28.11.2022 | Sodniki
Tanja Subotić vodila svojo zadnjo 221. tekmo v ženski nogometni ligi

Mestni derbi in najbolj zanimiva zadnja jesenska tekma 12. kroga ženske nogometne lige Triglav Zdravje 2022/23 med ŽNK Olimpija in ŽNK Ljubljana, ki je bila včeraj ob 14. uri odigrana na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški, bo v sodniške arhive zapisana kot zadnji dvoboj v karieri prekaljene prve slovenske mednarodne FIFA sodnice Tanje Subotić iz Ljubljane.

Ljubljančanka je po petkovem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami ki obeležuje in opozarja na odpravo vseh oblik diskriminacije žensk in nujnost preprečevanja nasilja nad njim, na včerajšnji tekmi v Športnem parku Šiška upravljala s piščalko na svoji 221. tekmi slovenske ženske nogometne lige. Kot prva slovenska ženska sodnica v zgodovini samosotjne države je svoje veščine nadzorovanja tekem prikazala tudi na 84 tekmah 3. slovenske nogometne lige, kjer je debitirala 4. junija 2005 v Mariboru v Športnem parku Tabor na tekmi med Železničarjem in Ormožem.

V znak zahvale za vsa skupna leta, je ZNSS preko naše najbolj perspektivne FIFA sodnice Aleksandre Česen, Tanji predala spominski dres naše A reprezentance z njenim priimkom ter datumom in navedbo zadnje tekme v ženski nogometni ligi. Upokojitev prve slovenske FIFA sodnice sta z obiskom počastila tudi predsednik Društva nogometnih sodnikov Ljubljana Stevo Govedarević in član izvršnega odbora Novica Petrović, ki sta gentlemensko dekleta presenetila s podarjenim šopkom rož Tanji Subotić in cvetjem za mednarodni pomočnici Stašo Špur in Heleno Buh.

Tanja Subotić, rojena 28. marca 1977 v Ljubljani je sodniško pot začela v Črnučah, severnem predmestju Ljubljane, kjer je leta 1998 na tekmi mladinskih ekip opravljala vlogo pomočnice, ki je bila hkrati prva in zadnja v tej vlogi, saj je kariero zaradi vodstvenih sposobnosti nadaljevala kot glavna sodnica. Na izpitni tekmi za pridobitev naziva regijski izpita leta 2002 je njeno sojenje kot kontrolor sojenja spremljal mednarodni kontrolor sojenja g. Milovan Nikolić (1943-2021), ki je bil sodniška ekscelenca in častni član Nogometne zveze Slovenije od leta 2012.

Po nekaj letih nabiranja izkušenj in sojenja različnih kategorij tekmovanj je leta 2005 postala prva Slovenka, ki je bila uvrščena na mednarodno listo ženskih FIFA sodnic. V svoji mednarodni karieri, ki se je v praksi začela že leta 2002, je sodila na 131 uradnih tekmah ter na več kot 100 prijateljskih tekmah. Leta 2008 je sodila tudi na ženskem evropskem prvenstvu do 19 let v Franciji. Tekmi najvišjega nivoja v njeni karieri sta bili tekmi 1/16 finala Lige prvakinj med ekipama FC Gintra in Slavia Praga leta 2018 ter dvoboj Manchester City Women in FC Lugano leta 2019.

V vseh teh letih so bili njeno glavno vodilo strokovnost, profesionalnost in dobro vodenje sodniške ekipe, kar si je prizadevala pokazati tudi na tekmah in tako poskušala dajati dober zgled slovenskih sodnikov doma in v svetu. Vsak konec pa pomeni tudi nov začetek, zato je Subotićeva že opravila postopek licenciranja kontrolorjev pri ZNSS in kot prva ženska v Sloveniji postala kontrolorka sojenja, kjer bo v prihodnje svoje znanje in izkušnje intenzivno predajala mladim sodnikom in sodnicam.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA