30.03.2021 | U21
Uefa ob EP do 21 let predstavila kampanjo Čistejši zrak, boljša igra

Združenje evropskih nogometnih zvez UEFA pričenja s kampanjo javnega ozaveščanja - “Cleaner Air, Better Game” (slovenski uradni prevod: “Čistejši zrak, boljša igra”), ki bo sklopu evropskega prvenstva reprezentanc U-21, ki ga gostita Madžarska in Slovenija, osvešča o naraščajoči grožnji onesnaženosti zraka javnemu zdravju - problemu, ki letno na globalni ravni terja več kot 8 milijonov življenj.

Med skupinskim delom tekmovanja (24.3 - 31.3) in izločevalnimi dvoboji v izteku prvenstva (31.5- 6.6.), bo UEFA izvajala serijo pilotnih iniciativ, podprtih s strani vodilnih organizacij na področju podnebnih ukrepov in zaščite okolja. 

Kot del kampanje, bo UEFA prek platforme UEFA Count Us In nagovarjala nogometaše in ljubitelje nogometa k sodelovanju v obliku majhnih zavez h korakom, ki lahko z enostavnimi spremembami življenjski navad prispevajo k izboljšanju kakovosti zraka: odločitev za več hoje ali vožnje s kolesom, majhna znižanja temperature ogravanja gospodinjstev ali zmanjšanje količine zavržene hrane. Vsaka zaveza oz. zaobljuba se bo prištela k skupnemu števcu učinkov, ki korake pretvori v resnične doprinose k znižanju ogljičnih odtisov sodelujočih.

“Če lahko “Cleaner Air, Better Game” motivira ljubitelje nogometa k sprejemanju majhnih sprememb, ki izboljšujejo kakovost zraka, bo posledica kampanje skupna korist za našo družbo,” je povedal predsednik UEFA Aleksander Čeferin ob naznanitvi kampanje v torek. 

Pobudo kampanje, ki jo vodi UEFA divizija za družbeno odgovornost, sta ob Count Us In podprli še Evropska komisija (EK) in Svetovni sklad za naravo (WWF). 

“Pozdravljam UEFA kampanjo o čistem zraku: naj bo inspiracija za mnoge prihodnje aktivnosti v boju proti okoljski krizi na področju svetovnega poklicnega nogometa,” pravi Frans Timmermans, izvršni podpredsednik Evropske komisije, zadolžen za izvajanje Evropskega Zelenega dogovora (EU Green Deal).

"Pozdravljam osredotočenost UEFA proti okoljski onesnaženosti in novo kampanjo “Cleaner Air, Better Game”," je povedal EU komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius . “Onesnaženost zraka ima zelo resničen učinek na naše zdravje in počutje. Tudi na možnost kdaj in kje lahko uživamo v športu. To je en izmed mnogih razlogov zakaj smo zavezani k ambiciji ničelne onesnaženosti Evropske unije."

 

Predsednik UEFA: “Resnična in prisotna grožnja” 

“Slaba kakovost zraka ogroža dolgoročno zdravje naše družbe in športa” dodaja g. Čeferin. “Z doseganjem tako široke javnosti lahko igra nogomet pomembno vlogo pri ozaveščanju o resnični in prisotni nevarnost posledic onesnaženosti zraka - tako na zelenici kot izven nje”. 

Evropska komisija ocenjuje, da 130 evropskih mest trenutno ne zagotavlja standardov, ki jih določa zakonodaja o kakovosti zraka Evropske unije. Posledice izpostavljenosti onesnaženosti zraka le v Evropi na letni ravni povzročijo 400.000 smrtnih žrtev. 

Znanstvene raziskave s področja sklepajo, da ima onesnaženost zraka negativen učinek na zdravje in zmogljivost igralk in igralcev. Študije dokazujejo, da lahko višji nivoji izpostavljenosti onesnaženosti zraka upočasnijo hitrost poteka igre do 15% in znatno znižajo število podaj.

“Milijoni Evropejcev ljubijo nogomet. Uživajo v igranju in spremljanju nogometa. Ne glede ali žogo brcamo na zelenici v parku, ali na betonskem igrišču, si vsi, ki igramo, zaslužimo dihati čist zrak,” dodaja g. Timmermans. “Tako ljubitelji igre kot igralci pa lahko s svojimi osebnimi odločitvami pripomoremo k izhodu iz okoljske krize. Ena takšnih je že sam način kako se odpravimo na nogometno tekmo.”

“Kampanja UEFA v sodelovanju s Count Us In se odvija na vznemirljivi točki preloma” pravi Christiana Figueres, nekdanja izvršna sekretarka Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi okolja (UNFCCC) in ustanoviteljica Global Optimism. “Čisti in obnovljivi energetski sistemi so že na dosegu roke, a da bi njihovo uporabo pospešili, moramo skupaj napraviti korak proti spremembi.”

“Uporaba fosilnih goriv za pridobivanje energije in transport, povzročata okoljske spremembe ter prispevata k povišanim nivojem onesnaženosti zraka, ki je nevarno za nas vse. Veseli nas, da imamo priložnost nagovora milijonov nogometnih navdušencev in stotine igralcev po celi Evropi ter poziva k sprejemanju korakov, ki lahko pomagajo zaščititi tisto kar imajo radi.”

 

 

UEFA in državi gostiteljici povezani za ustvarjanje trajne dediščine

Ob zavezi, da bo letošnje evropsko prvenstvo nogometnih reprezentanc do 21 let, ogljično nevtralen dogodek, UEFA tesno sodeluje z nogometnima zvezama Madžarske in Slovenije, s ciljem ustvarjanja trajne in pozitivne dediščine, ki se bo izkazala v obliki naporov, ki bodo dolgoročno znižali onesnaženost zraka v državama.

S tem namenom se je UEFA ob podpori obeh nogometnih zvez zavezala k investicijam vezanim na aktivnosti sajenja dreves, javne so-uporabe koles in nagovarjanju k uporabi koles med prvenstvom.

“S temi simbolnimi ukrepi želimo odgovorno okrepiti svoje delovanje na okoljskem področju in podpreti zelene iniciative povezane s širšo nogometno skupnostjo,” je povedal Radenko Mijatović, Predsednik Nogometne Zveze Slovenije (NZS).

“Vsak državljan je lahko ponosen, da Slovenija dosega in postavlja visoke standarde na področju skrbi za okolje,” dodaja. “Vsak posameznik mora sprejeti odgovornost pri zaščiti našega planeta. Zemlja se ne bo nehala vrteti, a naša dolžnost je, da svet zanamcem pustimo vsaj v enakem stanju kot smo ga prejeli, če ne v nekoliko boljšem. To zajema tudi kakovost zraka, ki ga dihamo.”

“Veseli me, da imamo kot ena izmed držav gostiteljic evropskega prvenstva U-21 priložnost sodelovanja pri UEFA okoljski kampanji,” je razložil Sándor Csányi, predsednik Madžarske Nogometne Zveze (MLSZ). “Prepričan sem, da bo tekmovanje nepozabno, ne le z vidika kakovosti medsebojnih dvobojev, temveč tudi zaradi kampanje, ki nagovarja javnost o pomembnosti okoljske ozaveščenosti. 

“Tisti, ki se zavedamo svoje sedanjosti, čutimo obvezo za odgovorno ravnanje na vseh področjih življenja. Podpora mladinskega nogometa je za MLSZ strateškega pomena, saj predstavlja najpomembnejšo investicijo v našo prihodnost,” dodaja gospod Csányi, “Prav zato polagamo posebno pozornost na področju socialnih in okoljskih problematik. Povedano z besedami nemškega pesnika in filozofa Friedricha Wilhelma Nietzscheja: ‘Prihodnost vpliva na sedanjost v enaki meri kot preteklost’.”

 

UEFA: prvi korak v strategiji podnebnih ukrepov

Z namenom ocene aktivnosti in učinkov kampanje, bo Združenje evropskih nogometnih zvez, skupaj s ključnimi deležniki organiziralo simpozij, ki bo potekal 5. junija 2021. Zaključki simpozija bodo osnovali smernice delovanja delovne skupine, ki jo je Združenje prejšnje leto  ustanovila z namenom priprave dolgoročne UEFA strategije na področju podnebnih ukrepov.

Namen delovne skupine je, da ob pomoči stroke ovrednoti učinek, ki ga ima nogomet na globalno podnebje, z izsledki prepozna najučinkovitejše načine pri zniževanju lastnega ogljičnega odtisa ter razišče učinke podnebnih sprememb na evropski nogomet.

Prav tako kot v primeru evropskega prvenstva U-21, se Združenje nogometnih zvez zavezuje k izravnavi vseh ogljičnih izpustov EURO 2020, ki bo potekalo to poletje. 

Decembra lansko leto, je predsednik Čeferin?pristopil k Evropskem podnebnem paktu, z zavezo, da bo UEFA uporabila svoj globalni doseg pri nagovarjanju javnosti in ozaveščanju o nujnosti okoljskih ukrepov ter pomagala motivirati in navdihniti privržence nogometa k spremembam, ki vodijo k reševanju planeta. UEFA je bila prav tako ena prvih podpisnic sporazuma Šport za podnebne ukrepe Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi okolja (UNFCCC) - mednarodnega okoljskega sporazuma, ki ga podpira 150 narodov. 

 

Pomembni mejniki med prvenstvom U-21

UEFA bo v sklopu prvenstva podprla dva globalna trajnostna dogodka uradnih partnerjev kampanje:

 • WWF Earth Hourki se je odvil v soboto 27.3.2021 ob 20.30 po lokalnem času, ki združuje milijone posameznikov, podjetij in voditeljev ter se osredotoča na ozaveščanje o nevarnem stanju okolja planeta, o izgubi naravne raznovrstnosti in poziva k nujnosti sprememb. Po prvenstvenem simbolnem ‘ugašanju luči’ iz leta 2007 v Sydneyu, je Earth Hour postalo eno največjih svetovnih množičnih okoljskih gibanj. 

 • Zeleni teden Evrospke Unije, ki se bo odvil v maju in juniju 2021.

