16.08.2022 | Sodniki
Uvodni evropski večer za Vinčića ob 3600 km oddaljenem Kaspijskem jezeru

Udeleženec svetovnega prvenstva v nogometu (Fifa World Cup Qatar 2022) in član elitne kategorije 32 sodnikov Evropske nogometne zveze (Uefa) Slavko Vinčić iz Maribora bo svoj uvodni evropski večer imel v play offu za uvrstitev v najelitnejše klubsko tekmovanje.

Potem ko je lani odprl evropsko jesen na Škotskem v Glasgowu na tekmi Rangers – Malmo, bo tokrat v prvi tekmi za 8,6 mio evrov, ki jih prejme vsak izmed udeležencev skupinskega dela Lige prvakov, Mariborčan upravljal s piščalko v 3600 km oddaljenem glavnem mestu Azerbajdžana na tekmi azerbajdžanskega prvaka Qarabag in češkega prvaka Viktoria Plzeň. Čehi so v 2. krogu kvalifikacij izločili finski HJK, v 3. krogu pa Šerif iz Tiraspola, medtem ko je Qarabag bil boljši od Züricha in Ferencvarosa iz Budimpešte.

Na Baku, ki je največje mesto v državi in leži ob obali Abšeronskega polotoka od Kaspijskem jezeru, ima Vinčić z zvestima pomočnikoma lepe spomine, saj so pred nekaj več kot letom dni- 20. junija 2021- na Olimpijskem stadionu za 69.870 gledalcev-  29. maja 2019 prizorišče finala Lige Europa Chelsea - Arsenal (4-1)-, sodili njihovo drugo tekmo na Evropskem prvenstvu 2020 (Uefa Euro 2020) med Švico in Turčijo v tretjem krogu predtekmovanja (3-1).

Tokrat bodo Slovenci delovali na drugem največjem objektu v prestolnici Azerbajdžana in sicer na republiškem stadionu Tofig Bahramov. Gre za azerbajdžanskega pomočnika sodnika, ki je signaliziral prehod žoge preko prečne črte v vratih in sodeloval pri priznavanju zmagovitega kontroverznega zadetka Geoffreya Hursta na Wembleyu v finalu SP 1966 med Anglijo in Zahodno Nemčijo, ko so Angleži prvič in doslej edinkrat osvojil naslov svetovnega prvaka- FIFA World Cup. 

Stadion Tofig Bahramov s kapaciteto 31.200 sedežev je bil deležen temeljite prenove pred desetimi leti, leta 2012 pa je gostil tudi finalno tekmo Svetovnega prvenstva v nogometu U-17 za ženske FIFA U-17 World Cup 2012. Omenimo še da je Princesin stolp v Bakuju, del svetovne dediščine UNESCA, tako kot staro mestno jedro.

Kot običajno bosta edinemu Slovencu med elitno skupino sodnikov Uefe, asistirala še njegova mednarodna pomočnika sodnika Tomaž Klančnik (MDNS Maribor) in Andraž Kovačič (DNS Ljubljana). Četrti sodnik bo Rade Obrenović (DNS Ljubljana), za upravljanje z videotehnologijo pa bosta skrbela video sodnika Nejc Kajtazović (DNSG Kranj) in Ljubljančan Jure Praprotnik.

O sojenju naših sodnikov bo poročal kontrolor sojenja iz Španije, 56-letni Bernardino Gonzalez Vazquez iz mesta Orense v pokrajini Galicija na severozahodnem kotu Iberskega polotoka, tekma pa se začne jutri ob 18.45 uri. 

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.

DELI NA