UEL: Prenovljeni Maribor nad Levski

V četrtkovem večeru sezono 2016/17 odpirajo tudi Mariborčani. Štajerci prvič po petih letih v novo sezono ne bodo vstopili s tekmo kvalifikacij za UEFA Ligo prvakov, z naslovom pokalnega prvaka si je četa trenerja Darka Milaniča zagotovila boj za UEFA Evropsko ligo, s katero ima že dobre izkušnje.

Maribor se je v zadnjih petih letih kar trikrat prebil v skupinski del UEFA Evropske lige, ki ga je v preteklosti že okusil tudi tokratni nasprotnik na poti do evropske jeseni. Tudi Levski je doslej že trikrat zaigral v skupinskem delu UEFA Evropske lige, nazadnje leta 2010, ko je v skupini z Gentom, Sportingom in Lillom zasedel zadnje mesto. 26-kratni bolgarski prvak je v naslednjih treh poskusih napada na Evropo vselej izpadel že na prvi stopnički, klub pa se po nekaj manj uspešnih sezonah na evropsko sceno vrača po treh letih čakanja. V mednarodni pisani zasedbi najdemo tudi nekaj reprezentantov, Levski pa vodi prekaljeni, že 69-letni, Ljupko Petrović, ki ima z bolgarskim nogometom precej izkušenj, leta 1991 pa se je s Crveno zvezdo povzpel tudi na tron evropskega nogometa.

»Manj je dilem pri sestavi ekipe kot pred dnevi, a so še zmeraj prisotne. Vsak trening prinese določen odgovor, a tudi zastavi novo vprašanje. Dovolj je še časa za premislek. Moram pa poudariti, da dileme niso v negativnem smislu, ampak v pozitivnem. Gre bolj za sladke skrbi, z mislijo, kaj bi lahko kateri igralec prinesel v določenem trenutku. Med pripravami nismo igrali, da bi si dvigovali samozavest proti manj zahtevnim ekipam. Ampak smo imeli zahtevne preizkušnje, da bi bili na prvi uradni tekmi v čim boljšem stanju in da imamo pravi vpogled v ekipo,« poudarja Darko Milanič, ki bo pri sestavi začetne enajsterice moral upoštevati dejstvo, da Aleksander Rajčević, Rodrigo Defendi, Aljaž Cotman, Valon Ahmedi in Matej Palčič niso nared za nastop.

Mariborski strateg se je razgovoril tudi o pomoči s tribun Ljudskega vrta in poudaril, da bodo njegovi varovanci motivirani in agresivni: »Zelo pomembna bo, zmeraj je bila. Kot moštvo na igrišču moramo dati prave signale navijačem. V soboto so med dvobojem proti Celticu razbrali, da je bojevitost naša značilnost, da smo se pošteno lotili dela in so nam namenili podporo. Na igrišču bomo motivirani, hitri, agresivni in storili bomo vse, da bi naša kvaliteta prišla do izraza. Iz tega bo prišla primerna podpora in nam bodo navijači tudi kakšno tehnično napako, ki se zgodi med tekmo, hitreje oprostili.«

Mariborska zasedba je v tekmovalnem premoru doživela nekaj sprememb. Željko Filipović je nove izzive našel v Belgiji, medtem ko je Jean Philippe Mendy, ki si je razdelil krono za najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije, odšel na Kitajsko. Od Ljudskega vrta se je poslovil tudi Agim Ibraimi in prestopil v Astano, vijoličasti dres pa sta slekla tudi Amir Dervišević in Welle Ndiaye. Na vhodnih vratih je bilo manj prometa, med vijolice se je vrnil Aleks Pihler, vodstvo kluba pa je iz Celja zvabilo Blaža Vrhovca in Sunnyja Omoregieja, ob tem pa Darko Milanič računa tudi na mlade moči, z Dinom Hotićem na čelu, ki se je po polletnem kaljenju v Krškem vrnil v Maribor in si nadel dres s številko deset.

Maribor v položaj favorita postavlja tudi klubska lestvica UEFA, na kateri Štajerci zasedajo 94. mesto, Levski pa se nahaja na 289. poziciji. Mariboru, ki se bo prvič srečal z bolgarskim predstavnikom, in Levskemu bodo pravico Romuni. Cristianu Balaju bosta pomagala Ovidiu Artene in Cristian Orbulet, četrti sodnik bo Adrian Comanescu.

Kvalifikacije za UEFA Evropsko ligo, prva tekma 2. kroga:

Četrtek, ob 20.00: MARIBOR - LEVSKI SOFIJA (BOL)

Seznam prijavljenih nogometašev za nastop v UEL: Aljaž Cotman, Jasmin Handanović, Matko Obradović, Adis Hodžić, Erik Janža, Marko Šuler, Mitja Viler, Rodrigo Defendi, Denis Šme, Blaž Vrhovec, Aleks Pihler, Amar Rahmanović, Sintayehu Sallalich, Dino Hotić, Sandi Ogrinec, Dare Vršič, Marwan Kabha, Daniel Vujčić, Damjan Bohar, Aleš Mertelj, Marcos Tavares, Milivoje Novaković, Sunny Omoregie, Gregor Bajde.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 14.07.2016 | Mednarodna tekmovanja
    UEL: Maribor in Levski brez zadetkov
    Nogometaši Maribora so na prvi tekmi 2. predkroga evropske lige doma igrali neodločeno 0:0 proti Levskemu iz Sofije. Povratna tekma bo prihodnji četrtek v Sofiji.

DELI NA