08.01.2016 | U18
U18: Visoka zmaga za polfinale

Izbrana vrsta do 18 let ostaja v igri za zmago na memorialnem turnirju Valentina Granatkina. Po zmagi nad Bolgarijo in remiju z Latvijo, so se varovanci selektorja Benedejčiča v zadnji tekmi skupinskega dela pomerili še z ravno tako neporaženim Azerbajdžanom, ki pa je bil brez pravih možnosti. Mladi Slovenci so se veselili visoke zmage s 4:0, s katero so se približali ponovitvi lanskega dosežka, ko je leto starejša generacija osvojila tretje mesto.

Memorial Valentina Granatkina:

SLOVENIJA U18 – AZERBAJDŽAN U18 4:0 (2:0)

Sodniki: G. Anoshin, A. Runov, I. Ivanov (RUS)
Strelci: Žižek (18., 36.), Karič Šoštarič (56.), Žurga (90.)

Slovenija U18: Vodišek, Čoralić, Rom, Karič Šoštarič, Pišek, Petrović, Novak, Bužinel, Ogrinec, Žižek, Sredojević. Igrali so še: Kambič, Kene, Brekalo, Žurga, Vajda, Šalja, Dedić, Vekić. Selektor: Benedejčič.
Azerbajdžan U18: Popov, Huseyin, Garayev, Hasanov, Asadov, Nabiyev, Metin, Oksuz, Mehdiyev, Mahmudov, Akpinar. Igrali so še: Mukhtarli, Ahmadov, Haziyev, Gadirzade, Rizvanov, Badalzade, Babayev. Selektor: Hasanov.

Slovenski selektor Igor Benedejčič je na zelenico poslal popolnoma identično enajsterico kot v tekmi z Bolgarijo in Latvijo. Po uvodnem otipavanju so prvi zapretili Slovenci, a v 11. minuti vratar Popov ni imel pretiranih težav s strelom Žižka. Zato pa je bil čuvaj azerbajdžanske mreže brez moči v 18. minuti, ko je že omenjeni Žižek izkoristil natančen predložek Bužinela, trikratnega strelca z minulih dveh tekem. Napadalec Brava je po predložku z desne strani igrišča preskočil obrambo Azerbajdžana in po strelu z glavo Slovenijo povedel v vodstvo z 1:0. Zgolj dve minuti kasneje bi lahko Slovenija podvojila svojo prednost. Odbita žoga je na robu kazenskega prostora končala pri Petroviću, ki je že premagal vratarja, a je Azerbajdžan rešila desna vratnica. V 27. minuti je s podobnega položaja poskusil še Sredojević, a meril v Popova. Že med streloma Petrovića in Sredojevića so bolje zaigrali tudi Azerbajdžanci, zato je selektor Benedejčič kar nekajkrat povzdignil glas, v uvodu 31. minute pa se je moral izkazati tudi Vodišek. Slovenski vratar je odlično posredoval strelu Oksuza, ki je po kotu sprožil z dobrih sedmih metrov. To pa je bil šele uvod v krajšo ofenzivo Azerbajdžana. Minuto zatem se je po hitro izvedenem prostem strelu s pravočasnim posredovanjem izkazal Pišek, ki je strel Nabiyeva izbil v kot, po katerem je z 18 metrov močno, a nenatančno sprožil še Metin. Slovenci so na pritisk nasprotnika odgovorili na najboljši način - z novim zadetkom v 36. minuti. Ogrinec je v ogenj poslal Žižka, ki je izkoristil nezbranost branilcev in s strelom v daljši kot azerbajdžanskega gola podvojil slovensko prednost. To ni ustavilo azerbajdžanskih poizkusov, v 40. minuti se je moral znova izkazati Vodišek. Po preigravanju in predložku Mehdiyeva je bil pred slovenskim golom najvišji Oksuz, a je Vodišek žogo izbil čez prečnik.

