Uvod v sezono na Brdu pri Kranju, novosti tudi pri sojenju

Konec tedna se bo začela sezona 2019/20 v Prvi ligi Telekom Slovenije. Na Brdu pri Kranju so prvoligaši predstavili svoja pričakovanja pred sezono, v kateri bodo imeli znova najvišje cilje prvak Maribor, podprvak Olimpija in Domžale. V tej bo tudi nekaj novosti, kar zadeva sojenje.

Devetindvajseta sezona se bo začela v soboto s tekmama Tabor Sežana - Aluminij (18.00) in Maribor - Triglav (20.15). V nedeljo bodo na sporedu še obračuni Bravo - Olimpija (17.45), Celje - Mura (19.00) in Domžale - Rudar (21.00).

Delno delegiran žreb je 21. junija določil, da bo prvi večni derbi med Mariborom in Olimpijo na sporedu 27. julija v Mariboru (3. krog), drugi bo 28. septembra v Ljubljani (12. krog), tretji 7. decembra v Mariboru (21. krog) in zadnji 4. aprila v Ljubljani (30. krog).

Klubi bodo znova igrali po štirikrožnem sistemu, skupno bo 36 krog. Jesenski del se bo končal z 22. krogom 14. decembra, spomladanski se bo začel 22. februarja, zadnji krog pa bo na vrsti 16. maja 2020.

V tem plesu bo prvi favorit Maribor, a vsi trenerji poudarjajo, da bo liga zahtevnejša, bolj izenačena in bolj zanimiva kot minula.

"Dejansko ne morem gledati tako, da imamo le enega tekmeca za naslov. Tako imenovane majhne tekme nosijo točke in te bo težje osvajati, glede na to, da so vsi tekmeci zahtevni, da ekipe, trenerji in klubu delajo bolje. Tako da bomo imeli v prvenstvu devet tekmecev," je dejal strateg Maribora Darko Milanič.

Kar zadeva sojenje, pa so z junijem v veljavo stopila nekatera nova pravila, ki jih je marca sprejel mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab). Teh se bodo držali tudi v slovenskem prvenstvu.

Ena izmed sprememb je ta, da mora igralec, ki je zamenjan, igrišče zapustiti po najbližji poti, po novem bodo tudi uradne osebe ob neprimernem obnašanju prejele rumeni ali rdeči karton, tako kot to velja za igralce.

Ne bo več niti zahteve, da mora žoga zapustiti kazenski prostor, preden lahko z njo igra kateri od igralcev.

Pri sodniškem metu ne bo več borbe za žogo, ampak bo sodnik žogo spustil enemu igralcu, vsi ostali pa morajo biti od njega oddaljeni vsaj štiri metre. Žoge tako ne bodo vračali tekmecem.

Posebna zgodba je igranje z roko. Namerno igranje z roko ostaja prekršek, ob tem pa bodo kaznovali igralca tudi v primeru, če je roka nad višino ramena, če se naredi večjega s tem, ko je roka stran od telesa, če neposredno doseže zadetek z roko (čeprav nenamerno) in če si je z roko (čeprav nenamerno) pridobil posest žoge in je nato dosegel zadetek ali pripravil priložnost za gol.

Igralec pa ne bo kaznovan, če se žoga odbije od njegovega telesa ali telesa drugega igralca, ki je blizu, saj se v tem primeru ni mogoče izogniti stiku z žogo, ter v primeru, če žoga v roko zadane igralca, ki pade in ima roko kot oporo med telesom in tlemi (če pa je ta iztegnjena, se kaznuje).

Sprememba je tudi ta, da bo sodniški met tudi pri tem, ko žoga zadene sodnika in posledično nasprotna ekipa pride v priložnost za gol ali ga celo doseže.

Še ena sprememba pa je pri postavljanju živega zidu. Če braneča se ekipa postavi v živi zid tri igralce ali več, morajo biti nogometaši napadalne ekipe od teh oddaljeni najmanj en meter.

Tekst: STA
Foto: M24.si
Video: NZS

 

SORODNE NOVICE

  • 13.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Domžale novega napadalca našle na Jamajki
    Rumeni družini se je pridružil novi napadalec, Domžale so ga našle na Jamajki. Devetnajstletni Ranaldo Biggs je po Parrisu in Nicholsonu že tretji Jamajčan ob Kamniški Bistrici. Ob prvi selitvi v tujino je s klubom sklenil triletno pogodbo.
  • 06.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Kramarič zrežiral preobrat za zmago nad Celjem
    Nogometaši Brava so v 4. krogu Prve lige Telemach premagali Celje z 2:1 (0:1).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Prvi derbi pripadel Olimpiji
    Nogometaši Olimpije so v 3. krogu Prve lige Telemach premagali Maribor s 3:1 (1:0).
  • 01.08.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Tabor do točke v Domžalah
    Nogometaši Domžal in CB24 Tabora Sežane so se v 3. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 25.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Maribor z drugo zmago na vrh lestvice
    Nogometaši Maribora so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Domžale s 3:1 (3:0).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Koprčani doma ugnali Muro
    Nogometaši Kopra so v 2. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 3:2 (2:1).
  • 24.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Bravo in Aluminij brez zadetkov
    Nogometaši Brava in Aluminija so se v 2. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.
  • 23.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Celjani slavili v Sežani
    Nogometaši CB24 Tabora Sežane so v 2. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:1 (0:0).
  • 19.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Oštrek in Novoselec novinca na Bonifika
    Kanarčki so si izposodili nogometaša, ki že dobro poznata slovenske zelenice. Stjepan Oštrek se na Bonifiko seli iz Nafte, Ivan Novoselec pa je bil pred leti član Zavrča, nazadnje pa je nosil dres Varaždina.
  • 16.07.2021 | Prva liga Telekom Slovenije
    Gliha bo igral za Olimpijo
    Erik Gliha je oblekel dres Olimpije. Bočni branilec je za zmaje že zaigral na dveh pripravljalnih tekmah, v domovino pa se vrača po sezoni v Ukrajini. Z ljubljanskim klubom je sklenil dveletni dogovor.

DELI NA