je nekakšen "outsider" skupine H, v kateri so še Danska, Finska in Severna Irska, pa petkrat in petkrat zmagali.

Na seznamu kazahstanskega selektorja Magomeda Adijeva so po večini igralci iz domače lige, od vpoklicanih pa je zaradi poškodbe odpadel napadalec Almatyja Artur Šušenčajev, ki pa je eden tistih z manj izkušnjami v reprezentanci. Z desetimi goli na 26 nastopih je strelsko najboljši vezist moskovskega CSKA Baktijor Zajnutdinov. Kazahstan domače tekme gosti v areni Astana, ki ima kapaciteto 30.000 gledalcev.

"Vemo, da reprezentanco sestavljajo bolj ali manj igralci iz dveh, treh klubov iz njihove lige. Nekega zvenečega imena niti nimajo, mogoče pa je to znak, da so še bolj kompaktni in bolj garajo. Teren in žoga pa pokažeta, kdo je boljši. Mi bomo naredili vse, da začnemo na najboljši možen način," je še povedal Črnigoj.

Širši seznam Kazahstana za tekmo s Slovenijo:

Igor Šackij (Šahter Karagandi), Behan Šajzada (Ordabasy), Danil Ustimenko (Kairat), Stas Pokatilov (Aktobe); Sergej Malij, Temirlan Erlanov, Gafuržan Sujumbajev (vsi Ordabasy), Aleksander Maročkin, Bagdat Kairov (oba Tobol), Nurali Alip (Zenit), Abzal Bejsebekov, Mihail Gabišev, Timur Dosmagambetov (vsi Astana), Talgat Kusjapov (Caspiy), Marat Bistrov (Ahmat), Jan Vorogovskiij (Molenbeek), Lev Skvorcov (Himki); Ashat Tagibergen, Baujržan Islamhan, Elhan Astanov (vsi Ordabasy), Baktijor Zajnutdinov (CSKA Moskva), Ramazan Orazov (Aksu), Islambek Kuat, Aslan Darabajev (oba Astana), Maksim Samorodov, Arman Kenesov (oba Aktobe), Islam Česnokov (Tobol); Abat Ajmbetov, Vladislav Prokopenko (oba Astana), Abilajhan Žumabek (Aktobe), Ajbar Žaksilikov (Ordabasy).

Tekst: MKo, STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA