30.03.2021 | U21
Uefa ob EP do 21 let predstavila kampanjo Čistejši zrak, boljša igra

Združenje evropskih nogometnih zvez UEFA pričenja s kampanjo javnega ozaveščanja - “Cleaner Air, Better Game” (slovenski uradni prevod: “Čistejši zrak, boljša igra”), ki bo sklopu evropskega prvenstva reprezentanc U-21, ki ga gostita Madžarska in Slovenija, osvešča o naraščajoči grožnji onesnaženosti zraka javnemu zdravju - problemu, ki letno na globalni ravni terja več kot 8 milijonov življenj.

Med skupinskim delom tekmovanja (24.3 - 31.3) in izločevalnimi dvoboji v izteku prvenstva (31.5- 6.6.), bo UEFA izvajala serijo pilotnih iniciativ, podprtih s strani vodilnih organizacij na področju podnebnih ukrepov in zaščite okolja. 

Kot del kampanje, bo UEFA prek platforme UEFA Count Us In nagovarjala nogometaše in ljubitelje nogometa k sodelovanju v obliku majhnih zavez h korakom, ki lahko z enostavnimi spremembami življenjski navad prispevajo k izboljšanju kakovosti zraka: odločitev za več hoje ali vožnje s kolesom, majhna znižanja temperature ogravanja gospodinjstev ali zmanjšanje količine zavržene hrane. Vsaka zaveza oz. zaobljuba se bo prištela k skupnemu števcu učinkov, ki korake pretvori v resnične doprinose k znižanju ogljičnih odtisov sodelujočih.

“Če lahko “Cleaner Air, Better Game” motivira ljubitelje nogometa k sprejemanju majhnih sprememb, ki izboljšujejo kakovost zraka, bo posledica kampanje skupna korist za našo družbo,” je povedal predsednik UEFA Aleksander Čeferin ob naznanitvi kampanje v torek. 

Pobudo kampanje, ki jo vodi UEFA divizija za družbeno odgovornost, sta ob Count Us In podprli še Evropska komisija (EK) in Svetovni sklad za naravo (WWF). 

“Pozdravljam UEFA kampanjo o čistem zraku: naj bo inspiracija za mnoge prihodnje aktivnosti v boju proti okoljski krizi na področju svetovnega poklicnega nogometa,” pravi Frans Timmermans, izvršni podpredsednik Evropske komisije, zadolžen za izvajanje Evropskega Zelenega dogovora (EU Green Deal).

"Pozdravljam osredotočenost UEFA proti okoljski onesnaženosti in novo kampanjo “Cleaner Air, Better Game”," je povedal EU komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius . “Onesnaženost zraka ima zelo resničen učinek na naše zdravje in počutje. Tudi na možnost kdaj in kje lahko uživamo v športu. To je en izmed mnogih razlogov zakaj smo zavezani k ambiciji ničelne onesnaženosti Evropske unije."

 

Predsednik UEFA: “Resnična in prisotna grožnja” 

“Slaba kakovost zraka ogroža dolgoročno zdravje naše družbe in športa” dodaja g. Čeferin. “Z doseganjem tako široke javnosti lahko igra nogomet pomembno vlogo pri ozaveščanju o resnični in prisotni nevarnost posledic onesnaženosti zraka - tako na zelenici kot izven nje”. 

Evropska komisija ocenjuje, da 130 evropskih mest trenutno ne zagotavlja standardov, ki jih določa zakonodaja o kakovosti zraka Evropske unije. Posledice izpostavljenosti onesnaženosti zraka le v Evropi na letni ravni povzročijo 400.000 smrtnih žrtev. 

Znanstvene raziskave s področja sklepajo, da ima onesnaženost zraka negativen učinek na zdravje in zmogljivost igralk in igralcev. Študije dokazujejo, da lahko višji nivoji izpostavljenosti onesnaženosti zraka upočasnijo hitrost poteka igre do 15% in znatno znižajo število podaj.

“Milijoni Evropejcev ljubijo nogomet. Uživajo v igranju in spremljanju nogometa. Ne glede ali žogo brcamo na zelenici v parku, ali na betonskem igrišču, si vsi, ki igramo, zaslužimo dihati čist zrak,” dodaja g. Timmermans. “Tako ljubitelji igre kot igralci pa lahko s svojimi osebnimi odločitvami pripomoremo k izhodu iz okoljske krize. Ena takšnih je že sam način kako se odpravimo na nogometno tekmo.”

“Kampanja UEFA v sodelovanju s Count Us In se odvija na vznemirljivi točki preloma” pravi Christiana Figueres, nekdanja izvršna sekretarka Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi okolja (UNFCCC) in ustanoviteljica Global Optimism. “Čisti in obnovljivi energetski sistemi so že na dosegu roke, a da bi njihovo uporabo pospešili, moramo skupaj napraviti korak proti spremembi.”

“Uporaba fosilnih goriv za pridobivanje energije in transport, povzročata okoljske spremembe ter prispevata k povišanim nivojem onesnaženosti zraka, ki je nevarno za nas vse. Veseli nas, da imamo priložnost nagovora milijonov nogometnih navdušencev in stotine igralcev po celi Evropi ter poziva k sprejemanju korakov, ki lahko pomagajo zaščititi tisto kar imajo radi.”

 

 

UEFA in državi gostiteljici povezani za ustvarjanje trajne dediščine

Ob zavezi, da bo letošnje evropsko prvenstvo nogometnih reprezentanc do 21 let, ogljično nevtralen dogodek, UEFA tesno sodeluje z nogometnima zvezama Madžarske in Slovenije, s ciljem ustvarjanja trajne in pozitivne dediščine, ki se bo izkazala v obliki naporov, ki bodo dolgoročno znižali onesnaženost zraka v državama.

S tem namenom se je UEFA ob podpori obeh nogometnih zvez zavezala k investicijam vezanim na aktivnosti sajenja dreves, javne so-uporabe koles in nagovarjanju k uporabi koles med prvenstvom.

“S temi simbolnimi ukrepi želimo odgovorno okrepiti svoje delovanje na okoljskem področju in podpreti zelene iniciative povezane s širšo nogometno skupnostjo,” je povedal Radenko Mijatović, Predsednik Nogometne Zveze Slovenije (NZS).

“Vsak državljan je lahko ponosen, da Slovenija dosega in postavlja visoke standarde na področju skrbi za okolje,” dodaja. “Vsak posameznik mora sprejeti odgovornost pri zaščiti našega planeta. Zemlja se ne bo nehala vrteti, a naša dolžnost je, da svet zanamcem pustimo vsaj v enakem stanju kot smo ga prejeli, če ne v nekoliko boljšem. To zajema tudi kakovost zraka, ki ga dihamo.”

“Veseli me, da imamo kot ena izmed držav gostiteljic evropskega prvenstva U-21 priložnost sodelovanja pri UEFA okoljski kampanji,” je razložil Sándor Csányi, predsednik Madžarske Nogometne Zveze (MLSZ). “Prepričan sem, da bo tekmovanje nepozabno, ne le z vidika kakovosti medsebojnih dvobojev, temveč tudi zaradi kampanje, ki nagovarja javnost o pomembnosti okoljske ozaveščenosti. 

“Tisti, ki se zavedamo svoje sedanjosti, čutimo obvezo za odgovorno ravnanje na vseh področjih življenja. Podpora mladinskega nogometa je za MLSZ strateškega pomena, saj predstavlja najpomembnejšo investicijo v našo prihodnost,” dodaja gospod Csányi, “Prav zato polagamo posebno pozornost na področju socialnih in okoljskih problematik. Povedano z besedami nemškega pesnika in filozofa Friedricha Wilhelma Nietzscheja: ‘Prihodnost vpliva na sedanjost v enaki meri kot preteklost’.”

 

UEFA: prvi korak v strategiji podnebnih ukrepov

Z namenom ocene aktivnosti in učinkov kampanje, bo Združenje evropskih nogometnih zvez, skupaj s ključnimi deležniki organiziralo simpozij, ki bo potekal 5. junija 2021. Zaključki simpozija bodo osnovali smernice delovanja delovne skupine, ki jo je Združenje prejšnje leto  ustanovila z namenom priprave dolgoročne UEFA strategije na področju podnebnih ukrepov.

Namen delovne skupine je, da ob pomoči stroke ovrednoti učinek, ki ga ima nogomet na globalno podnebje, z izsledki prepozna najučinkovitejše načine pri zniževanju lastnega ogljičnega odtisa ter razišče učinke podnebnih sprememb na evropski nogomet.

Prav tako kot v primeru evropskega prvenstva U-21, se Združenje nogometnih zvez zavezuje k izravnavi vseh ogljičnih izpustov EURO 2020, ki bo potekalo to poletje. 

Decembra lansko leto, je predsednik Čeferin?pristopil k Evropskem podnebnem paktu, z zavezo, da bo UEFA uporabila svoj globalni doseg pri nagovarjanju javnosti in ozaveščanju o nujnosti okoljskih ukrepov ter pomagala motivirati in navdihniti privržence nogometa k spremembam, ki vodijo k reševanju planeta. UEFA je bila prav tako ena prvih podpisnic sporazuma Šport za podnebne ukrepe Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi okolja (UNFCCC) - mednarodnega okoljskega sporazuma, ki ga podpira 150 narodov. 

