12.05.2021 | VAR
Testiranje VAR tehnologije

Nogometna zveza Slovenije je po opravljeni analizi učinkov vpeljave tehnologije v slovenski nogometni prostor pričela s testiranjem VAR tehnologije (Video assistant referee), ki je v zadnjih letih postala standard v nogometnih tekmovanjih.

V skladu s tem so bile na zadnji seji Komisije za profesionalni nogomet prvoligaškim klubom predstavljene informacije o projektu in prihajajoče aktivnosti, ki vključujejo certificiranje VAR sodnikov in stadionov.

Testiranje tehnologije VAR je uvodoma steklo na tekmah 1. slovenske mladinske in kadetske lige v NNC Brdo, medtem ko bo prvi »off-line« test s produkcijskim partnerjem izveden na finalu članskega pokalnega tekmovanja. Projektna ekipa VAR, tehnično osebje in produkcijski partnerji trenutno opravljajo oglede posameznih prizorišč in preverjajo razpoložljive kapacitete. Na tekmah v mladinskih kategorijah v sistemu VAR ob tem elitni slovenski sodniki zaključujejo s postopkom certificiranja Fife in bodo posledično izpolnili vse formalne pogoje za sojenje v sistemu VAR.

Odločitev o morebitni implementaciji tehnologije VAR v slovenski nogometni prostor bo sprejeta po pridobitvi mnenja Fife, Nogometna zveza Slovenije pa razmišlja, da bi sistem VAR poskusno vpeljala v 1. slovensko nogometno ligo s sezono 2021/22 na posameznih tekmah, postopoma pa na vseh prizoriščih. Nogometna zveza Slovenije stremi h konstantnemu napredku na vseh področjih, z implementacijo tehnologije VAR pa bi izdatno prispevala k regularnosti in legitimnosti tekmovanj.

Tekst: MKo
Foto: MAl

SORODNE NOVICE

 • 05.10.2021 | VAR
  Obrazložitev dogodka na tekmi Bravo - Mura
  V povezavi z dogodkom v 19. minuti tekme 12. kroga Prve lige Telemach med Bravom in Muro v izobraževalne namene objavljamo videoposnetek, ki pojasnjuje navodila sodnikom in pomočnikom ter uporabo VAR tehnologije v sorodnih primerih.  
 • 09.08.2021 | VAR
  Obrazložitev dogodka na tekmi Aluminij - Mura
  V 4. krogu Prve lige Telemach je v 12. minuti tekme med Aluminijem in Muro sodnik napačno ocenil nepravilno posredovanje vratarja NK Mura ter dosodil indirektni prosti udarec zaradi domnevnega simuliranja igralca NK Aluminij št. 11 in ga opomnil.
 • 19.07.2021 | VAR
  VAR: Prvo VAR posredovanje
  Na tekmi 1. kroga Prve lige Telemach med Celjem in Mariborom smo prvič v zgodovini slovenskega nogometa videli spremenjeno odločitev sodnika po pregledu posnetkov s pomočjo VAR tehnologije.
 • 05.07.2021 | VAR
  Delegiran prvi krog, prva VAR tekma in prvi derbi
  Nova sezona Prve lige Telemach se začenja že 16. julija, ko bo v petkovem poletnem popoldnevu Bravo na domačem stadionu gostil Radomlje. V soboto zvečer bodo gledalci v Murski Soboti priča zgodovinskemu trenutku za slovenski nogomet, znan pa je že tudi termin prvega derbija. Prva liga Telemach uvaja še eno pomembno novost – stalne termine tekem.
 • 29.06.2021 | VAR
  VAR na tekmah 1. SNL z začetkom nove sezone
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 13. seji odločil, da se bo na tekmah 1. slovenske nogometne lige v sezoni 2021/22 uporabljala VAR (Video assistant referee) tehnologija.

DELI NA