V Slovenski Bistrici in Ljubljani za finale Pokala Pivovarna Union

Kdo se bo 6. maja na zelenici Stadiona Z'dežele udaril za naslov pokalnega prvaka? V torek in sredo bomo dobili udeleženca letošnjega finala Pokala Pivovarna Union, Bistričani bodo na domačem igrišču izzvali Maribor, Kidričani pa v Stožicah Olimpijo. 

KETY EMMI & IMPOL BISTRICA - MARIBOR

Torek, ob 16.30: Športni park Slovenska Bistrica.
Sodnik: Asmir Sagrković.
Prepoved igranja: /.

Tekmovalna prenova Pokala Pivovarna Union je poskrbela, da se je nekaj favoritov opeklo že v uvodnih krogih, do polfinala pa sta se prebila kar dva drugoligaša. Prvič v zgodovini kluba je ta dosežek uspel ekipi iz Slovenske Bistrice, za katero je sezona mejnikov. Bistričani so se pred meseci po treh desetletjih vrnili med drugoligaše, v primerjavi s prejšnjimi sezonami pa so nekaj korakov naprej storili tudi na pokalnem področju. Rdeči izpod Pohorja so v prvem krogu tesno, po preobratu in z golom v 90. minuti premagali Stojnce, nato napolnili mrežo Oplotnice in brez boja dobili tekmo z Radensko Slatino. V osmini finala je ob debiju trenerja Gorana Stankovića padel Bravo, z golom v drugem polčasu ga je izločil Jaša Martinčič, ki je bil v začetku aprila z zadetkom in podaji osrednji junak preboja v polfinale. Bistričani so v Rogaški Slatini premagali vodilno ekipo 2.SNL, zdaj pa jih čaka sosedski obračun z Mariborom.

Vijoličasti v bližnjo Slovensko Bistrico prihajajo v vlogi favorita in z jasno željo, da podaljšajo lov na deseti naslov pokalnega prvaka. Če drugoligaša ne bosta pripravila velikega presenečenja, vijoličaste v finalu čaka spopad z Olimpijo. Zeleno-beli so bili tudi zadnji tekmec v pokalnem finalu, tudi v sezoni 2018/19 pa je finale gostilo Celje. Nogometaši Maribora so finalno tekmo še petič zaključili v vlogi poraženca, zadnji pokalni naslov pa je star že sedem let. Mariborčani so tedaj v finalu po strelih z bele točke premagali Celjane, na poti do finala na Bonifiki pa so izločili tudi Velenjčane. Rudar je bil tudi v letošnji sezoni tekmec vijoličastih, ki se bodo po tem, ko so uvodoma dobili mestni obračun z Marles hišami iz Limbuša in Peker, v polfinalu pomerili še s četrtim drugoligašem. V šestnajstini finala je v mestu ob Dravi gostovala Krka, ki so jo Mariborčani po preobratu premagali s 3:1, dvakratni strelec Žan Vipotnik je v Velenju tlakoval pot do četrtfinala, v katerem so bili varovanci Damirja Krznarja boljši še od ajdovskega Primorja.

Goran Stanković, trener NK Kety Emmi & Impol Bistrica: "Smo razbremenjeni, nimamo kaj izgubiti, prišli smo med najboljše štiri slovenske ekipe, kar je velik uspeh. V pokalnem tekmovanju odloča ena tekma, vse je možno, je pa Maribor veličina slovenskega nogometa in je favorit. Imamo pa prednost, da igramo doma, vse je možno. Najbolj sem vesel zaradi igralcev, uprave kluba in mesta, saj gre za velik dogodek. Verjamem, da bomo dali vse od sebe. Karkoli bo na koncu, ne smemo biti razočarani."

Damir Krznar, trener NK Maribor: "Sobotna izkušnja je recept tudi za torek. Ni treba podcenjevati drugoligaša, gre za polfinale. Kdor je v tej fazi tekmovanja na nasprotni strani, je zelo nevaren. Še posebej zaradi spoznanja, da nas vsi že vidijo v Celju. V tej tekmi lahko veliko izgubimo, a malo dobimo, saj so nas vsi že pospremili v finale. Zato velja dodatno opozorilo, zagotovo bomo morali vložiti veliko truda za uresničitev cilja. Ponoviti moramo sobotno bojevitost, fante želim videti na igrišču v takšni podobi. Ko so takšni, potem ni bojazni."

 

OLIMPIJA LJUBLJANA - ALUMINIJ KIDRIČEVO

Sreda, ob 17.30: Stadion Stožice.
Sodnik: Aleksandar Matković.
Prepoved igranja: /.

Nogometaši Olimpije so z zmago na nedavnem velikem derbiju z Mariborom potrdili naslov državnih prvakov, zmaji pa ostajajo v lovu na dvojno krono. Zeleno-beli lovijo ponovitev uspeha iz sezone 2017/18, ko so pod vodstvom Igorja Biščana slavili tako v prvenstvu kot tudi v pokalu. Ljubljančani so tedaj pokalno lovoriko osvojili v domačih Stožicah, v finalu pa so se udarili s tekmecem, ki je letošnji polfinalni nasprotnik. Kidričani so pred petimi leti v finalnem obračunu izgubili s teniških 1:6, kakšen bo sredin razplet? Zasedba stratega Alberta Riere je pokalno pot pričela z domačo zmago v dvoboju z Ivančno Gorico, nato pa sta se Ljubljančanom zoperstavila kar dva predstavnika pomurskega nogometa. Tretjeligaš Ljutomer se je z glasno spodbudo pristašev v Stožicah predstavil v dostojni luči, po Prlekih pa so zmaji izločili še Lendavčane. Celjani so že v šestnajstini finala preprečili, da bi se Olimpiji zoperstavil še tretji pomurski klub, Mura, so pa grofje brez polfinalne vozovnice ostali po desetih serijah strelov z bele točke.

Aluminij se je do mesta v polfinalu prebil brez izvajanja kazenskih udarcev, so pa rdeči v četrtfinalu že po rednem delu srečanja končali koprsko branjenje pokalne lovorike. Kidriški rezervist Jakov Katuša je bil usoden za lanskoletne pokalne zmagovalce in zaslužen, da bo ekipa Roberta Pevnika v sredo lovila tretji nastop v velikem finalu pokalnega tekmovanja. Aluminij je bil v sezoni 2001/02 sploh prvi drugoligaš, ki je zaigral v pokalnem finalu, tako kot leta 2018 proti Olimpiji, pa so morali Kidričani priznati poraz, na dveh tekmah so bili boljši Goričani. Tako kot Bistričani, so tudi rdeči iz "šume" v letošnji sezoni odigrali že pet tekem. V tekmovanju pod okriljem MNZ Ptuj niso imeli preglavic z Grajeno in Bukovci, s petimi zadetki so slavili tudi v Idriji, v osmini finala pa so dobili še dvoboj preobratov z ligaškim tekmecem Fužinarjem. Epilog četrtfinalnega spopada s Koprčani je bil že zapisan, Nik Marinšek in soigralci pa bodo skušali v Stožicah poskrbeti za še eno veliko presenečenje.

Albert Riera, trener NK Olimpija: "Seveda pred nedeljsko tekmo še nismo razmišljali o pokalu. Sedaj bo hitro tukaj. Za preboj v finale potrebujemo zmago, naredili bomo vse, da pridemo do nje. Imamo ozek kader, a so vsi fantje sposobni dati veliko. Vidim, da si vsi želijo igrati in lahko igrajo."

Robert Pevnik, trener NK Aluminij: "Ta tekma je potrebna za dodaten napredek naših nogometašev, čeprav bomo imeli gost ritem tekem. Če pa hočemo razvijati našo ekipo, je to dobro. Igranje v Stožicah in proti državnim prvakom mora biti za nogometaše posebna motivacija. Mislim, da lahko v Ljubljani napišemo dobro zgodbo. Biti moramo samozavestni, ne lažno samozavestni, saj je Olimpija državni prvak in je pometla s konkurenco v prvi ligi. Upanje je vedno, igra se ena tekma in takrat se lahko zgodi vse mogoče."

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.
  • 05.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Med torkom in četrtkom za četrtfinale vstopnice
    Kdo si bo zagotovil mesto med osmerico? Med torkom in četrtkom bodo odigrane tekme osmine finala Pokala Pivovarna Union, prav vse dvoboje pa si boste lahko ogledali v prenosu Sportkluba ali na spletni strani NZS.
  • 29.11.2023 | Pokal Pivovarna Union
    V osmini finala tudi dva prvoligaška obračuna
    V prejšnjem tednu smo na tekmah tretjega kroga dobili šestnajsterico udeležencev osmine finala Pokala Pivovarna Union, danes pa so bili na sedežu NZS izžrebani pari osmine finala pokalnega tekmovanja.

DELI NA