V Ljudskem vrtu po preobrat in napredovanje

Bo Maribor tudi letošnjo jesen preživel v Evropi? O tem je za zdaj še prezgodaj govoriti, saj se bodo morali Štajerci v četrtek pošteno potruditi za preboj v »play-off« UEFA Evropske lige. Državni podprvak bo po porazu v Glasgowu lovil dva zadetka zaostanka.

Glasgow je bil pred leti že srečno prizorišče nogometnih spopadov, saj so se Mariborčani na zelenici kultnega Ibroxa razveselili prve uvrstitve v skupinski del UEFA Evropske lige. V sezoni 2011/12 so vijoličasti škotskega velikana premagali s skupnim izidom 3:2. Za preobrat in zmago v drugem polčasu prve tekme sta zadela Agim Ibraimi in Etien Velikonja, Maribor pa je v Glasgowu odbil napade domačinov ter po golu Daliborja Volaša in nekaj odličnih obrambah Jasmina Handanovića iztržil remi.

Tokrat so Mariborčani v drugačnem položaju, saj lovijo dva zadetka zaostanka s prvega srečanja. Četa Darka Milaniča je na Ibroxu močno padla v drugem polčasu, kar so gostitelji znali kaznovati. Škotska zasedba bo v povratni obračun krenila s prednostjo, a se v štajerskem taboru v skladu z znano klubsko parolo ne predajajo. »Ne bo lahko, tega se dobro zavedamo. Vsi verjamemo, da smo sposobni priti do pozitivnega rezultata. Do zmage, ki nas bo popeljala naprej. Čuti se ozračje velike tekme, podpora navijačev bo pomenila dodatno energijo in vsi že komaj čakamo začetni sodniški žvižg,« je že po visoki nedeljski zmagi nad Gorico dejal Jan Mlakar.

Mladi napadalec bo le eno od morebitnih orožij Maribora, ki si predvsem v obrambi ne bo smel privoščiti novih napak. Če bo zadnja vrsta Štajercev odbila poskuse gostov, je preobrat povsem odprt. Tega se zaveda tudi Darko Milanič: »Da je nasprotnik nevaren v protinapadih, je jasno. So zelo neposredni, hitro se odločajo za pošiljanje predložkov pred gol. So agresivni, z žogo in brez žoge. Pri naših namenih, da napademo, ne smemo biti preveč odprti. Predvsem pa s čim manj napakami. Ko govorimo o napakah, omenjamo velike, ki se na tem nivoju ne smejo dogajati, saj te nasprotnik s takšno kvaliteto kaznuje. Včasih je bil kak slabši trenutek, a proti slabšemu moštvu nismo bili kaznovani. Zato moramo biti odlični v izvedbi. Ob tem pa imeti veliko kombinatorike, ustreznega sodelovanja in iskati dobre rešitve. Dobro bo treba izvajati prekinitve, izkoristiti prostore, ki se nam bodo ponudili v conah za udarce. Ali če strnem: raznovrstnost bo potrebna za uspešno predstavo, vsega polno. Moramo biti odlični in s tem umiriti nasprotnike.«

Darka Milaniča lahko veseli forma svojih napadalcev, v zadnjih dneh naravnost blesti tudi Jasmin Mešanović, ki je v obračunu z Gorico vknjižil dve asistenci. »Vemo, kakšna tekma nas čaka. Zelo zahtevna, proti močnemu nasprotniku, toda mi smo pripravljeni. Da gremo na igrišče in pokažemo, da smo kakovostnejši. Kot je dejal trener, potrebujemo tekmo s čim manj napakami. Biti moramo trdni v obrambi kot v večini tekem letošnje sezone in razigrani, učinkoviti v napadu, kar smo prav tako že pokazali, da zmoremo,« sporoča bosansko-hercegovski napadalec.

Tudi Milanič, ki bo znova pogrešal Martina Milca in Aleksandra Rajčevića, je pred povratnim obračunom izpostavil tudi prednost Ljudskega vrta. Napetost v mestu narašča, vrhunec pa bo dosegla ob začetnem žvižgu belgijskega sodnika Jonathana Lardota.

UEFA Evropska liga, druga tekma tretjega kroga kvalifikacij:

Četrtek, 20:15: MARIBOR - GLASGOW RANGERS (ŠKO)

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 25.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Maribor
    Domžale so prejšnji konec tedna zaustavile celjski nalet. Lahko presenetijo še Maribor?
  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor s tremi goli v drugem polčasu do nove zmage
    Nogometaši Maribora so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Rogaško s 3:0 (0:0).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).

DELI NA