02.02.2024 | Sodniki
Sodniške smernice tudi ŽNK Olimpija in ŽNK Radomlje

Zatem, ko so v licenčnem postopku ženskih klubov NZS, sodniške smernice pri interpretaciji uporabe pravil na igrišču že spoznale nogometašice ŽNK Primorje, ŽNK Mura in ŽNK Krim, sta včeraj imel poseben sodniški dogodek ob vzporednem projektu ""spoznaj sodnico tudi ŽNK Olimpija in ŽNK Radomlje Medex.

ŽNK Olimpija je obiskala prva Slovenka (2005) na FIFA listi mednarodnih sodnic Tanja Subotić, ki je pripravila specialen seminar za dekliško šolo, kasneje pa so ločeno predavanje imele še nogometašice članske ekipe. V njeni družbi je bila še mednarodna pomočnica sodnice Helena Buh (FIFA od 2011) na dogodku pa se je udeleženkam predstavilo različna nedovoljena dejanja, prekrške z nepravilno uporabo rok, ter praktične prikaze primerov za prepoznavo prekrškov vlečenja, držanja in ukrepanja, prikazala pa je tudi praktična aplikacija pravil s tolmačenjem dogodkov na zelenicah.

Spomnimo da je Tanja Subotić v svoji karieri upravljala s piščalko na 221 tekmah slovenske ženske nogometne lige vodila pa je tudi 84 tekem 3. slovenske nogometne ligeadnih tekmah. Subotićeva je leta 2008 sodila tudi na ženskem EP do 19 let v Franciji, tekmi najvišjega nivoja v njeni karieri sta bili 1/16 finala Lige prvakinj med ekipama FC Gintra in Slavia Praga leta 2018 ter dvoboj Manchester City Women in FC Lugano leta 2019.

Kulturni dom v Radomljah na Prešrnovi cesti 43 pa je bil včeraj prizorišče izobraževalnega sestanka s predavanjem o praktični uporabi Pravil in interpretaciji sodniških smernic, ki ga zahteva Pravilnik o licenciranju klubov, namenjen za igralke ŽNK Radomlje. Tudi letos je slednje obiskala mednarodna sodnica Vanja Janković iz Žabnice na Gorenjskem (članica DNSG Kranj).

V okviru projekta #spoznaj sodnico# je članica DNSG Kranj povedala kakšna je voga sodnic v modernem nogometu, opisala je pot do mednarodne sodnice in predstavila pomen dobrega poznavanja Pravil igre za pravilno odločanje in zagotavljjanje varnega poteka tekme za vse udeležence.

V drugem delu skupnega druženja je vodja sodniškega oddelka prešel na tolmačenje uporabe sodniških smernic na podlagi analize posnetkov dogodkov v kazenskem prostoru, brezobzirne igre in resnih prekrškov, presoji igre z roko in intepretacije ofsajda (PNI št: XI).

Predavanja o izvajanju in uporabi sodniških smernic s praktično uporabo Pravil nogometne igre bodoo v licenčnem postopku NZS ter vzporednem projektu #spoznaj sodnico# deležne še nogometašice ŽNK Ljubljana, ŽNK Cerklje, WFC Drava Ptuj in ŽNK Gažon.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: ""Igor Kupljenik/MI-PRESS"" - ŽNK Olimpija

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA