28.12.2016 | U19
Video: Intervju z Igorjem Benedejčičem

Mladinska reprezentanca Slovenije je na začetku oktobra sodelovala v uvodnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo U19 2017. Izbranci Igorja Benedejčiča so v zahtevni kvalifikacijski skupini 9 pustili odličen vtis, a vseeno ostali brez napredovanja.

Slovenija je kvalifikacije odprla proti izrazitemu favoritu skupine, izbrani vrsti Francije, ki pa se proti organizirani in taktično dovršeni slovenski igri ni uspela razigrati. Prvi polčas se je končal brez zadetkov, je pa bilo zato precej bolj razburljivo v nadaljevanju dvoboja. Francozi so postajali vse bolj nestrpni, kar je izkoristil Jan Mlakar, ki je po podaji Timija Maxa Elšnika premagal francoskega kapetana Luco Zidana, sicer sina nekdanjega nogometaša in aktualnega trenerja Real Madrida Zinedina Zidana. Vodstvo je pomenilo povod v dramatično končnico obračuna, ki ni bila po okusu slovenskih mladeničev. Naši fantje so namreč prejeli izenačujoči zadetek v sodnikovem podaljšku, kmalu zatem pa so Francozi stresli še vratnico. Dvoboj se je tako končal brez zmagovalca, medtem ko so Čehi na drugi tekmi kar s 5 : 0 odpravili Estonce.

»Če bi nam na začetku tekme kdo ponudil neodločen rezultat, bi ga kot selektor takoj sprejel. Glede na dogajanje na igrišču pa nisem bil zadovoljen, saj smo zmago izpustili iz rok v samem zaključku. Tri točke proti Franciji bi nam na široko odprle vrata proti eliti,« je ocenil uvodni obračun slovenski selektor Igor Benedejčič, ki je moral fante psihološko dvigniti pred tekmo s Čehi.

V nasprotju s prvo tekmo so se na drugem srečanju ključni dogodki zgodili že v prvem polčasu, ki se je začel po slovenskih notah. Matija Rom je namreč že v peti minuti asistiral Jakobu Novaku, ki je z natančnim strelom utišal gledalce na stadionu Mestsky. Slovensko vodstvo pa ni trajalo prav dolgo, saj so Čehi že tri minute kasneje izenačili preko Sadileka. Gostitelji so izkoristili svoje fizične predispozicije tudi v šestnajsti minuti, ko je Roka Vodiška premagal še Šašinka. Po slabih tridesetih minutah igre bi znova lahko prišla na svoj račun slovenska reprezentanca, vendar je Sandi Ogrinec zatresel le okvir vrat gostiteljev. Naši fantje so odlično igrali tudi v nadaljevanju, vendar niso uspeli realizirati priložnosti, ki so se jim ponudile. Sloveniji je delo dodatno otežila hitra izključitev Novaka, tako da se je morala naša reprezentanca sprijazniti s tesnim porazom.

Slovenija pred zadnjim dvobojem ni več sama odločala o svoji usodi, saj je za napredovanje potrebovala visoko zmago proti Estoniji in Češko zmago nad Francijo. Prvi scenarij se je uresničil, saj so Benedejčičevi nogometaši poslali kar pet žog v  nasprotnikovo mrežo, zastreljali enajstmetrovko in še enkrat namerili neposredno v okvir estonskega gola. Dva zadetka je prispeval Kristjan Sredojevič, po enkrat pa so se izkazali še Sandi Čoralič, Jan Mlakar in Kevin Žižek. Vse to žal ni bilo dovolj, saj je Francija za slovo premagala Čehe z 2 : 0 in zatrla slovenske upe po napredovanju v elitni krog kvalifikacij.

»Kljub vsemu smo odigrali odlične kvalifikacije. Bili smo samozavestni in storili velik napredek v sami igri, kar me najbolj veseli. Ta generacija ima za sabo veliko zahtevnih mednarodnih tekem, ki bodo fantom v pomoč pri njihovih karierah. Prepričan sem, da se med temi igralci skrivajo tudi imena, ki bodo nekoč igrala za A-reprezentanco Slovenije,« je Benedejčič prepričan v kakovost reprezentantov letnika 1998.

Avtor: Naš nogomet/MKo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 27.12.2016 | U21
    Video: Intervju Primož Gliha
    V decembrskem Našem nogometu smo se pogovarjali s Primožem Gliho, ki je z mlado reprezentanco osvojil tretje mesto v kvalifikacijah.

DELI NA