27.03.2021 | A
Točke ostale v Rusiji

Reprezentanca Slovenije je na drugi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 izgubila z Rusijo. Gostitelji so v Sočiju slavili z 2:1, Jana Oblaka je dvakrat premagal Artem Dzjuba, Slovence pa je v igro še pred odmorom vrnil Josip Iličić. Drugi polčas ni ponudil zadetkov, točke pa so ostale v Rusiji.  

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2022 - DRUGI KROG:

RUSIJA - SLOVENIJA 2:1 (2:1)

Stadion: Fišt, gledalcev 13.008.
Sodniki: Di Bello, Costanzo, Passeri (vsi Italija).
Strelca: 1:0 Dzjuba (26., 35.), 2:1 Iličić (36.).
Rusija: Šunin, Kudrjašov, Džikija, Semenov, Fernandes, Kuzjajev, Odzojev, Golovin (od 49. Mirančuk), Žirkov (od 68. Karavajev), Žemaletdinov (od 86. Muhin), Dzjuba (od 86. Zabolotnij).
Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Blažič, Stojanović (od 62. Skubic), Kurtić, Bijol (od 62. Vetrih), Lovrić (od 86. Zahović), Zajc (od 75. Bohar), Iličić, Šporar (od 75. Vučkić).
Rumeni kartoni: Golovin, Kudrjašov, Mirančuk; Mevlja, Zahović.
Rdeči karton: /.

Slovenski nogometaši so po velikem slavju proti Hrvaški gostovali v olimpijskem Sočiju. Na stadionu Fišt so si kljub novemu koronavirusu tekmo v živo ogledali tudi gledalci, saj je, kar zadeva korono, ob Črnem morju precej sproščeno vzdušje. Na tribunah je bila tudi peščica slovenskih privržencev, ki delajo v krasnodarski regiji, ti pa so videli poraz svoje izbrane vrste, tretjega na šesti medsebojni tekmi z Rusi (ob dveh zmagah in remiju).

V uvodu tekme sta si obe vrsti priigrali nekaj delnih priložnosti, v deveti minuti pa je moral Jan Oblak prvič resneje posredovati po strelu Rifata Žemaletdinova iz bližine Malce z desne strani. Le malce zatem je moral posredovati še po poskusu Georgija Džikije z leve strani. V 20. minuti je zgrešil cilj Mario Fernandes, Slovenci pa so bili sicer enakovreden tekmec, a jim domači niso pustili zaključnih strelov.

So pa v 26. minuti do novega prišli Rusi, Artjom Dzjuba je z 12, 13 metrov sprožil in ugnal Jana Oblaka za 1:0. V 32. minuti je Slovenija, ki je prejela šele svoj drugi zadetek na zadnjih desetih tekmah, le prišla do strela, a je Josip Iličić malce izven kazenskega prostora meril previsoko.

V 35. minuti so gosti doživeli nov šok. Najprej je Aleksandr Golovin zadel prečko slovenskih vrat, nato pa je do žoge spet prišel Dzjuba in dosegel svoj 29. gol v državnem dresu za 2:0. Tako je vse bližje ruskemu rekorderju Aleksandru Keržakovu (30). Še iz časov Sovjetske zveze je sicer na vrhu Ukrajinec Oleg Blohin z 42 goli.

Slovenci so se hitro vrnili v igro, v 36. minuti je namreč Josip Iličić s polvolejem s slabih 20 metrov zmanjšal zaostanek na 1:2, potem ko je zadel po podaji Mihe Zajca, ki je tokrat dobil priložnost v začetni enajsterici. V 42. minuti je bil pred vrati Rusov malce "prekratek" Andraž Šporar, tako da so Rusi na glavni odmor šli s prednostjo.

V drugem polčasu je v 51. minuti najprej nenatančno meril Jurij Žirkov, deset minut pozneje pa je s strelom z roba kazenskega prostora žogo malce čez gol poslal Žemaletdinov. V 67. minuti je po dolgem času zagrozila tudi Slovenija, Iličićev poskus v kazenskem prostoru pa je ustavil Anton Šunin.

Na drugi strani je v 70. minuti po napaki Nejca Skubica do stela z leve iz bližine prišel Vjačeslav Karavajev, Oblak pa je bil na mestu. Slovenija je ob koncu iskala vsaj izenačenje, a ji ni uspelo resneje ogroziti domačega vratarja, tako da se Kekovi izbranci na Ciper odpravljajo z zmago in porazom s prvih dveh tekem.

Izbrance Matjaža Keka v torek čaka še tretja marčevska preizkušnja, in sicer gostovanje na Cipru, kjer pa zaradi kartonov ne bo mogel igrati Miha Mevlja.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Škoda, da velik voljni moment na koncu ni prinesel rezultata. Objektivno in samokritično - v določenih trenutkih smo slabše reagirali. Serija neporaženosti je končana, zdaj lahko začnemo na novo. Je bilo veliko pozitivnega, v sami kakovosti igre smo naredili veliko dobrih zadev, ampak ne pomaga nič, delali smo namreč tudi določene napake. Razočaranje je, ni pa časa za objokovanje. Velika želja je bila za izenačenje, ampak ni se izšlo in gremo dalje. Čaka nas naslednja tekma, in sicer z določenimi problemi, Miha Mevlja ima kartone, Andraž Šporar pa se mora vrniti na Portugalsko zaradi zahtev kluba."

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA