01.08.2022 | Sodniki
Za pošteno igro na večnem derbiju bo skrbel David Šmajc

Največja rivala v deželi na sončni strani Alp, se bosta v nedeljo v 4. krogu Prve lige Telemach 2022/2023 pomerila na prvem prvenstvenem večnem derbiju nove sezone. Poslastica nedeljske večerne tekme četrtega kroga slovenskega državnega prvenstva 2022/23 bo pozornost celotne javnosti preusmerila v štajersko prestolnico na tradicionalni največji obračun v deželi na sončni strani Alp.

V prvem od štirih prvenstvenih dvobojev tekmecev v novi sezoni Prve lige Telemach, ko se bosta v nedeljskem večernem terminu ob 20.15 uri na stadionu Ljudski vrt pomerila šestnajstkratni državni prvak Maribor in ljubljanska Olimpija s šestimi naslovi najboljšega kluba v državi, bo za red na igrišču skrbel 33-letni mednarodni sodnik David Šmajc iz Predoselj pri Kranju.

Za gorenjskega delivca pravice bo to drugi derbi večnih rivalov v njegov karieri in 57. tekma v 1. slovenski nogometni ligi. Doslej je perspektivni FIFA sodnik iz okolice Kongresnega centra Brdo vodil tekmo Maribora in Olimpija v 1. SNL le enkrat in sicer 2. oktobra lani v Ljudskem vrtu, ko se je pred 6000 gledalci tekma končala brez zadetkov. Na najvišjem nivoju slovenskega državnega prvenstva (1. SNL) je Šmajc debitiral 7. aprila 2018 na stadionu Ob jezeru na srečanju med Rudarjem iz Velenja in Aluminijem iz Kidričevega.

David Šmajc, ki od letos na prsih nosi FIFA grb je v novi sezoni Prve lige 2022/23 sodil v 2. krogu v Sežani tekmo med Taborom in Olimpijo, pred štirimi dnevi pa je imel europremiero v evropskih pokalnih tekmovanjih, kjer je delil pravico na tekmi 2. predkroga Konferenčne lige med severnoirskim Crusadersem in švicarskim podprvakom Basel 1893 (1-1), kjer je nekdanji klub Andraža Šporarja napredoval s skupnim izidom 1-3.

Na nedeljskem spektaklu v najbolj nogometnem mestu v Sloveniji bosta ob vzdolžni črti pomočnika sodnika Kranjčan Matej Žunič in Grega Kordež, ki tako kot četrti sodnik med obema rezervnima klopema Aleksandar Matković prihaja iz Raven na Koroškem. V video operacijskem prostoru bosta glavni video sodnik Matej Jug iz Tolmina (VAR) in njegov pomočnik Dragoslav Perić iz Kranja.

Delegat srečanja bo vodja tekmovanj MNZ Ptuj Janko Turk iz Lovrenca na Dravskem polju.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.

DELI NA