V pričakovanju petkovega žreba kvalifikacij za Euro 2023

Medtem ko nas prihodnji mesec čaka 2. evropsko prvenstvo članic, bomo jutri, v petek, ob 14. uri pozorno spremljali žreb kvalifikacij za 3. evropsko prvenstvo.

Prihodnji mesec znane prvakinje

Rusija, Portugalska, Ukrajina in Španija se bodo med 25.3. in 27.3. v Portu pomerile na prvenstvu stare celine (zaradi COVID-19 razmer je bilo prestavljeno v leto 2022 iz leta 2021; op.a.), naslov prvaka brani Španija, polfinalna para pa sta Ukrajina – Španija in Portugalska – Rusija.

V tretje kvalifikacije

Slovenska ženska futsal reprezentanca je dvakrat tekmovala v kvalifikacijah za EP, zdaj pa so pred našo izbrano vrsto novi izzivi. V petek bo na sedežu evropske nogometne zveze Uefe potekal žreb skupin, kvalifikacij in predkvalifikacij, za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto.

12 v predkrog, 16 v glavnem delu

Za nastop v kvalifikacijah se je prijavilo 24 reprezentanc. Tistih 12 slabše rangiranih se bo merilo v dodatnih kvalifikacijah. Uefa bo organizirala tri turnirje, ki bodo v Srbiji, Litvi in Gibraltarju. Na vsakem bodo igrale štiri reprezentance, prvakinja turnirja in najboljša drugouvrščena ekipa pa se uvrstijo v glavni del kvalifikacij. Ob Sloveniji in prej omenjenih treh gostiteljicah turnirjev se bodo za mesto v osrednjem delu kvalifikacij merile še Moldavija, Latvija (v kvalifikacijah nastopa prvič), Severna Irska, BiH, Slovaška, Kazahstan, Nizozemska in Belgija.

V glavni del žreba je uvrščenih že 12 ekip (Portugalska, Ukrajina, Finska, Hrvaška, Švedska, Češka, Belorusija, Madžarska, Italija, Poljska, Španija, Rusija), ki se jim pridružijo še tri zmagovalke turnirjev predkvalifikacij in najboljša drugouvrščena zasedba (z vseh treh turnirjev). Teh 16 ekip bo Uefa razdelila v štiri skupine, turnirje bodo gostile Portugalska, Ukrajina in Finska, četrti gostitelj bo znan naknadno.

Kvalifikacije se bodo sklenile najkasneje 22. oktobra 2022, zmagovalke skupin, torej štiri, pa bodo udeleženke 3. evropskega prvenstva.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  V pričakovanju NZS Futsal centra za futsal igralke
  Nogometna zveza Slovenije bo v okviru NZS centrov v mesecu decembru izvedla prvi pregledni trening igralk, na katere bi lahko v bodoče računal selektor ženske futsal reprezentance Drago Adamič, ki bo igralke zbral v soboto, 10.12., v Športni dvorani v Spodnjem Dupleku.
 • 22.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Portugalska prevelik zalogaj
  Portugalska je potrdila, da je v izvrstni formi in da odkrito cilja na svojo tretjo zaporedno uvrstitev na evropsko prvenstvo. Dosedaj je bila tam dvakrat, vsakič pa je v finalu klonila proti Španiji.
 • 20.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Po dobrem prvem polčasu v nadaljevanju pošle moči
  Slovenija je s porazom proti Italiji začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Jutri se bo Slovenija pomerila z evropskimi podprvakinjami Portugalsko.
 • 19.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Odpotovale na Portugalsko, jutri proti Italiji
  Po pripravah v Novi Gorici je ženska futsal reprezentanca odpotovala na Portugalsko, kjer jutri, v četrtek, začenja kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Uvodoma se bo Slovenija pomerila z Italijo, reprezentanca pa je ostala brez Anje Žvokelj, ki je zaradi poškodbe ostala doma.
 • 17.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Ambiciozno in odločno na Portugalsko
  „Vedno sem ambiciozen, težim k zmagovalni mentaliteti. Sem pa tudi realen. Zavedam se, da so vse tri reprezentance v kvalifikacijah po ratingu močnejše od nas. Je pa naša naloga, da se jim približamo, odigramo po najboljših močeh in skušamo do kake točke ali kaj več,“ sklene Adamič.
 • 15.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  V Novi Gorici zbor ženske futsal reprezentance
  To so tretje kvalifikacije za evropsko prvenstvo, v katerih Slovenija sodeluje. Dosedaj je v glavnem delu kvalifikacij odigrala šest tekem in jih vseh šest izgubila. Letos je Slovenija tekmovanje začela že v predkvalifikacijah, kjer pa je nanizala tri zmage v prav toliko tekmah. Tokrat jo na Portugalskem čakajo tri tekme – proti Italiji, Portugalski in Belorusiji.
 • 10.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Po pripravah v Novi Gorici na kvalifikacije
  Pred žensko futsal reprezentanco so kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Naša izbrana vrsta, ki jo vodi selektor Drago Adamič, se bo zbrala v soboto, 15.10., v Novi Gorici. Tam bo reprezentanca opravila priprave, 18.10. pa odletela na kvalifikacije na Portugalsko.
 • 01.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Še druga zmaga v dveh dneh
  Ženska futsal reprezentanca je tudi na drugi pripravljalni tekmi premagala Češko. Danes je dva gola k zmagi dodala Anja Ložar, enega pa Maja Zajc, tekma se je končala z rezultatom 3:1. To je bil zadnji in zelo uspešen test reprezentance pred skorajšnjimi kvalifikacijami za EP 2023.
 • 30.09.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Slovenija premagala Češko
  Ženska futsal reprezentanca je na prvi od dveh pripravljalnih tekem v gosteh s 3:1 porazila Češko. Anja Žvokelj je dosegla dva gola, Ines Ermenc enega, druga tekma bo jutri dopoldan.
 • 30.09.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Na Češko po korak naprej
  „Dosedaj smo imeli štiri, pet, morda šest igralk, ki so lahko delno spremljale tempo tekme, potem smo padli. Sedaj smo ta nabor igralk razširili, to je sedaj dodana vrednost. Zagotovo bomo lahko več tekli in dlje spremljali in bili posledično tudi enakovredni,“ pred testom s Češko razmišlja selektor Adamič.

DELI NA