Slovenci so bolje krenili tudi v drugi polčas. Kljub vodstvu z dvema zadetkoma prednosti so hitro pritisnili proti golu Azerbajdžana in v 11. minuti nadaljevanja zadeli še tretjič. Zgolj nekaj sekund pred tem sta se v priložnosti znašla Sredojević, čigar strel je Popov odbil, odbito žogo pa je po dotiku enega od branilcev mimo gola poslal Žižek. Kot je izvedel Karič Šoštarič, ki si je ob desni stranski črti izmenjal žogo s Piškom, nato pa poslal predložek pred gol, ki resda ni našel soigralcev, a je kljub temu končal v daljšem kotu azerbajdžanskega gola. Kavkaška obramba je bila izigrana tudi v 67. minuti, ko sta po desni strani lepo kombinirala Žižek in Kene, ki se je znašel sam pred vratarjem Popovim, a je dvoboj iz oči v oči dobil slednji. Popov je bil na pravem mestu tudi po pol ure igre drugega polčasa, ko je Sredojević z lepo potezo zaposlil Keneta, ki je sprožil z leve strani kazenskega prostora, a je po dobrem posredo­­­vanju Popova žoga končala v kotu. Tri minute zatem je Azerbajdžan še drugič rešil okvir vrat. Po povratni podaji je močno sprožil Kambič, a je žoga končala v prečniku. Ob visoki razliki sta oba selektorja priložnost za igro ponudila vsem nogometašem na klopi, posledično pa se je ob številnih menjavah v zaključku obračuna izgubil tudi ritem igre. Slovenci so nadzorovali potek dogodkov, kljub visokemu vodstvu pa so pogosto krenili tudi v napad. Enega zadnjih so izpeljali tudi v 90. minuti, ko sta se v hitrem protinapadu znašla Žurga in Bužinel. Strel goriškega napadalca je Popov odbil, zato pa je bil nemočen ob poizkusu kranjskega nogometaša Žurge, ki je žogo z vrha kazenskega prostora pospravil v zgornji levi kot gola Azerbajdžana.

Slovenija se bo po dveh dneh premora na igrišče znova vrnila v ponedeljek, ko jo ob 15. uri po slovenskem času čaka polfinalni dvoboj. Nasprotnik za zdaj še ni znan.

Tekst: NZS
Foto: Granatkin

SORODNE NOVICE

  • 15.06.2023 | U18
    Izbrana vrsta do 18 let nadaljuje niz neporaženosti
    Reprezentanca Slovenije do 18 let je v Gornji Radgoni odigrala še drugo prijateljsko tekmo. Varovanci Antona Žlogarja so remizirali z vrstniki iz Črne gore in ostajajo neporaženi že osem tekem zapovrstjo.
  • 13.06.2023 | U18
    Slovenija ugnala Poljsko
    Reprezentanca Slovenije do 18 let se je v Gornji Radgoni pomerila z izbrano vrsto Poljske in slavila z 1:0. V četrtek se bodo varovanci Antona Žlogarja pomerili s Črno goro.
  • 02.06.2023 | U18
    Žlogar izbral za prijateljska obračuna s Poljsko in Črno goro
    Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 13. in 15. junijem pomerila z izbranima vrstama Poljske ter Črne gore. Selektor Anton Žlogar je v ta namen izbral 25 igralcev letnika 2005, ki se bodo v Gornji Radgoni pomerili z omenjenima nasprotnikoma.
  • 11.05.2023 | U18
    Slovenija na drugem srečanju ugnala Bosno in Hercegovino
    Reprezentanca Slovenije do 18 let se je še drugič pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so bili v Zenici tokrat boljši od svojih vrstnikov, saj so slavili z 1:3. 
  • 09.05.2023 | U18
    Na prvem srečanju z Bosno in Hercegovino brez zadetkov
    Reprezentanca Slovenije do 18 let se je pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so se v Zenici s svojimi vrstniki razšli z neodločenim izidom 0:0. Drugi obračun proti istemu nasprotniku bo odigran v četrtek.
  • 02.05.2023 | U18
    Žlogar izbral za prihodnja prijateljska obračuna
    Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 9. in 11. majem pomerila z izbranima vrstama Bosne in Hercegovine ter Savdske Arabije. Selektor Anton Žlogar je v ta namen vpoklical 23 nogometašev.
  • 09.06.2022 | U18
    V Čatežu premagali Severno Makedonijo
    Reprezentanca Slovenije do 18 let je junijske priprave sklenila z zmago. Izbranci selektorja Antona Žlogarja so v Čatežu s 3:0 premagali Severno Makedonijo, še na tretji tekmi pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.
  • 07.06.2022 | U18
    Na drugi tekmi s Poljaki brez zadetkov
    Reprezentanci Slovenije in Poljske do 18 let sta v Krškem odigrali še drugo prijateljsko srečanje. Po slovenski zmagi na prvi tekmi tokratni obračun ni dal zmagovalca, ekipi sta se razšli z začetnim rezultatom.
  • 01.06.2022 | U18
    V Krškem premagali Poljsko
    Junijski termin za reprezentančno akcijo izkorišča tudi izbrana vrsta Slovenije do 18 let. Četa Tončija Žlogarja je v Krškem odigrala prvo od treh tekem in z 2:0 premagala reprezentanco Poljske.
  • 25.05.2022 | U18
    Žlogar izbral za prijateljski turnir
    Slovenska reprezentanca do 18 let bo med 1. in 9. junijem sodelovala na mednarodnem prijateljskem turnirju. Selektor Tonči Žlogar je v ta namen selekcioniral reprezentanco letnikov 2004 in mlajših, ki se bo dvakrat pomerila z izbrano vrsto Poljske, enkrat pa s Severno Makedonijo.

DELI NA