30.12.2015 | U21
U21: Pokazali močan karakter

Ne zgodi se prav pogosto, da bi celo širša slovenska nogometna javnost kljub dodatnim kvalifikacijam za člansko evropsko prvenstvo 2016, v katerih je igrala tudi naša reprezentanca, še nekaj dni zatem opozarjala tudi na izbrano vrsto do 21 let. Glavni razlog za to je bila velika zmaga proti Srbiji, svetovnemu prvaku med 20-letniki, v okviru kvalifikacij za Euro 2017.

Spomnimo, 17. novembra, nekaj ur pred neuspešnim razpletom dvoboja izbrancev Srečka Katanca z Ukrajinci, so mladi varovanci Primoža Glihe v Kopru na kolena spravili favorizirane in dotlej neporažene Srbe. Strelca za zmago z 2 : 0 sta bila v zadnjem času zelo vroči napadalec Olimpije Andraž Šporar in član Maribora Dino Hotić. Na šesti tekmi kvalifikacij je bila to četrta zmaga, ki trenutno ob 12 točkah pomeni drugo mesto v skupini 2. S točko več in tekmo manj vodi Italija, ki je Glihove nogometaše premagala na obeh medsebojnih obračunih in je za selektorja najboljša ekipa skupine, Srbi pa ob tekmi manj za Slovenijo zaostajajo za dve točki.

Izhodišče za napad na vsaj drugo mesto ? štiri najboljše drugouvrščene ekipe bodo šle v dodatne kvalifikacije, devet zmagovalk skupin pa neposredno na EP ? je torej dobro. A ne to ne odmevna zmaga proti Srbom pri selektorju Primožu Glihi in njegovih varovancih nista povzročili evforije. »Nisem zaznal tega. Vsaj pri nas v strokovnem štabu ne. Smo pa bili zadovoljni. Zakaj? Zaradi tega, ker smo igralcem vedno govorili, da nihče ni bav-bav. Ko greš v tekmo energično, odločno, stoodstotno, potem ni težav. Potem so samo malenkosti tiste, ki odločajo. Tako kot na primer na tekmi v Italiji, ko je sodnik dosodil enajstmetrovko, čeprav bi se lahko odločil tudi drugače,« pravi Gliha.

Pred tekmo s Srbijo je fantom pokazal posnetke s tekme z Italijo v Kopru, ki so jo izgubili z 0 : 3, po Glihinem mnenju zaradi italijanske nogometne arogance, samozavesti, odločnosti in osredotočenosti. »Vprašal sem jih, kje so bili Italijani boljši od nas. Da niso bili boljši, so rekli. Odvrnil sem jim, da so bili boljši za tri zadetke. Tukaj si ni kaj lagati. Tanka je črta med zmago in porazom. Ampak na srečo so to miselnost prenesli na obračun s Srbi,« razlaga Gliha.

Selektor je med polčasoma, ko je bilo kljub nekaj Šporarjevim priložnostim v prvem delu igre še vedno 0 : 0, igralce nagovoril z zanje že znanimi prijemi. »Rekel sem jim to, kar sem jim že večkrat. Mi nismo boljši od Srbov. To bi bila lažna samozavest. Ampak nikjer ne piše, da jih ne moremo premagati. Kako pa jih lahko premagamo? Samo z osredotočenostjo. Če ti verjameš, da si lahko zmagovalec nekega dvoboja, ti to da neverjetno veliko energije. Fantje so to izpeljali maksimalno in danes imajo 12 točk. Danes so eni glavnih frajerjev v eni najtežjih skupin v kvalifikacijah. To zdaj postaja zgodba menedžerjev, klubov, ljudi, ki se ukvarjajo z nogometom. Fantje so si dvignili raven zanimanja, kar zadeva odhode v tujino. Za kaj takega pa moraš biti najprej visoko na lestvici. Evropa želi plačati zmagovalno miselnost.«

Na začetku kvalifikacij ni bilo vse tako optimistično. Ob Srbiji in Italiji je žreb Sloveniji namenil še Irsko, Litvo in Andoro. Gliha priznava, da so imeli ob tem kar mešane občutke. Tudi sami fantje še niso verjeli vase, »ker na igrišču ni lahko biti pravi, pri mnogih fantih namreč lažna veličina zbledi, ko se tekma začne «.

»To so igralci, ki že igrajo v članski konkurenci in je rezultat pač najpomembnejši,« meni selektor, ki pa so mu fantje pogled na vse skupaj razvedrili že prej, in sicer na mednarodnem turnirju v Ukrajini, kjer so osvojili prvo mesto v konkurenci gostiteljice, Grčije in Moldavije. »Tam smo videli, da fantje dojemajo to, kar jim ves čas govorim, da je nogomet kolektivna igra in da se individuum lahko pojavi izključno in samo v pravih trenutkih. V nasprotnem primeru je to pogubno,« pojasnjuje nekdanji slovenski reprezentant.

Dodaja, da so njegovi izbranci na začetkih svojih poklicnih poti in lahko pustijo pečat, ki jih bo zaznamoval v prihodnje in bi jih lahko odnesel v povsem drugačne vode kot njihove predhodnike. K temu ustvarjanju pečata bodo pripomogle tudi naslednje kvalifikacijske preizkušnje, dve z Irsko ter po ena z Litvo in s Srbijo.

»To bodo težje tekme, vsaj zame. Potrebno jih bo zmagati. Zanima me, kako bodo fantje reagirali na te dvoboje, na katerih moraš obdržati možnosti za drugo mesto. Malce me skrbi kontinuiteta. Uspešen je tisti, ki na visoki ravni igra na 15, 20, 25 tekmah. Če nekdo v takšnem razponu odigra le dve izvrstni tekmi, druge pa povprečno ali slabo, temu v nogometu ne bo uspelo, saj to kaže na njegov karakter. Naša ekipa je doslej pokazala močan karakter. Na začetku sicer ni verjela vase, tako kot njene predhodnice. Zdaj pa bomo videli, kako se bodo fantje vedli ob tem, ko bodo favoriti. Tukaj imam največ pomislekov,« priznava Gliha.

Ta bi po jesenskem začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 na račun članske vrste kaj lahko ostal (vsaj) brez Šporarja. A selektor meni, da imajo dovolj rešitev tudi v tem primeru. »Šporar ima kakovost, to je definitivno. Bodimo pa realni, ni je kazal do pred dveh, treh mesecev. S tem, ko je zabil gol Srbom, ki so eni najboljših na svetu, ima neko prednost. Ima tisti 'golgetrski' ubijalski instinkt. Drugi v naši reprezentanci nimajo takšnega. Toda s Šporarjem ali brez bomo poskusili doseči isto. Treba bo pač prilagoditi igro igralcem, ki bodo na voljo,« dodaja Gliha, ki je že doslej bolj ali manj uspešno izbiral iz baze 22, 23 igralcev.

Za konec ima strateg za svoje nogometaše pripravljeno še eno modrost. »Danes so vsi na računalnikih. Sprašujem jih, koliko od njih je že odprlo 99-odstotno prenešeno datoteko. Nihče. To pomeni, da če ne živiš stoodstotno za nogomet, za določeno tekmo, ti ne bo uspelo

Tekst: Leon Rosa za Naš nogomet, december 2015
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA