07.04.2020 | 1. SFL
Verjamejo, da v tej sezoni še niso rekli zadnje

KMN Tomaž Šic Bar zagotovo piše eno od prijetnih zgodb 25. sezone 1. SFL. Ekipa trenerja Mateja Gajserja je brez težav prišla v četrtfinale 1. SFL. O sezoni smo se pogovarjali z glavnim trenerjem, prispevek pa je bil objavljen tudi v minuli oddaji Futsal Magazin.

Več v Futsal magazinu:



„Ekipi KMN Tomaž je v lanski sezoni uspel suveren preboj v 1. SFL, uprava in glavni sponzor ŠIC bar sta si pred letošnjo sezono zastavila jasen cilj obstanek v 1. SFL. Vse je bilo usmerjeno v to, da se ne ponovi sezona 2016/17, ko je po izjemni dominaciji v 2. SFL sledila streznitev in takojšen izpad v 2. SFL,“ trener Matej Gajser pojasni, kako so se v Ljutomeru lotili priprave na vnovično prvoligaško izkušnjo.

Situacija ni bila enostavna

„Ko smo v KMN Tomaž v lanskem poletju, po moji oceni prepozno, začeli s sestavljanjem ekipe, ki je bila po nekaterih odhodih oslabljena, situacija ni bila enostavna. Ekipo je bila brez prvega vratarja in še nekaterih igralcev, ki so se odločili za igranje v drugih sredinah, ob tem, pa so bili številni igralci obremenjeni tudi z igranjem nogometa. V dani situaciji je bila največja neznanka igralno mesto vratarja, na katerega smo pripeljali Tadeja Romiha, ki pa se je v nadaljevanju sezone pokazala za čisti zadetek. Že v zaključku lanske sezone se je za odlično potezo pokazala okrepitev z izkušenim Alešom Marotom. Letos pa smo v svoje vrste uspeli pripeljati še Marka in Urbana Senekoviča, tik pred zaključkom prestopnega roka pa še Roka Rednaka. Na ta način je ekipa dobila igralce s prepotrebnimi izkušnjami z igranjem v 1. SFL,“ je Matej Gajser pojasnil, kako jim je uspelo sestaviti zelo konkurenčno ekipo. V 1. SFL so suvereno zasedli 5. mesto in se uvrstili v četrtfinale, bili pa so tudi korak do polfinala pokala Terme Olimia.

V ekipi se je zbralo kar nekaj imen s konkretno prvoligaško kilometrino. „S takšno ekipo so apetiti in pričakovanja seveda zrasli, a primaren cilj je bil še vedno obstanek v ligi. Po uvodnih krogih, ko smo se vsi skupaj še malo lovili, nam predvsem v rezultatskem smislu ni steklo. V nadaljevanju, ko so se fantje spoznali in začutili, da lahko igramo z vsemi, pa so se sprostili in rezultati so prišli. Razlogov za uspeh je tako kot za neuspeh vedno več. Dejstvo je, da se nam je poklopilo z ekipo, v kateri imamo mešanico izkušenih in mlajših igralcev. Fantje so prijatelji tudi zunaj slačilnice in igrišča, prav gotovo je pomembno tudi, da igrajo skupaj številne lige in turnirje. Predvsem pa jih krasti izjem ekipni duh in želja po zmagovanju.   Vsekakor pa je na tej točki, ko ne vemo, kako bo z nadaljevanjem prvenstva, preuranjeno podajati oceno celotne sezone,“ ostaja Gajser na realnih tleh.

Obramba, obramba, obramba

„Ko sem prevzemal ekipo sem dal fantom jasno vedeti, da moramo v prvi vrsti največ narediti v fazi obrambe. To nam je, glede na število prejetih zadetkov v rednem delu sezone, kar zadovoljivo tudi uspelo (46 so jih prejeli, kar je bila 4. obramba rednega dela; op.a.). V nadaljevanju smo dajali poudarek vsem segmentom igre (tranziciji, prekinitvam in igri v napadu). Seveda smo se v okviru danosti, ki so nam bile na voljo pripravili tudi na vsakega nasprotnika. Dejstvo je, da nekih skrivnosti med ekipami tu ni, saj vsi gledamo kaj počnejo drugi,“ pove Gajser, ki se dotakne še rezerv, ki jih premore njegova vrsta:

„Ekipa ima absolutno še rezerve. Tu v prvi vrsti mislim na povečanje enot treninga in posledično, da se določeni igralci, ki še vedno igrajo nogomet, preusmerijo samo k futsalu.
S tem bi omogočili hitrejši razvoj mladih igralcev in ekipe kot celote. Vendar pa je realnost taka, da velika večina naših futsal klubov deluje v nezavidljivih finančnih okvirjih, ki igralcem ne omogoča primernih stimulacij. Posledično moramo trenerji in vodstveni ljudje v klubih vseskozi iskati bližnjice in kompromise, ki pa vedno ne vodijo k uspehu.“


Gajser je bil lani poleti pripeljan za trenerja.
„Vsako vodenje ekipe je svojevrsten izziv, pri katerem nikoli ne moreš predvideti kako se bodo zadeve izšle. Sploh pri moštvenih športih je toliko faktorjev in neznank, da je na začetku nemogoče napovedovati, kako se bodo zadeve razvijale. Dejstvo je, da je s to ekipo fantov, ki so v prvi vrsti izjemni posamezniki, zelo lepo delati- Upam, da uspe upravi, ne glede na to kdo bo ekipo vodil v naslednji sezoni, zadržati te igralce,“ za konec pove Gajser.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 05.07.2023 | 1. SFL
    V Slovenijo tudi nekdanji evropski klubski prvak
    Dobovec, slovenski državni prvak, bo konec oktobra gostil skupino 4 glavnega dela tekmovanja – v Slovenijo prihajajo portugalska Benfica (evropski klubski prvak iz leta 2010), romunski Club Sportiv United Galati in francoski Etoile Lavalloise.
  • 29.10.2022 | 1. SFL
    Dobovec vnovič med 16 najboljših v Evropi
    Ekipa Dobovca si je na kvalifikacijskem turnirju skupine 3 futsal lige prvakov v Gziri na Malti priigrali preboj v elitni del tekmovanja, torej med 16 najboljših v Evropi. Tokrat so slovenski prvaki v zadnjem krogu premagali nizozemski Hovocubo s 3:0 (0:0).
  • 28.04.2021 | 1. SFL
    Dobovec navdušil, a ostal brez polfinala lige prvakov
    Slovenski predstavnik FK Dobovec je v četrtfinalu lige prvakov na zaključnem turnirju v Zadru izgubil proti branilcu naslova Barceloni z 0:2 (0:2). Dobovec ni razočaral, ampak navdušil. Trikratnemu evropskemu prvaku je nudil več kot dostojen odpor.
  • 23.02.2021 | 1. SFL
    Finalni turnir lige prvakov bo v Zagrebu
    Finalni turnir bo potekal med 28.4. in 3.5., poleg Dobovca so si mesto med elitno osmerico zagotovili še InterMovistar, FC Barcelona, Urga Yugorsk, Kairat, Sporting, KPRF in Benfica.
  • 18.02.2021 | 1. SFL
    Po zmagi v Kazahstanu na finalni turnir lige prvakov
    Slovenski futsalski klub in vodilna ekipa 1. SFL Dobovec se je prvič v zgodovini uvrstil na zaključni turnir najboljše osmerice v elitni ligi prvakov. Slovenski predstavnik je v Almatiju v Kazahstanu premagal moštvo Aktobeja z 2:1 in spisal eno večjih poglavij tega športa v Sloveniji.
  • 15.02.2021 | 1. SFL
    Po mesto na finalnem turnirju futsal lige prvakov
    V četrtek, 18.2., se bo začela osmina finala futsal lige prvakov, sklenila se bo v soboto, 20.2. Uvodna tekma osmine finala bo v Kazahstanu, v četrtek, ob 11. uri, vodilna ekipa 1. SFL Dobovec igral proti domačemu ligašu kazahstanskemu podprvaku Actobeju.
  • 05.11.2020 | 1. SFL
    Zelena luč tudi za 1. SFL
    Ukrepe bo čez teden dni spet obravnavala vlada ter nato sprejela nadaljnje korake glede na zdravstvene razmere, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec navedla na današnji novinarski konferenci po seji vlade.
  • 12.10.2018 | 1. SFL
    Dobovec v Litvi proti evropskemu prvaku
    Slovenski državni prvak Dobovec Pivovarna Kozel je dobil tekmece v elitnem delu lige prvakov. Ekipa trenerja Kujtima Morine bo med 13. in 18. novembrom igrala na turnirju v Litvi, tekmeci pa bodo aktualni  (petkratni) evropski klubski prvak Inter FS s portugalskim zvezdnikom Ricardinhem, belgijski Halle-Gooik in domači Vytis.
  • 27.12.2017 | 1. SFL
    Futsal magazin: na derbiju v Benediktu, dodani še pokalni zadetki
    Po koncu tekem 14. kroga 1. SFL dodajamo izjave vseh trenerjev in futsal magazin, kjer so najboljši momenti zadnjih članskih tekem v letu 2017.
  • 22.12.2017 | 1. SFL
    Mariboru derbi, kozli za petami Litiji
    Oplast je s 7. zmago sklenil leto 2017 in se utrdil na 3. mestu. Sevničani se od leta poslavljajo s 6. porazom. Junak tokratnega medsebojnega obračuna je bil Jaka Sovdat, ki je najprej zabil avtogol za vodstvo gostov. Potem pa je Sovdat dosegel tri gole v „pravo“ mrežo.

DELI NA