02.03.2011 | U15
Vid Belec: Od tenisača do vratarja!

Vid Belec je eden tistih športnikov, ki je že v mladosti vedel, da bo njegovo življenje aktivno. Sprva je želel postati tenisač, a so ga premamile zelenice in okroglo usnje, ki mu je zvest še danes.

S šestnajstimi je odšel od doma in od takrat svoje izkušnje nabira v Italiji. Njegov napredek in dobro delo je opazil tudi selektor članske reprezentance Matjaž Kek, ki ga je ob poškodbi Samirja Handanoviča pred tekmo z Albanijo vpoklical v A reprezentanco. To je bila za mladega Belca velika čast. A na lovorikah se ne spi. Danes brani za Crotone, njegove želje pa so povezane z Interjem, kamor se želi vrniti.

Bil si član mlajših selekcij, tokrat pa si prejel Kekov klic. To je verjetno želja vsakega nogometaša?

Že od selekcije U17 je bila moja želja, da bi enkrat zaigral za člansko izbrano vrsto.  Dočakal sem selektorjev poziv, občutki zato niso bili lepši ali večji, res pa je, da tu treniraš z najboljšimi slovenskimi nogometaši, kar je nekaj posebnega.

Je to največ kar lahko športnik doseže v svoji karieri?

Definitivno. To je najvišji nivo, ampak tu so še druga tekmovanja. Ne smemo pozabiti tudi na močne evropske lige. Je pa res, da je nekaj posebnega 'biti tu zraven'. Razlika med klubom in reprezentanco je ta, da te klub kupi, nastop v reprezentanci pa si moraš zaslužiti in izboriti.

Kakšna pa je konkurenca med vratarji?

Kar nekaj mladih vratarjev je na voljo. Delamo dobro, nekateri tudi igramo. V reprezentanci ne vidim posebne konkurence. Tu so Jan Koprivec, Samir in Jasmin Handanovič. Prav je, da igra najboljši. To ekipa tudi potrebuje. Vesel sem, da sem zraven, od izkušenejših se skušam učiti, v vsem skupaj je le pozitivno rivalstvo za mesto med vratnicama.

Zakaj si se odločil postati vratar? Ni želja vsakega nogometaša dosegati zadetke?

Če sem iskren je bil prvi razlog ta, da se mi ni ljubilo teči po igrišču. Raje sem se postavil v gol in bil tisti zadnji člen, ki ustavlja zadetke nasprotnega moštva.

Kaj pa je sicer odlika dobrega vratarja?

Če hočeš biti najboljši, moraš imeti vse atribute za to in tisto nekaj pomanjkljivosti, ki jih ima vsak, kar najbolje skriti oz. nadomestiti z drugimi kvalitetami. Še največ pri branjenju štejejo izkušnje. V kolikor je vratar majhen, to lahko nadomesti z eksplozivnostjo, vse skupaj pa prinese le kilometrina na zelenici.  Šele tam se naučiš pravilno postaviti in reagirati na strele nasprotnika.

Iz rojstnega Maribora si prestopil v Italijo – kako si občutil spremembo?

Res je, kot kadet sem se s 16 leti odločil za tujino. V želji po tem, da enkrat postanem vrhunski nogometaš je bila to ena od priložnosti, ki je enostavno nisem mogel zavrniti. Šel sem mlad, kar pa mi je dalo neke izkušnje glede življenja, samostojnosti. Ne obžalujem te odločitve. V začetku mi je pomagalo tudi to, da je 10 dni za mano v isto hišo, kjer smo bivali mladi nogometaši, prišel tudi Rene Krhin. Skupaj sva prebrodila tiste prve trenutke na tujem.

Kakšna je razlika dela v Sloveniji in tujini?

V članski selekciji v Sloveniji nisem treniral, zato je nehvaležno primerjati delo doma in v tujini. Povsod te vzgajajo v profesionalca in samo to šteje.

Kateri trener ti je do sedaj dal največ oz. od katerega si se največ naučil?

Zame je bil zelo pomemben prvi trener, ko sem prišel v Primavero, Vincenzo Esposito. Dal mi je potrebno zaupanje, verjel je vame. Postavil me je na gol in od tam naprej je šlo samo še strmo navzgor.

Kateri vratar je tvoj vzornik?

Julio Cesar je tisti, po katerem se zgledujem. Imel sem to srečo, da sem lahko treniral z njim. To je bil čas, ko sem se skušal kar se da veliko naučiti, videti in kasneje posnemati tudi sam.

Kateri tuji dres pa bi želel obleči?

Želel bi si, da bi sodeloval v lanski sezoni Interja. Ne toliko, da bi zamenjal klubsko sredino, ampak, da bi dobil priložnost braniti v moštvu, kakršno je Inter.

V Interju si nosil 51. Je za tem kakšna zgodba?

Za številko se ne skriva nikakršna zgodba. To številko so mi določili in sem jo tudi obdržal.

Se spomniš kakšne svoje dobre obrambe?

