13.05.2022 | Sodniki
Ženska sodniška trojka prvič na tekmi 2. SNL

Danes je pomemben dan za žensko nogometno sojenje, saj se bo drevi ob 19. uri na stadionu Portoval v Novem mestu pisala zgodovina. V predzadnjem krogu 2. slovenske nogometne lige v sezoni 2021/2022 bo dvoboj med novomeško Krko in ptujsko Dravo prvič v zgodovini Slovenije upravljala v celoti ženska sodniška ekipa, kar potrjuje napredek in vzpon ženskega sojenja v zadnjih letih.

Nov mejnik v zgodovini slovenskega ženskega sojenja bodo postavile naše 3 mednarodne FIFA sodnice. Da bo vse potekalo v skladu s Pravili bo skrbela glavna sodnica, štiriintridesetletna zavarovalna agentka Aleksandra Česen iz Cerkelj na Gorenjskem (FIFA od 2014), ki bo ravnala s piščalko na svoji tretji tekmi v 2. SNL, potem ko je jeseni v 14. krogu debitirala v Velenju na tekmi Rudar - Ilirija in v 17. krogu sodila še dvoboj Brežice - Ilirija.

Ob vzdolžnih mejnih črtah bosta z zastavico delovali njeni pomočnici sodnice in sicer profesorica razrednega pouka Staša Špur (31) iz Murske Sobote (FIFA od 2016) ter dipl. inženirka fizike Helena Buh (40) iz Ljubljane (FIFA od 2011). Spomnimo, da je Helena Buh (na sliki spodaj) kot prva ženska od osamosvojitve delovala na tekmi Druge lige (2.SNL) kot pomočnica na tekmi v Lendavi 25. aprila 2018 med Nafto in Rogaško.

Z zlatimi črkami je v ženski sodniški almanah vpisan tudi debi Staše Špur (na sliki spodaj levo) dne 3. oktobra 2020, ko je v Kidričevem na tekmi med Aluminijem in Koprom postala prva in doslej edina ženska, ki je sodila na tekmi najvišjega nivoja državnega tekmovanja za moške (1. SNL).

Aleksandra Česen pa je 30. oktobra 2021 na stadionu ob jezeru v Velenju premierno kot prva ženska v zgodovini samostojne države sodila in vodila tekmo 14. kroga 2. slovenske nogometne lige med velenjskim Rudarjem in ljubljansko Ilirijo.

Vsa dekleta, ki si želijo postati sodnice najdejo vse potrebne informacije na naslednji povezavi http://www.nzs.si/NZS/Sodniki/Postani_nogometni_sodnik

V četrtek 19. maja pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije organiziramo Razvojni dan za vse obstoječe ženske sodnice in vsa dekleta, ki si želijo postati sodnice, zato če imaš rada nogomet in izzive se preizkusi v vlogi sodnice in pridi v četrtek na Ženski sodniški dan v nacionalni nogometni center na Brdu pri Kranju, predoslje 40a, 4000 Kranj. 

Za več informacij o dogodku se obrnite po e-pošti na znss@nzs.si.

Tekst: ZNSS/ ŽD

Foto: m.24.si, Lado Vavpetič

SORODNE NOVICE

 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.
 • 26.04.2022 | Sodniki
  Staša Špur na WEURO 2022
  Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes uradno imenovala sodnice, pomočnice sodnic in video sodnike za žensko evropsko prvenstvo 2022, ki bo v Angliji med 6. in 31. julijem. Veliko priznanje je prejela tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, saj je med najboljšimi 25 izbranimi pomočnicami sodnic za WEURO 2022 tudi naša predstavnica iz Prekmurja, 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote.

DELI NA