 

Pomembni mejniki med prvenstvom U-21

UEFA bo v sklopu prvenstva podprla dva globalna trajnostna dogodka uradnih partnerjev kampanje:

 • WWF Earth Hourki se je odvil v soboto 27.3.2021 ob 20.30 po lokalnem času, ki združuje milijone posameznikov, podjetij in voditeljev ter se osredotoča na ozaveščanje o nevarnem stanju okolja planeta, o izgubi naravne raznovrstnosti in poziva k nujnosti sprememb. Po prvenstvenem simbolnem ‘ugašanju luči’ iz leta 2007 v Sydneyu, je Earth Hour postalo eno največjih svetovnih množičnih okoljskih gibanj. 

 • Zeleni teden Evrospke Unije, ki se bo odvil v maju in juniju 2021.

"Onesnaženost zraka je okoljsko tveganje, ki vpliva na počutje milijonov ljudi vsako leto. Ima škodljiv učinek na naše ozračje, na naravo in vsesplošno kakovost našega življenja," pravi Vanessa Perez-Cirera, namestnica vodje Oddelka za podnebje in energijo Svetovnega sklada za naravo, "Reševanje podnebne krize bo pomagalo odpraviti problem onesnaženosti zraka, saj sta oba neposredno povezana z izpusti toplogrednih plinov, ki nastajajo ob uporabi premoga, nafte in zemeljskega plina."

"Vsakdo lahko in mora odigrati svoj del ter prispevati k transformativni spremembi, ki je potrebna, da bi si lahko zagotovili čist zrak, ki ga dihamo, živeli v okolju, ki cveti in uporabljali obnovljive vire energije," dodaja ga. Perez-Cirera, "To smo dolžni svojim otrokom in tistim, ki prihajajo za njimi."

 

 

SORODNE NOVICE

 • 21.11.2022 | U21
  Brez zadetkov v Fazaneriji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Murski Soboti remizirala z vrstniki iz Bolgarije z 0:0 (0:0).
 • 20.11.2022 | U21
  V Fazaneriji z Bolgari
  Soboška Fazanerija bo jutri gostila pripravljalni obračun mladih reprezentanc Slovenije in Bolgarije, s tem obračunom pa se bo zasedba Milenka Aćimovića poslovila od leta 2022.
 • 17.11.2022 | U21
  Antolin odločil obračun s Črno goro
  Mlada reprezentanca Slovenije je v Podgorici dobila prvo novembrsko preizkušnjo. Izbranci selektorja Milenka Aćimovića so bili z 0:1 boljši od Črnogorcev, ob koncu četrte minute je bil z razdalje natančen Aljaž Antolin.
 • 16.11.2022 | U21
  V Podgorici s Črnogorci
  Mlada reprezentanca Slovenije bo leto 2022 sklenila z dvema prijateljskima tekmama, ki bosta služili kot priprava na prihajajoče kvalifikacije nove generacije. Slovenci se bodo jutri pomerili s črnogorskimi vrstniki. 
 • 09.11.2022 | U21
  Aćimovič izbral za Črno goro in Bolgarijo
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo novembra odigrala še zadnji dve prijateljski tekmi v koledarskem letu. Izbranci Milenka Aćimovića se bodo 17. novembra ob 15.00 v Podgorici pomerili s selekcijo Črne gore, 21. novembra ob 17.30 pa bodo v Murski Soboti gostili še reprezentanco Bolgarije.
 • 26.09.2022 | U21
  Mlada reprezentanca klonila proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Kranju izgubila proti mladi izbrani vrsti Bosne in Hercegovine z 2:3 (1:2).
 • 25.09.2022 | U21
  Mladi v Kranju z BIH
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo v ponedeljek ob 18.00 v Kranju odigrala prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine.
 • 13.09.2022 | U21
  Znana mlada reprezentanca za tekmo z BIH
  Slovenska reprezentanca do 21 let se bo 26. septembra v Kranju pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam reprezentantov za prijateljski obračun.
 • 13.06.2022 | U21
  Slovenci zadali Angležem prvi poraz in končali kvalifikacije kot tretji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Huddersfieldu premagala angleško izbrano vrsto z 2:1(1:0). Slovenija je kvalifikacijsko skupino G končala na tretjem mestu za Anglijo in Češko.
 • 09.06.2022 | U21
  Stojinović in Begić za zmago nad Andoro
  Mlada reprezentanca Slovenije je na zadnji domači tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 premagala zasedbo Andore. V Kranju sta za zmago z 2:0 zadela Dušan Stojinović in Tjaš Begić.

DELI NA