13.03.2023 | Sodniki
Zaključeno VAR certificiranje za vlogo VAR in AVAR sodnika ter sojenje v sistemu VAR

Zadnji konec tedna je Zveza nogometnih sodnikov Slovenije izpeljala zaključni praktični del izobraževalnih aktivnosti za vlogo VAR in AVAR sodnika, vzporedno pa je potekalo tudi sklepno usposabljanje za pridobitev VAR certifikata za sojenje v vlogi sodnika na igrišču.

Po oktobrskem dvodnevnem delu s simulatorji za opravljanje sojenja v vlogi VAR in AVAR sodnika in postopka certificiranja za sojenje v vlogi sodnika na igrišču na tekmah z uporabo video tehnologije VAR, se je v soboto in nedeljo izvedel še praktičen del v obliki dveh tekem za posamezno funkcijo, ki jih morajo opraviti za pridobitev posameznega certifikata pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa).

Prav zaradi certificiranja je ZNSS v sodelovanju z NZS poleg 4 prvenstvenih tekem 1. SML/SKL (Brinje - Bravo in Domžale – Mura), dodatno organizirala tudi 4 prvenstvene tekme kadetov in mladincev klubov 2.SML/SKL (IB 1975 Ljubljana - Triglav Kranj in Dren Vrhnika - Šenčur), ki jih je posnelo 7 kamer produkcijske hiše CUT.

Na igrišču št. 2 v NNC Brdo so tako na skupno 8. tekmah opravili vse normative novi štirje video sodniki (VAR) in dva pomočnika video sodnikov (AVAR), poleg njih pa še izbrani štirje sodniki, ki imajo formalne možnosti za sojenje na tekmah Prve lige Telemach.

Finalno certificiranje za vlogo VAR sodnika v videoperacijski sobi so izvajali Denis Halilović iz Celja, Denis Šabanagić iz Ljubljane, Alen Bubek iz Nove Gorice in Martin Matoša iz Brezovice pri Ljubljani, medtem ko sta AVAR sodnika postala Božo Kondić iz Ljubljane in Tomaž Černe iz Celovca.

Za delovanje v vlogi sodnika na igrišču pod nadzorom videotehnologije VAR pa so certificiranje opravljali Damjan Novarlić iz Maribora, Žan Jazbec iz Dola pri Ljubljani, Anže Jerič iz Cerkelj na Gorenjskem in Mateo Tozan iz Kopra. Navedeni sodniki so morali sprva opraviti teoretično usposabljanje s seminarjem iz poznavanja VAR protokola, ki smo ga pri ZNSS organizirali v novembru 2021, za praktični del pridobitve ustreznega certifikata pri Mednarodni nogometni zvezi FIFA pa so morali imeti še po 2 tekmi na igrišču z uporabo VAR tehnologije.

Kandidati za vlogo VAR in AVAR sodnika so poleg teoretičnega dela izobraževanja med 17. in 18. oktobrom 2022 izvajali delo s simulatorji, ki je potekalo v VAR VAN kombijih s pomočjo uporabe posnetkov tekmovanj Evropske nogometne zveze (Uefa) ter praktičnega dela vadbe na igrišču s pomočjo sodnikov iz programa talentov, ki so tedaj akcije simulirali, glavnih sodnikov in pomočnikov na igrišču, ter VAR in AVAR sodnikov.

Skupno je tako pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) med aktivnimi Slovenci certificiranih že 17 video sodnikov (VAR) ter 11 pomočnikov video sodnika (AVAR) ter 20 glavnih sodnikov državne A liste, ki imajo možnost deliti pravico na tekmah 1. SNL, ob tem pa še 36 pomočnikov sodnika in mednarodna pomočnica Staša Špur.

Celotni izobraževalni postopek certificiranja je potekal pod nadzorom in budnim očesom častnega predsednika ZNSS in vodje VAR izobraževanja sodnikov Vlada Šajna (član sodniškega odbora Uefe), kateremu je pri delu s sodniki asistiral še mednarodni kontrolor sojenja Darko Čeferin

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.07.2024 | Sodniki
  Vinčić na Španija - Francija za finale Eura 2024
  Po EP leta 2012, 2016 in 2020 bo slovenska sodniška piščalka še četrtič zapored sodila v knock-out fazi zaključnega turnirja kontinentalnega prvenstva. Zatem, ko je na dveh tekmah prvega dela tekmovanja v skupinskem delu vodil tekmi Madžarska in Švica (Köln) in Španija - Italija (Gelsenkirchen), je Slavko Vinčić dobil zaupanje sodniškega odbora Uefa za arbitražo torkovega polfinalnega obračuna v prestolnici Bavarske.
 • 13.05.2024 | Sodniki
  Slavko Vinčić na Wembley za finale lige prvakov
  Član elitne kategorije enaintridesetih sodnikov Uefa od leta 2019, ki prihaja iz drugega največjega mesta v Sloveniji bo po sojenju na Euru 2020, SP 2022, polfinalu zaključnega turnirja Lige narodov in finala lige Europa 18. maja 2022 v Sevilli med Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers, trinajst dni pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji, vodil še finale Lige prvakov in največjo tekmo v svoji sodniški karieri.
 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.

DELI NA