23.06.2024 | Sodniki
V Škofji Loki 5 novih sodnikov na poletnem taboru

Po letošnjem uvodnem sodniškem taboru v mesecu maju na Koroškem, se je izobraževalni center sodniških ta konec tedna mudil na Gorenjskem. Športni park Gorajte,Sv. Duh- Virmaše v bližini srednjeveškega mesta Škofja Loka je danes tik pred koncem pouka in pričetkom poletnih počitnic gostil predpoletni sodniški kamp s tečajem za nove sodnike.

Vse skupaj se je začelo zgodaj dopoldne, kjer sta pred začetkom vpijanja znanja iz Pravil igre mlade udeležence pozdravila posebna gosta in sicer mednaarodni sodnik David Šmajc (FIFA od 2022) in prvoligaški pomočnik sodnika Jure Jamnik. Sodniškega kampa za nove sodnike se je udeležilo 5 kandidatov, ki je uspešno opravilo tečaj s končnim preverjanjem znanja in pridobilo izpit za sodnika pripravnika. Društvo nogometnih sodnikov Gorenjska-Kranj je tako postalo bogatejše za 3 sodnike, 2 fanta pa je pridobiilo največje sodniško društvo (DNS Ljubljana).

Pred začetkom usposabljanja se je predstavilo pomen in vlogo sodnikov v modernem nogometu, po ogledu uradnega videa slovenskih sodnikov in sodnic pa so se udeleženci z vmesnim odmorom vse do kosila pobrobno spoznavali z zakonitostmi iz 17-ih Pravil igre. Kasneje so bili v praktičnem delu izobraževanja predstavljeni tudi sodniški znaki, protokol delovanja sodnika pred in med tekmo, postopki okoli vodenja in komunikacije z igralci, sodelovanja s pomočniki, postavljanja in gibanja sodnika ob standardnih situacijah ter nadaljevanjih igre (udarec od vrat/udarec iz kota).

Po koncu teoretičnega dela sodniškega kampa s prenosom znanja in tečajem, ki ga je vodil vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun, je bil na sporedu še sprehod skozi Pravila, kateremu je sledil pisni del izpita s preizkusom znanja iz 24 vprašanj za uspešno opravljen sodniški izpit pa je potrebno zbrati 18 točk.

Novi mladi sodniki pripravniki bodo pred vključitvijo v sojenje na zelenicah MNZ Gorenjska Kranj, kjer je registriranih 7.073 igralcev in igralk znotraj 151 ekipmorali opraviti še fizični preizkus in praktični del izobraževanja na igrišču znotraj regionalnega društva sodnikov.

Za pomoč pri organizaciji in izvedbi sodniškega kampa se Zveza nogometnih sodnikov Slovenije najlepše zahvaljuje predstavniku NK Škofja Loka g. Josipu Matanoviću.

Če prihajaš iz območja Triglavskega narodnega parka, Bohinja, Bleda, Bohinjske Bistrice, Jesenic, Lesc ali Radovljice, imaš že naslednji teden izvrstno priložnost, da postaneš novi nogometni sodnik ali sodnica. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z NK Bled-Bohinj organizira brezplačni tečaj za nove sodnike in sodnice, ki bo na sporedu v soboto 29. junija ob 9.00 uri na igrišču Danica v Bohinjski Bistrici.

Prijavi se preko registratorja NZS – Nogometna zveza Slovenije

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.07.2024 | Sodniki
  Vinčić na Španija - Francija za finale Eura 2024
  Po EP leta 2012, 2016 in 2020 bo slovenska sodniška piščalka še četrtič zapored sodila v knock-out fazi zaključnega turnirja kontinentalnega prvenstva. Zatem, ko je na dveh tekmah prvega dela tekmovanja v skupinskem delu vodil tekmi Madžarska in Švica (Köln) in Španija - Italija (Gelsenkirchen), je Slavko Vinčić dobil zaupanje sodniškega odbora Uefa za arbitražo torkovega polfinalnega obračuna v prestolnici Bavarske.
 • 13.05.2024 | Sodniki
  Slavko Vinčić na Wembley za finale lige prvakov
  Član elitne kategorije enaintridesetih sodnikov Uefa od leta 2019, ki prihaja iz drugega največjega mesta v Sloveniji bo po sojenju na Euru 2020, SP 2022, polfinalu zaključnega turnirja Lige narodov in finala lige Europa 18. maja 2022 v Sevilli med Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers, trinajst dni pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji, vodil še finale Lige prvakov in največjo tekmo v svoji sodniški karieri.
 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.

DELI NA