Vsaka obramba je razred zase. Spomnim se ubranjenega strela z 11 metrov v Viareggiu, ko smo osvojili tudi turnir. Sicer pa šteje vsak strel, ki ne konča za mojim hrbtom.

Kaj razmišljaš v trenutku, ko nasprotnik proti tebi sproži strel?

Takrat ni časa, da bi razmišljal. Skušaš se skoncentrirati in ubraniti strel.

Kako pa je, ko sodnik dosodi najstrožjo kazen ali pa pri prostem strelu z bližine – na kaj si pozoren takrat?

Ve se, kdo kam strelja. V golu si sam in takrat moraš odreagirati po instinktu, ni veliko razmišljanja ali spremljanja podrobnosti tistega, ki strelja na gol. Določene zadeve je mogoče predvideti, sicer pa gre za trenutni navdih, kot pri napadalcu, ki strelja na gol. Vsak skuša kar najbolje opraviti svoje delo.

Spremljaš še kateri drugi šport poleg nogometa?

Rad pogledam kakšno dobro košarko, tenis. Kot  športnika me zanimajo tudi druga prizorišča, ne gre za to, da sem kot nogometaš usmerjen samo v nogomet.

Zakaj si se sploh odločil za nogomet?

Pred nogometom sem do 12. leta igral tenis in igrišče, na katerem sem treniral je bilo zraven nogometnega. Vedno sem rad igral nogomet in to me je potegnilo na zelenice. Šteje tudi to, da je bil oče nogometaš in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bom v nogometu preizkusil tudi sam. Igra me je pritegnila in v njej vztrajam ter uživam še danes.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

  • 15.04.2024 | U15
    Kreft izbral varovance za Turnir narodov
    Slovenska reprezentanca do 15 let bo konec aprila nastopila na Turnirju narodov, ki bo potekal v Italiji. V skupinskem delu tekmovanja ”20. Torneo Delle Nazione” se bo pomerila z izbranima vrstama Savdske Arabije in Češke, selektor Boštjan Kreft pa je v ta namen objavil seznam dvaindvajsetih reprezentantov.
  • 25.01.2024 | U15
    Slovenija v drugo klonila proti Italiji
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v italijanskem nogometnem centru Coverciano odigrala še drugo izmed dveh prijateljskih tekem proti Italiji. Varovanci novega selektorja Boštjana Krefta so po torkovem remiju tokrat morali priznati premoč našim zahodnim sosedom.
  • 23.01.2024 | U15
    Kreft ob poplavi zadetkov z remijem debitiral proti Italiji
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v italijanskem nogometnem centru Coverciano odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem proti Italiji.
  • 16.01.2024 | U15
    Izbrana vrsta do 15 let z novim selektorjem proti Italiji
    Slovenska reprezentanca do 15 let je pred kratkim dobila novega selektorja. To je postal Boštjan Kreft, ki je pred tem opravljal funkcijo pomočnika selektorja pri izbrani vrsti do 15 let. Kreft bo s svojimi varovanci v drugi polovici januarja odigral dve mednarodni prijateljski tekmi z Italijo.
  • 26.10.2023 | U15
    Slovenija znova do visoke zmage nad Bolgarijo
    Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še drugo mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Bolgarije. Varovanci Muamerja Vugdalića so svojemu nasportniku ponovno zabili štiri zadetke.
  • 24.10.2023 | U15
    Slovenija visoko ugnala Bolgarijo
    Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala prvo izmed dveh mednarodnih prijateljskih tekem proti izbrani vrsti Bolgarije. Varovanci Muamerja Vugdalića so svojemu nasportniku zabili štiri zadetke, ob tem pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.
  • 17.10.2023 | U15
    Selekcija do 15 let dvakrat z Bolgarijo
    Slovenska reprezentanca do 15 let bo v drugi polovici oktobra odigrala dve mednarodni prijateljski tekmi z Bolgarijo. Selektor Muamer Vugdalić je v ta namen objavil seznam dvaindvajsetih nogometašev, na usluge katerih bo računal na prihajajoči reprezentančni akciji.
  • 25.09.2023 | U15
    Vugdalić: Kljub porazu smo lahko zadovoljni
    Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še zadnje srečanje na UEFA U15 razvojnem turnirju. Po uvodnem porazu s Turčijo in zmago nad Hrvaško so varovanci Muamerja Vugdalića na zadnjem srečanju morali priznati premoč Slovaški.
  • 23.09.2023 | U15
    Slovenija boljša od Hrvaške
    Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala drugo srečanje na UEFA U15 razvojnem turnirju. Potek, ko so varovanci Muamerja Vugdalića klonili proti Turčiji, so bili tokrat z minimalno zmago boljši od Hrvaške.
  • 13.09.2023 | U15
    Vugdalić izbral varovance za mednarodni turnir
    Slovenska reprezentanca do 15 let bo v drugi polovici septembra gostovala na UEFA U15 razvojnem turnirju, ki bo potekal na Hrvaškem. Selektor Muamer Vugdalić je v ta namen objavil seznam triindvajsetih nogometašev, na katere bo računal na srečanjih proti Turčiji, Hrvaški in Slovaški.

DELI NA