12.06.2022 | Sodniki
Tretji pomladni VAR seminar

Po koncu 31. sezone slovenskega državnega nogometnega prvenstva, so se v ponedeljek 6. junija na Brdu pri Kranju zbrali Mednarodni slovenski FIFA sodniki in drugi elitni sodniki, ki sodijo oz. delujejo na tekmah 1. slovenske nogometne lige (1. SNL) kot video sodniki (VAR).

Na sedežu NZS so se skupaj s pomočniki video sodnikov (AVAR) pod vodstvom častnega predsednika Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in vodje VAR izobraževanja sodnikov Vladimirja Šajna udeležili tretjega letošnjega specialnega pomladnega seminarja video sodnikov (VAR) in njihovih pomočnikov (AVAR).

Po uvodnem pozdravu je z vmesnima premoroma sledila 4 ure trajajoča analiza s pregledi komunikacije med sodniki in video sodniki v "VOR" sobi, obravnavalo se je številne posnetke in ugotavljalo pravilnost delovanja s podajanjem smernic na podlagi izkušenj.

Analiza je potrdila, da je bilo delovanje sodnikov v spomladanskem delu prvenstva z nekaj manšimi napakami v splošnem zelo dobro, celotna uvodna sezona uporabe VAR tehnologije na tekmah slovenskega državnega prvenstva pa je potrdila visoko usposobljenost sodnikov pri upravljanju video tehnologije in interpreteaciji protokola VAR ter ob tem ravnanje v skladu s smernicami UEFE.

Del seminarja je bil namenjen tudi obravnavi VAR statistike, kjer je bilo v celotni sezoni na 124 tekmah z uporabo video tehnologije 37 intervencij od tega 15 v zvezi z doseganjem zadetka (ofsajd), 15 pri kazenskih udarcih in 7 pri primerih za rdeči karton.

Na 86. tekmah spomladanskega dela prvenstva je bilo v povprečju 3,7 ogledov situacij s strani video sodnikov na posamezno tekmo, povprečen čas vseh ogledov je bil 33 sekund/ ogled, celotni izgubljeni časa zaradi VAR ogledov pa je bil 2 min/ tekmo. Kot zanimivost povejmo, da je po nekaterih raziskavah na tekmo v povprečju izgubljenih pribiližno 20 minut samo zaradi vmetavanj.

V povprečju je bila spomladi VAR intervencija na vsake 3 tekme kar je povsem primerljivo tekmovanjem na ravni Evropske nogometne zveze (UEFA). Primeri ogledov video sodnikov VAR, ki na koncu ne privedejo do intervencije so v povprečju trajali 25 sekund/tekmo. 

Pri porabi časa za ponoven sodnikov ogled posnetka na igrišču "OFR"- spomladi 18 primerov- je bilo v povprečju porabljeno 114 sekund, kar je primerljivo porabi časa na tekmovanjih UEFE v letu 2021, prostor za hitrejše preglede in večjo učinkovitost s porabo časa pa je pri upravljanju direktnih korekcij, ki jih je bilo v prvi polovici leta 11 s povprečno porabo 110 sekund/VAR korekcijo.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.
 • 26.04.2022 | Sodniki
  Staša Špur na WEURO 2022
  Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes uradno imenovala sodnice, pomočnice sodnic in video sodnike za žensko evropsko prvenstvo 2022, ki bo v Angliji med 6. in 31. julijem. Veliko priznanje je prejela tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, saj je med najboljšimi 25 izbranimi pomočnicami sodnic za WEURO 2022 tudi naša predstavnica iz Prekmurja, 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote.

DELI NA