"Onesnaženost zraka je okoljsko tveganje, ki vpliva na počutje milijonov ljudi vsako leto. Ima škodljiv učinek na naše ozračje, na naravo in vsesplošno kakovost našega življenja," pravi Vanessa Perez-Cirera, namestnica vodje Oddelka za podnebje in energijo Svetovnega sklada za naravo, "Reševanje podnebne krize bo pomagalo odpraviti problem onesnaženosti zraka, saj sta oba neposredno povezana z izpusti toplogrednih plinov, ki nastajajo ob uporabi premoga, nafte in zemeljskega plina."

"Vsakdo lahko in mora odigrati svoj del ter prispevati k transformativni spremembi, ki je potrebna, da bi si lahko zagotovili čist zrak, ki ga dihamo, živeli v okolju, ki cveti in uporabljali obnovljive vire energije," dodaja ga. Perez-Cirera, "To smo dolžni svojim otrokom in tistim, ki prihajajo za njimi."

 

 

SORODNE NOVICE

 • 06.06.2021 | U21
  Euro U21: Nemčiji naslov evropskih prvakov!
  Nemška mlada nogometna reprezentanca je v ljubljanskih Stožicah osvojila naslov evropskih prvakov v starostni kategoriji do 21 let. V finalu prvenstva, ki je v dveh delih potekalo v Sloveniji in na Madžarskem, so pred nekaj manj kot 4900 gledalci ugnali Portugalsko z 1:0 (0:0). Edini gol je v 49. minuti dosegel Lukas Nmecha.
 • 06.06.2021 | U21
  Euro U21: Danes veliki finale!
  Na stadionu Stožice v Ljubljani bo drevi ob 21. uri na sporedu finale Uefa evropskega prvenstva do 21 let, ki je v dveh delih potekalo v Sloveniji in na Madžarskem. Za naslov najboljšega mladega kolektiva na stari celini se bosta pomerili reprezentanci Nemčije in Portugalske.
 • 05.06.2021 | U21
  Euro U21: Kdo bo evropski prvak?
  V nedeljo ob 21.00 bo v Ljubljani še zadnje dejanje Uefa evropskega prvenstva do 21 let 2021. Za naslov evropskih prvakov se bosta pomerili mladi reprezentanci Nemčije in Portugalske.
 • 04.06.2021 | U21
  Euro U21: Veliko povpraševanje po vstopnicah za finale
  Nedeljski finale UEFA evropskega nogometnega prvenstva do 21 let bo kot vse kaže razprodan. Na včerajšnjih polfinalnih tekmah sta si mesto v finalu, ki bo v nedeljo v ljubljanskih Stožicah ob 21. uri, zagotovili mladi reprezentanci Nemčije in Portugalske.
 • 03.06.2021 | U21
  Euro U21: Nemci z bliskovitim začetkom do finala
  Mlada nemška nogometna reprezentanca je druga finalistka Uefa evropskega prvenstva do 21 let v Sloveniji in na Madžarskem. V Szekesfehervarju so premagali Nizozemsko z 2:1 (2:0). V finalu pa jim bo v ljubljanskih Stožicah nasproti stala Portugalska, ki je v Mariboru ugnala Španijo z 1:0.
 • 03.06.2021 | U21
  Euro U21: Portugalci prvi finalisti
  Mlada reprezentanca Portugalske je prva finalistka UEFA evropskega prvenstva do 21 let v Sloveniji in na Madžarskem. V Mariboru je v Ljudskem vrtu z 1:0 (0:0) ugnala Španijo.
 • 03.06.2021 | U21
  Mlada reprezentanca ugnala Severno Makedonijo
  Nova generacija reprezentance do 21 let je pred jesenskim pričetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 dobila prijateljski obračun s Severno Makedonijo. Slovenci so z učinkovito igro trikrat zatresli mrežo tekmecev, v Krškem so bili že v prvem polčasu uspešni Aljoša Matko, Nik Prelec in Tamar Svetlin.
 • 03.06.2021 | U21
  NZS in Uefa s kolesi osrečili otroke
  Nogometna zveza Slovenije je v sodelovanju z Uefo Zvezi prijateljev mladine Moste Polje in URI Soča podarila 84 koles in eno dodatno kolo za deklico invalidko.
 • 03.06.2021 | U21
  Euro U21: Danes polfinalna dvoboja
  Najboljše štiri mlade reprezentance Uefa evropskega prvenstva do 21 let v Sloveniji in na Madžarskem danes čakata polfinalna obračuna. V Mariboru se bosta v Ljudskem vrtu ob 18. uri pomerili izbrani vrsti Španije in Portugalske, tri ure kasneje pa v Szekesfehervarju na Madžarskem še Nizozemska in Nemčija.
 • 02.06.2021 | U21
  Euro U21: Kek, Oblak in Iličić z veliko gesto
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek, kapetan Jan Oblak in Josip Iličić so z nakupom vstopnic za zaključne tekme UEFA evropskega prvenstva do 21 let poskrbeli, da bo več kot 200 otrok videlo izločilne boje najboljših evropskih mladih reprezentanc.

DELI NA

0